Blonditiina maailmalla: Viinimatkalla Israelissa

Viininvalmistuksen kehto
Olemme viininvalmistuksen kehdossa kun kurkimme Yironissa kallioperään hakattuun ½ metriä x 3 metriä kokoiseen reikään Galil Mountain Wineryn pääviinintekijä Micha Vaadian kanssa. Vaatimattoman näköinen kuoppa on toiminut viininpuristimena aikakaudella, jolloin Jeesus vaelteli näillä seuduilla. Arkeologisissa kaivauksissa Hermon-vuorelta aina Negevin autiomaahan maasta on löydetty useita viininpuristimia ja säilytysastioita, jotka todistavat alueen kehittyneestä viiniteollisuudesta jo ennen ajanlaskumme alkua.
– Täällä valmistettiin viiniä yli 2000 vuotta ennen kuin kreikkalaiset ja roomalaiset toivat viiniköynnöksen Eurooppaan. Kaivauksissa löydetyissä kolikoissa ja ruukuissa on usein kuvattuna rypäleterttuja ja viiniköynnöksiä, viinihistoriaa tutkinut Vaadian kertoo. – Viinin tuotanto oli huipussaan noin 500 vuotta eKr eli aikakaudella, jota juutalaiset kutsuvat Jerusalemin toisen temppelin aikakaudeksi. Juutalaisten kansannousussa 68 jKr surmansa sai noin 1,1 miljoonaa juutalaista roomalaisten kukistaessa kapinaa. Sotien seurauksena kukoistava viinikulttuuri vaipui Ruususen uneen vuosisadoiksi ja monet alkuperäisrypäleet katosivat.
Viiniharrastus heräsi 1990-luvulla
![]() |
Golanin kukkuloilla maaperä on tiilenpunaista. |
Gail Mountinin viinit paritetaan ruokaan
Millenium toi butiikkitalot
Viinillä on tärkä rooli juutalaisuudessa
Israel ottaa boikotit nykyisin vakavasti
![]() |
Mehevä ja hilloinen. Keskitäyteläinen, tanniininen, kypsän marjainen, mausteinen punaviini, 11.99 e. |

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Blonditiina maailmalla: Viinimatkalla Israelissa