Himahella

Juhannus maistuu mansikalta

Mansikkapitäjä Suonenjoki on ilmoittanut suuren ilon. Aikainen kevät lupaa kotimaisia mansikoita jo juhannukseksi. Harson alla pötköttelevät varhaislajikkeet ovat täydessä kukassa.

Mansikoiden perkaus

Mansikka-aika on täällä näillä näppäimillä ja kotimaisia mansikoita saadaan juhannuspöytään. Tavallisesti pääsato kypsyy heinäkuussa, mutta mikäli säidenhaltija on tänä suvena armollinen, paras satokausi on käsillä heti juhannuksen jälkeen.

Tuoreita mansikoita saa nykyisin marketin tiskiltä ympäri vuoden, mutta ei ole lainkaan yhdentekevää mistä päin maailmaa ne tulevat. Monesti tuontimansikkaan pätee vanha sananlasku: ”Moni kakku päältä kaunis, mutta silkkoa sisältä.” Me suomalaiset olemme siinä suhteessa onnekkaita, että maailman parhaat mansikat kasvavat yöttömässä yössämme.

Muutamia vuosia sitten oli työmatkalla Chilessä ja samalla reissulla oli naistoimittajia ympäri Eurooppaa. Olin pakannut matkalaukkuuni meikäläisistä marjoista käsintehtyjä marmeladeja, joita annoin kiitokseksi vierailukohteissamme. Kun kollegat olivat kuunnelleet isännille pitämäni suomalaisten marjojen ylistyslaulun puolen tusinaa kertaa, he alkoivat kyllästyä: ”Joo, joo, kyllä me jo uskotaan, että Suomessa on maailman parhaat marjat valoisan kasvukauden vuoksi.” No, asia siis meni perille. Promo se on pienikin promo. Hyvä Suomi!

Mansikat ja suklaadippi

Mansikka on helppo jälkkäri

Mansikat kuuluvat kesään samalla tavalla kuin uudet perunat. Lajikkeet vaihtelevat molemmissa ja jokaisella on suosikkinsa. Mansikoissa lempparini on Zephyr, makea mansikka, jossa on hienoinen metsämansikan aromi.

Juhannuksena mansikat ovat herkullisimmillaan ihan kuohuviinilasillisen kera. Ja jos haluaa nauttia mansikoista tortta på tortta, poksauttaa mansikoiden seuraksi vielä todella hyvin viilennetyn Fresitamansikkakuoharin. Siihen käytetyt mansikat eivät kyllä ole suomalaisia, vaan kotoisin sieltä Chilestä. Fresita on juhlijaystävällistä kuohuvaa, sillä siinä on alkoholia vain 8 prosenttia.

Kermavaahto, vaniljavaahto tai jäätelö toimii mansikoiden kanssa aina. Minun kesäkeittiöni suurin hitti viime vuonna oli Mansikoita dulce de leche eli karamellisoitua kondensoitua maitoa, kaurakeksimuruja, mansikoita ja vaniljajäätelöa. Dulce de lecheä voi tehdä itsekin, lue siitä hommasta Himahellan Banoffee Pie -vlogista. Ja sen Banoffee Pien voi hyvin tehdä mansikoista! Sen pyöräyttämiseen ei tarvita edes uunia.

Mansikanmakuista juhannusta itse kullekin säädylle toivottaa

Blonditiina

Kuvat: Pekka Holmström/Otavamedia, Suvi Laine/Otavamedia


      

Kommentoi

Kommentoi juttua: Juhannus maistuu mansikalta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *