Himahella

Illallistarinoita - Makumuistoja Unkarista

Gulassikeitto on lämmittävää syys- ja talviruokaa. © Tiina Rantanen, Krista Launonen

Tämä tarina ja ruokaohjeet ovat kirjasta Tiina Rantanen – Krista Launonen : Illallistarinoita, Cozy Publishing 2017.  Kuvien  maalaukset ovat Krista Launosen käsialaa.

Tiinan Unkari

Bussi kiemurtelee Unkarin kuoppaisilla teillä viinitilavierailun ja herkullisen gulassikeittolounaan jälkeen. Juuri kellarissa maistellut eri puttononsien kullankeltaiset, rusinaiset  ja syntisen makeat tokaiji-viinit ovat saaneet matkalaisten kielenkannat iloisesti laulamaan.  Takapenkin miehittävät  matkaseurueen pahikset: kolme iloisen äänekästä naista ja Eki.  Muutaman tunnin kuluttua alamme vaatia pakollista puuterointitaukoa. Bussi pysähtyy  seuraavalle huoltoasemalle ja  takapenkkiläisistä Eki livahtaa ostoksille. Hän palaa kantaen mukanaan pullollista kylmää, makeaa Törley-kuohuviiniä ja  rasiallista kirsikka-suklaakonvehteja.  ”Hyvää äitienpäivää arvon mammat”,   Eki toivottaa poksauttaessaan kuohuvan auki ja kaataessaan sitä muovimukeihimme Hetken pienen pojan äidin omatuntoa kärvistää tietoisuus siitä, että äitienpäivänä tulisi olla jossain muualla kuin maailmalla. Mutta ehkä juuri siksi kirsikkasuklaan ja  makean kuohuvan yhdistelmä painui makumuistini kovalevylle.

Unkarin reissu palaa mieleeni, kun vastaan toimituksessa puhelimeen. Langanpäässä on vaivaantunut lukija, joka kiertelee ja kaartelee ennen asiaan pääsemistään. Hän kertoo kotitalonsa palaneen  kivijalkaa myöden ja  lehti, jossa oli koko perheen rakastama gulassikeitto-ohje, sen mukana. ”Olisiko ohje mahdollista saada vaikka faksilla?” hän kysyy varovasti.  Ruokatoimittaja liikuttuu miltei kyyneliin: nainen on menettänyt kotinsa, mutta kaikesta menetetystä hän kaipaa juuri minun ruokaohjettani! Kävelen faksille saman tien ja annan sen raksuttaa. Lisäksi kaivan arkistosta kyseisen lehden ja lähetän sen vielä postissa perässä. Tätä legendaarista keittoa keitettiin parikymmentä vuotta myöhemmin myös helmikuisena Ravintolapäivänä armeijan soppatykillisen verran.

 

Helppo gulassikeitto

10 annosta

laktoositon, gluteeniton

500 g jauhelihaa

2 rkl öljyä

3 sipulia

4 valkosipulinkynttä

3-4 porkkanaa

10 perunaa

3 paprikaa

2 l vettä

3 lihaliemikuutioita

2 tlk säilöttyjä tomaatteja

3 rkl tomaattipyreet

10 mustapippuria

1 rkl provencen yrttiseosta

1- 1/2 tl savustettua paprikajauhetta

Lisäksi

silputtua persiljaa

laktoositonta smetanaa

  1. Silppua sipulit, ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuori ja paloittele porkkanat ja perunat, suikaloi paprikat.
  2. Ruskista jauheliha, sipuli ja valkosipulinkynnet kattilassa.
  3. Lisää vesi, säilötyt tomaatit, liemikuutiot, porkkanat, perunat ja mausteet. Keitä 10 minuuttia ja lisää paprikat. Jatka kypsentämistä vielä 20-30 minuuttia eli kunnes kasvikset ovat kypsiä.
  4. Ripottele keiton pinnalle persiljaa ja tarjoa smetanan kanssa.
Rommilla kostutettu kirsikkasuklaakakku vain paranee vanhetessaan. © Tiina Rantanen, Krista Launonen

 

Romminen kirsikka-suklaakakku

Pohja

5 kananmunaa

2  1/2  dl sokeria

200 g voita tai margariinia

200 g tummaa suklaata

3 dl vehnäjauhoja

1 1/2 tl leivinjauhetta

Vuokaan

korppujauhoja

Kostutus

1 dl vettä

1/2 dl sokeria

1/2 dl tummaa rommia

Väliin

kirsikkahilloa tai -marmeladia

Kuorrutus

200 g tummaa

1 rkl voita

1/2 dl kermaa

  1. Sulata suklaa ja rasva kattilassa alhaisella lämmöllä.
  2. Vaahdota munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon varovasti nostellen jauho-leivinjauheseos ja jäähdytetty voi-suklaasula.
  3. Kaada kakkutaikina voideltuun ja korppujauhotettuun 3 l:n tasapohjaiseen kakkuvuokaan. Paista kakkua uunin ala/keskiosassa ensin 175 asteessa 30 min. Alenna lämpö 150 asteeseen ja jatka paistamista vielä 40 min.
  4. Kumoa pohja hiukan jäähtyneenä. Leikkaa täysin jäähtyneenä kolmeen osaan. Levitä 2/3 marmeladista kahteen väliin. Sivele kakun pinta ohuesti lopulla marmeladilla.
  5. Sulata kuorrutuksen suklaa ja voi kattilassa alhaisella lämmöllä. Lisää kerma. Sekoita ja jäähdytä hieman. Kaada kuorrutus kakun päälle ja reunoille.
  6. Koristele kakku kirsikoilla. Kakun maku vain paranee, jos annat sen maustua viileässä seuraavaan päivään.
  7. Tarjoa kermavaahdon kanssa.

Viinivinkki

© Alko

Täyteläinen, paprikalla höystetty, mausteinen keitto kaipaa kaverikseen keskitäyteläistä, pehmeän mausteista punaviiniä. Kokeile vaikka unkarilaista Gere Athus Cuvée 2015 -punaviiniä, 14,30 e.

Oluenystävä valitsee sopan kyytipojaksi alea.

Makumuistoterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Illallistarinoita - Makumuistoja Unkarista

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *