Silakat kuuluvat suomalaiseen joulupöytään samalla tavalla kuin sardiinit tapaksiin. Tänä vuonna joulusilakat saavat espanjalaisen twistin. 

Tapakset ovat espanjalaisen keittiön pikkusuolaisia. Ne voivat olla sardiineja, oliiveja, kinkkua, katkarapuja, kinkkuja, erilaisia paloiteltuja vihanneksia tai erilaisia juustoja.
Espanjassa tämä ruokalaji valmistetaan tuoreista sardiineista ja tarjotaan tapasbaareissa hyvän maalaisleivän ja viinin tai cavan kanssa. Andalusiassa tapas nautitaan tavallisesti kuivan sherryn kanssa. Ja myös muikuista tulee todella herkullisia samaan tapaan valmistettuna. 

Boquerones maistuu vaikka ruisleivän päällä.



Boquerones 

eli
silakoita espanjalaiseen tapaan
4-6 annosta
500 g
silakkafileitä
KYPSYTYSLIEMI
4 dl
vettä
1 dl
väkiviinaetikkaa
1rkl
suolaa
1rkl sokeria
MAUSTEKASTIKE
1 dl
oliiviöljyä
1 dl
valkoviinietikkaa
1 dl
sitruunamehua
1tl
suolaa
1 rkl
sokeria
1/2
tuore punainen chili
1
ruukku persiljaa
2
valkosipulinkynttä
1,5 rkl
kaprismarjoja
Nylje silakkafileet.
Tämä ei välttämätöntä, mutta lopputulos on enemmän espanjalaisen oloinen, jos
poistat kaloista nahat.
Sekoita
kypsytysliemen ainekset keskenään ja lado fileet liemeen. Anna kalojen kypsyä
liemessä vähintään 4 tuntia, miellään yön yli.
Kaada
fileet lävikköön ja valuta kalat hyvin.

Sekoita
maustekastikkeen ainekset ja lado kalat puhtaaseen lasipurkkiin. Kaada
maustekastike päälle ja sulje. Anna maustua vähintään pari tuntia. Nauti kalat
sellaisinaan, (uusien) perunoiden tai hyvän leivän kera.

Myös muikut sopivat tähän ruokalajiin.