Himahella

Klassikkoruoka: Vispipuuro

 

Vispipuuro on metsiemme mousse.
Vispipuuro on metsiemme mousse. © Tiina Rantanen

Vispipuuro on kuohkeaksi vatkattua marjapuuroa, jota syödään Suomen lisäksi myös Norjassa ja Ruotsissa.  Puuro valmistetaan useimmiten mannasuurimoista ja marjoista, tavallisimmin puolukoista tai viinimarjoista. Kuohkea puuro on perinteisesti nautittu välipalana tai jälkiruokana sokerin ja maidon kanssa.

1960-1970 luvulla lapsuuteeni kuului vispipuuro. Tosin se saattoi olla jo silloin Saarioisten äitien valmistamaa, sillä yrittäjä-äitini ei ollut mikään keittiövelho. Mutta oman jälkikasvuni välipalahuolto hoidettiin 90-luvullakin vispipuurolla, jota löytyi lähes aina jääkaapista niinkauan kuin poika kävi koulua. Koska kotitalomme pihassa oli 12 herukkapensasta, vispipuuro tuli luonnollisesti tehtyä omavaraisuusperiaatteella musta-ja punaherukoista. Mustaherukoista tehty vispipuuro hakkaa mielestäni puolukkavispipuuron mennen tullen niin upean värinsä kuin maunkin suhteen. Mutta se on tietty makuasia. Puolukoita sen sijaan saa poimia jokamiehenoikeudella metsästä.

Metsä tarjoaa ilmaista superfoodia siellä samoilijalle. © Tiina Rantanen

Vispipuuro tunnetaan Länsi-Suomessa myös nimellä lappapuuro. Lappapuuro, klappapuuro tulee ruotsin kielen sanasta klappgröt. Ruotsisnkielestä on johdettu myös vispipuuron nimi.  Naapurimme kutsuvat sitä nimellä vispgröt.

Marjoja ja mannasuurimoita

Vispipuuro tehdään siis perinteisesti puolukoista ja mannasuurimoista, mutta mikään ei estä korvaamasta puolukoita esimerkiksi herukoilla, karviaisilla, omenalla, raparperilla tai mustamarja-aronialla. Vadelmat ja mansikat tekevät puurosta makeamman. Vispipuuroon voi käyttää myös vahvaa marjamehua.

Marjojen mehuisuus vaikuttaa puuron kiinteyteen, esimerkiksi 7 desilitraa vettä ja 4 desilitraa pakastepuolukoita on hyvä määrä. Pakastemarjat pehmenevät nopeasti, joten viiden minuutin kiehutus riittää niille.

Ja ihan käytännön vinkkinä voi mainita, että lähes jäähtynyt puuro vaahtoutuu nopeasti, silloin sitä ei tarvise montaa minuuttia vaahdottaa.  Itse teen vaahdotuksen pienessä yleiskoneessani, jolloin kone hoitaa homman ja minun täytyy vain katsoa päältä ohikulkiessani. Yleiskonetta käytettäessä  suosittelen tehtäväksi 1 1/2 kertaista annosta.

Vispipuuro

7 dl vettä

3 dl puolukka- tai punaherukka/mustaherukkasurvosta (4 dl kokonaisia marjoja)

¼ tl suolaa

1 dl sokeria

1 dl mannasuurimoita

  1. Mittaa vesi ja marjasurvos kattilaan. Keitä viitisen minuuttia. Siivilöi seos halutessasi, mutta marjojen kuoret antavat puuroon makua ja lisäävät sen kuitupitoisuutta.
  2. Kuumenna mehu uudelleen kiehuvaksi. Lisää mehuun suola ja sokeri. Lisää mannasuurimot kiehuvaan mehuun koko ajan vispilällä sekoittanen. Kypsennä puuroa 8 – 10 minuuttia aina välillä sekoittaen.
  3. Jäähdytä puuro. Vatkaa, kunnes puuro on kuohkeaa ja vaaleanpunaista.
  4. Tarjoa kylmän maidon  (ja sokerin) kera.
Vispipuuro maistuu niin lapsille kuin aikuisille. © Tiina Rantanen

Klassikkoterveisin

Blonditiina

PS. Himahellan postauksista alkunsa saanut Klassikkoruokia – Reseptit ja tarinat ilmestyi 18. tammikuuta 2018 Otavan kustantamana. Yli 50 klassikkoreseptiä ja tarinaa sisältävää kirjaa myyvät mm. Suomalaiset kirjakaupat ja kirjan hinta on 38,95 euroa.

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Klassikkoruoka: Vispipuuro

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *