Himahella

Food & Fun eli ruokalystiä Turussa

Viime viikolla Suomen Turku oli sekaisin ruoasta. Kansainvälinen ruokafestivaali Food & Fun Turku järjestettiin kaupungissa ensimmäistä kertaa ja samaan viikonloppuun osuivat myös Turun kansainväliset kirja- ja ruokamessut. Turussa näytti olevan vallalla erinomainen ruokapössis!

Himahella_Food&Fun


Turku oli täynnä ruokailoa lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Islannista kotoisin oleva Food & Fun Festival on järjestetty Reykjavikissa yksitoista kertaa. Viime helmikuussa 15 ulkomaalaista keittiömestaria loi menunsa islantilaisista raaka-aineista. Nyt festivaali laajeni saarelta saaristoon kun se järjestettiin ensimmäistä kertaa Reykjavikin ulkopuolella.

Turun festivaalin järjestelyissä toimi neuvonantajana Food & Fun Reykjavikin perustaja, islantilainen keittiömestari Siggi Hall. Hänen mielestään Turku oli luonteva valinta tapahtumakaupungiksi.
– Turku on sopivan kokoinen kaupunki, hieman kuin Reykjavik, ja Turussa on elävä ravintolakulttuuri, jota ansaitsee laajempaakin huomiota.

Raaka-aineet läheltä, keittiömestarit kaukaa

Food & Fun -tapahtuman ydin ovat keittiömestarivierailut. Yhdeksän turkulaista jokirannan ravintolaa toivotti kansainvälisen keittiömestarin tervetulleeksi keittiöönsä.
– Tapahtuma juhlistaa hyviä paikallisia raaka-aineita ja hyvästä ruoasta nauttimista mukavassa seurassa. Fun eli se ilo on tärkeä osa ruokaelämystä. Tarkoitus on pitää kynnys matalalla ja saada myös sellaiset ihmiset liikkeelle, jotka eivät näissä ravintoloissa välttämättä muuten käy, idean isä Pekka Kuru Kustavin Kipinästä sanoo.

Kaikki tapahtumaan osallistuvat ravintolat tarjosivat neljän ruokalajin Food & Fun -menunsa kiinteään 48 euron hintaan. Ja turkulaiset näyttivät löytäneen tapahtuman, sillä pöydät täyttyivät ravintoloissa joka ilta.

Järjestäjien mukaan tavoitteena on paitsi luoda syksyä elävöittävä ruokatapahtuma, markkinoida Turkua ruokakaupunkina ja tuoda esille alueen raaka-aineita ja elintarviketuotantoa. Tapahtuma on tarkoitus järjestää neljänä vuonna peräkkäin.

Himahella_Food&Fun_Pinella


Ravintola Pinellan keittiössä kokkasivat kaksoset Sergio & Javier Torres. Uransa aikana he ovat työskennelleet useissa kolmella tähdellä palkituissa Michelin-ravintoloissa ja parhaillaan he pyörittävät Barcelonassa omaa Michelin-tähdellä palkittua Dos Cielos -ravintolaa.

Ulkomaalaisista tähtivieraista huolimatta lähiruoka oli tapahtumassa tärkeässä roolissa, sillä kukin keittiömestari suunnitteli oman, saariston raaka-aineita kunnioittavan neljän ruokalajin menunsa yhteistyössä ravintolan kanssa.

Lähiruoka näkyi myös ulkomaalaisten vieraiden oheisohjelmassa. Keittiömestarit tutustuivat kauppahallin ja kauppatorin yritysten tarjontaan sekä tekivät retken Turun saaristoon.

Himahella_Food&Fun_Karu


Karussa japanilais-jenkkiläiset ruoat syntyivät suomalaisesta kalasta. Tuomarit, mm. Pekka Terävä ja Matti Jämsen, arvioivat ravintolaa viereisessä pöydässä.

Koululaisten unelmia

Food and Fun Turku ei ole pelkkää fine diningia ja ruoalla hifistelyä, vaan hanke ulottui mm. koulujen ruokailuun. Osana ruokatapahtumaa järjestettiin alan asiantuntijoiden ja tutkijoiden keskustelufoorumi.

Kaupungintalolla oli valokuvanäyttely, jossa esiteltiin turkulaisten koululaisten suunnittelemia unelmien ruoka-annoksia. Turkulaiset keittiömestarit toteuttivat ne lasten suunnitelmien mukaan, annokset kuvattiin ja ne koristivat kaupungintalon sisääntuloaulaa.

Himahella_food&Fun_Kilpailu


Turun kaupungintalolla kisattiin lauantaina Food & Fun -ravintoloiden paremmuudesta.

Kaskis vs. Ludu

Tapahtumassa kisattiin myös festivaaliin osallistuvien ravintoloiden paremmuusjärjestyksestä. Tuomariraati kiersi tapahtuman aikana ravintoloita, ja haastoivat sitten kaksi parhaaksi rankattua lauantaiseen kokkisotaan. Arvovaltainen raati, jossa oli myös vierailevat keittiömestarit, ruoti vakavana kilpailijoiden suorituksia iltapäivällä Turun kaupungintalolla. Pelissä oli mainetta ja kunniaa, sillä voittajaravintolasta tuli vuoden 2014 Food & Fun Turku ravintolana ja keittiömestarista Food & Fun Turku 2014 keittiömestari. Voittoon vaadittiin onnistunutta yhteispeliä vierailevan keittiömestarin ja ravintolan välillä. Finaalissa vastakkain olivat Kaskis ja Ludu.

Himahella_Food&Fun_kaupungintalo


Turun kaupungintalolla oli palkittiin lauantai-iltana paras Food & Fun ravintola ja keittiömestari.

Ensimmäisen voittopotin korjasi kotiin Turussa suurta hehkutusta osakseen saanut Suomen Hells Kitchenin voittajanakin tunnetun Erik Mansikan ravintola Kaskis. Ravintolan vieraileva keittiömestari oli islantilainen Sigurdur Haraldsson, joka piipahti kesällä myös Kustavin Kipinässä. 26-vuotias kokki on ehtinyt saavuttaa jo paljon: hän on voitti Vuoden kokki -tittelin Islannissa vuonna 2011 ja on sijoittunut kahdeksanneksi Bocuse d’Orissa, keittiömestareiden maailmanmestaruuskisoissa. Mies työskentelee VOX-ravintolassa Hilton Nordica hotellissa Reykjavikissa.

Himahella_Food&Fun_annokset


Erik Mansikan ravintola Kaskis voitti 2014 Food & Fun Turku ravintolan ja Sigurdur Haraldsson Food & Fun Turku 2014 keittiömestari -tittelit.

Turusta on muutamassa vuodessa kehittynyt todellinen ruoka- ja ravintolakaupunki. Kyllä se maar on ruokareissun arvoinen ilman festivaalejakin!

Syksyisiä herkkuhetkiä toivoo
Himahellan Tiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Food & Fun eli ruokalystiä Turussa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *