Himahella

Kinkkua Wellingtonin tapaan - joulukinkun uusi elämä

Kinkun tähteistä voi valmistaa kinkkurullan Wellingtonin tapaan. © Tiina Rantanen

Monesti jo tapaninpäivänä kinkku tökkii ja sitä on kuitenkin jäljellä vielä kohtuullisen kokoinen kimpale.  Usein kun tulee hankittua tarvetta suurempi kinkku. Anna kinkulle uusi elämä valmistamalla joulukinkun tähteet Wellingtonin tapaan eli sienien kanssa taikinakuoreen kääräistynä! Juhlava ruoka on mitä herkullisinta hävikintorjuntaa. Luonnollisesti voit valmistaa ruoan myös kypsänä hankitusta kinkunpalasta.

Kinkkua Wellingtonin tapaan

1  kg  ylikypsää joulukinkkua

tuorekelmua

Täyte

250 g herkkusieniä

250 g siitakesieniä

1 iso sipuli

2-3 valkosipulinkynttä

2 tl suolaa

½ tl rouhittua mustapippuria

1 dl kuivaa valkoviiniä

½ dl hienonnettua timjamia

Taikinakuori

1 pkt (500 g) voitaikinalevyjä

2 kananmunankeltuaista

  1. Revi tai leikkaa kinkku parin sormen paksuisiksi kimpaleiksi. Asettele puolet lihoista pitkän kelmupalan päälle ja kääri tiukaksi rullaksi. Kierrä vielä kelmun päät, jotta saat mahdollisimman tiukan ja tasapaksun pötkön. Taita kelmun päät pötkön päällä ja kääräise vielä uudestaan kelmuun, jotta jengat eivät aukea. Tee sama lopuille lihoille ja siirrä pötköt jääkaappiin.
  2. Ota voitaikinalevyt sulamaan.
  3. Hienonna veitsellä sienet, sipuli ja valkosipulinkynnet. Laita seos paistinpannulle suolan ja pippurin kanssa. Sekoittele kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut kokonaan. Kaada valkoviini pannulle ja anna senkin haihtua. Lisää joukkoon vielä timjami ja nosta seos jäähtymään.
  4. Liimaa vedellä kaksi voitaikinalevyä päällekkäin ja kaulitse levy noin 1 cm paksuiseksi levyksi. Taikinalevyn tulee olla leveämpi kuin kinkkupötkö. Tee sama kahdelle muulle voitaikinalevylle ja säästä viides levy koristeluun. Jaa jäähtynyt sieniseos molemmille taikinalevyille, mutta jätä reunat vapaiksi. Poista jäähtyneet kinkut kelmuistaan, asettele ne taikinalevyjen päälle ja kääri tiukaksi rullaksi.
  5. Asettele rullat leivinpaperille. Leikkaa viidennestä voitaikinalevystä ohuita nauhoja ja asettele ne ristikoiksi rullien pinnalle. Voitele rullat keltuaisella ja paista 225-asteisessa uunissa 12-15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.
  6. Anna jäähtyä 10 minuuttia, viipaloi ja tarjoile esimerkiksi kirsikkakastikkeen kera.

Kirsikkakastike

1 salottisipuli

1 tl öljyä

1 dl siivilöityä kinkun paistolientä

3 dl punaviiniä

3-4 rkl kirsikkahilloa

  1. Kuori ja hienonna salottisipuli. Kuumenna tilkka öljyä kattilassa. Lisää salottisipuli ja kuullota pari minuuttia.
  2. Lisää paistoliemi ja punaviini. Keitä hiljalleen viitisen minuuttia.
  3. Siivilöi halutessasi sipulikuutiot pois liemen joukosta. Lisää liemen joukkoon kirsikkahillo. Mausta tarvittaessa suolalla.

Kinkkuterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kinkkua Wellingtonin tapaan - joulukinkun uusi elämä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *