Himahella

Himahellan jouluviinivinkit - hinta alle 15 euroa

© Tiina Rantanen

Monille joulu on vuoden suurin ruokajuhla. Suomalainen joulupöytä on kuitenkin sellainen makujen sinfonia että varsinaista täsmäviiniä on vaikea löytää.  Joulupöydän viinivalinnassa suomalaiset jakautuvat kahtia. Toiset panostavat laatuun, toiset taas ovat sitä mieltä, että viinikellarin aarteita ei joulupöydässä kannata avata. Mikään ei luonnollisestikaan estä valitsemasta omaa lempiviiniä joulupöytään. Punaisena tai valkoisena. Tämän postauksen viinit on valittu alle 15 euron hintaluokasta.

Kalapöydän herkut voi tarjota suoraan purkeista. © Tiina Rantanen

Olut ja hapokas, raikas valkoviini ovat kalan kavereita

Joulun kalapöydän makumaailma on usein kovin sekalainen. Hapokkaat ja hedelmäiset valkoviinit toimivat keskimäärin tammitettuja paremmin. Olut on hyvä kumppani maustesilleille ja -silakoille, jotka eivät oikein maistu viinien kanssa.

 

 

Villa Huesgen by the glass Riesling 2017,  13,40 e, 24,90 e (1,5 l).

Saksasta, Moselin alueelta kotoisin oleva riesling on kuiva, hapokas ja viheromenainen. Sitä on saatavissa kahdessa pullokoossa, 0,75 kokoisena ja magnumina.

© Alko

 

Grover Chenin Blanc 2017, Intia, 12,50 e

Alkon sokkomaistossa löytynyt ylläriviini on joulukuun 2018 uutuus ja tulee Intiasta. Chenin Blanc -rypäleestä valmistettu viini on puolikuiva, se sisältää 9 g sokeria/l.

© Alko

Matua Sauvignon Blanc 2017 hanapakkaus, Uusi-Seelanti, 23,75 e (1,5 l)

Vivaahteikas ja ryhdikäs uusseelantilainen sauvingon blanc on mielestäni yksi monopolin parhaista hanapakkauksista. Monipuolisia makuelämyksiä joulun monipuoliseen kalapöytään.

Tiedossa vegejoulu?

Kasvikset maistuvat pääsääntöisesti roseeviinin kanssa. Useimpien salaattien ja kasvisruokien makuun sopii kuiva, kevyehkö valkoviini. Kasvisruokien olutpareina viihtyvät ennen kaikkea vaaleat, raikkaat ja suhteellisen kevyet vehnäoluet sekä lager ja pils. Samat oluet sopivat myös kalan kanssa nautittaviksi. Runsasmakuisten kasvisruokien kanssa kannataa harkita vaikka aromikasta alea.

© Alko

 

Mirabeau-en-Provence-Rose-2017, Ranska, 14,49 e

Provencesta kotoisin oleva kuiva, hapokas ja mausteinen rosee on hyvä yleisrosee kasvissruoille.

© Alko

 

Pfaff Pinot Blanc 2016, Ranska, 10.99 e

Alcasesta kotoisin oleva Pinot Blanc -rypleestä tehty valkoviini on kuiva ja mineraalinen. Se sopii niin kasvisten kuin kalojenkin kanssa nautittavaksi.

© Tiina Rantanen

Kinkkulle sopii notkea punaviini, tammitettu valkkari tai  suomalainen jouluolut

Klassinen valinta kinkun kaveriksi olisi olut, suomalainen tumma lager. Joulukinkun olueksi käyvät esimerkiksi tumma lager, vahva lager ja ale. Kinkkuoluessa saa olla aromikkuutta ja täyteläisyyttä. Kinkku ja makeahkot laatikot viihtyvät myös ranskalaisen, kuivan omenasiiderin kanssa samalla aterialla.

Monien mielestä kalliit viinit jouluisen makusekamelskan kanssa ovat siis silkkaa haaskausta. Jos viiniä kuitenkin halutaan nauttia ja pöydässä vielä istuu koko suku, järkivalinta on hyvän hinta-laatusuhteen omaava ja helposti lähestyttävä, notkea punaviini. Kinkkuviiniä valitessa kannattaa huomioida myös muut ruokalajit. Kovin tuhdit, hillomaiset tai voimakkaan tanniiniset punaviinit jättävät helposti kinkun soittamaan toista viulua. Ne eivät myöskään sovi yhteen melko hennon ja hieman makean makumaailman kanssa, jota kinkun ohessa tarjottavat laatikot, herneet ja kastikkeet edustavat Joten älä valitse sitä Alkon tuhdeinta ja hilloisinta punkkua, vaan mielummin keskitäyteläinen-merkinnän omaava punaviini Vanhasta maailmasta. Jos haluat mennä merta edemmäksi valinnoissasi, suuntaa katseesi silloin silloin Uuden maailman pinot noir -punaviineihin.

© Alko

 

Poggio al Tufo Rompicollo 2015,  Italia, 12,99

Sangiovese- ja Cabernet Sauvignon -rypäleistä valmistettu toscanalainen punaviini on tyylikäs, keskitäyteläinen ja notkea punaviini, joka sopii niin kinkulle kuin muullekin lihalle.

© Alko

19 Crimes Red wine 2017, Australia, 12, 48 e

Vaikka viini luolitellaankin täyteläiseksi, sen sisältämä jäännossokeri, 10 g/l, tekee siitä notkean viinin joulupöydän sekametelisoppaan.

Kalkkunafilee on saanut herkullisen kuorrutuksen Appenzeller®-juustosta. © Tiina Rantanen

Kinkun kanssa maistuu melkein punaviinia paremmin hedelmäinen ja tammitettu valkoviini. Minun suussani kinkun kanssa maistuu vaikkapa chardonnay tai viognier Uudesta maailmasta tai Ranskasta. Sama viini sopii mainiosti myös kalkkunan kaveriksi.

© Alko

Lourensford The Dome Chardonnay 2017, Etelä-Afrikka, 13,30 e

Runsas ja paahteinen,  kuiva, tammitettu valkoviini on toimiva valinta niin kinkulle kuin kalkkunalle.

Viinillisin terveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Himahellan jouluviinivinkit - hinta alle 15 euroa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.