Himahella

Kahvi kuin karkki - vietnamilainen jääkahvi

© Tiina Rantanen

Vietnamilainen jääkahvi syntyi jo 1800-luvulla, kun maa oli yhä Ranskan siirtomaavallan alla. Vietnamilaiset ihastuvat ranskalaisten nauttimaan kahvijuomaan ja Vietnamista kasvoi nopeasti tärkeä kahvintuottajamaa.

Vietnamilainen jääkahvi syntyi, kun saatavilla ei ollut tuoretta maitoa ja tummapaahtoiseen, ranskalaiseen kahviin sekoitettiin sen sijaan loraus makeaa tiivistemaitoa eli kondensoitua maitoa. Kahvi viilennetään jääpaloilla – lopputuloksena on täydellinen virkistäjä erityisesti kuumiin ja kosteisiin kesäiltapäiviin. Vietnamilaisessa kahvilassa tuodaan usein jääpaloja kahvin kaveriksi kuin sokeria ikään.

Vietnamilainen kahvi valmistetaan eri tekniikalla kuin meillä Suomessa – kahvi suodatetaan yksi kuppi kerrallaan käyttäen Phin-suodatinta. Suodatin asetetaan suoraan kahvikupin päälle, josta se sitten hitaasti, mutta varmasti valuu kuppiin. Suomesta vietnamilaista kahvia ja keittimiä saa ainakin Hakaniemen Vii Voanista ja useista K-ketjujen kaupoista. Mutta karkkimaisen kahvin makuun pääsee myös valmistamalla kahvin tummapahtoisesta, ranskalaistyylisestä kahvista.

Mutkat suoriksi -ohje on yksinkertainen:

Valmista vahva kahvi (2 mittaa/kuppi)  Cafe de Parisienista  ja sekoita siihen kondensoitua maitoa ja jääpaloja!

© Tiina Rantanen

VIETNAMILAINEN JÄÄKAHVI

vietnamilaista kahvia (tai Cafe de Parisien-kahvia)

kuumaa vettä

kondensoitua maitoa

jääpaloja

  1. Kaada lasin pohjalle noin ruokalusikallinen kondensoitua maitoa.
  2. Poista keittimen kansi ja ruuvaa irtopohja irti. Laita keittimen pohjalle reilu ruokalusikallinen vietnamilaista kahvia. Kahvimäärää voi säätää omien mieltymysten mukaiseksi. Ruuvaa irtopohja kevyesti päälle.
  3. Aseta keitin suoraan lasin tai mukin päälle ja täytä se kuumalla vedellä. Kahvi tippuu noin viidessä minuutissa.
  4. Sekoita ja lisää jäitä! Nauti kuumana kesäpäivänä.
© Tiina Rantanen

Kahviterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kahvi kuin karkki - vietnamilainen jääkahvi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *