Klassikot kohtaavat ravintola Hiedassa

Kävin tammikuun lopulla keittiömestari Ari Ruohon ja ravintolapäällikkö Terhi Vitikan vieraana medialounaalla maistamassa, miltä maistuu Ari Ruohon ensimmäiset, ravintola Hiedalle suunnittelemat menut. Pidin näkemästäni ja maistamistani, niinpä palasin Hietaan viikkoa myöhemmin juhlistamaan tammikuussa ilmestynyttä Klassikkoruokia-keittokirjaani ruokatoimittajaystävieni kanssa. Parempaa ”julkkaripaikkaa” klassikkoaiheiselle kirjalle ei olisi voinut keksiä.

Ari Ruoho halusi Klassikkoruokia – Reseptit ja tarinat -kirjaani Hietaan myyntiin. Seinällä näkyy linnustusta harrastavan Arin omaa taidetta. 

Helsinkiläisravintola Nokka laajensi reviiriään Katajanokalta Hietalahteen, kun Hieta siirtyi Nokka-ravintoloiden siipien alle. Hieta sijaitsee entisen ravintola Salven paikalla ja moni muistaakin perinteisestä ravintolatilasta käydyn polemiikin. Pöly on nyt laskeutunut ja Hieta on saanut uudet luotsit, sillä vaikka ravintola kuuluu Royal-ketjuun, ravintoloitsijoina toimivat ravintola Nokassa kannuksensa ansainnut kaksikko, Ari Ruoho ja Terhi Vitikka.

Terhi Vitikka on PRO-palkittu Vuoden ravintolapäällikkö 2017.

Hiedassa hyödynnetään Nokan laadukasta tuottajaverkostoa. Hietalahden perinteikkäälle kortteliravintolassa halutaan luoda entistä tiiviimpi  linkki kotimaisen alkutuotannon ja laadukasta ruokaa arvostavien asiakkaiden välillä.

Ruokalista koostuu arkipäivisin tarjoiltavasta bisnes- tai kotiruokalounaasta, sekä illallisen kolmesta valmiista menukokonaisuudesta ja hieman lyhennetystä á la cartesta.

Julkkari-illallisella testasin Menu Stuvarin, jonka pääruoka on legendaarinen schnitzeli.  Ravintola Hiedassa wieninleke tehdään luonnollisesti vasikasta, kuten kuuluukin. Se kaverina tarjotaan lämmintä ”perunasalaattia”.

Hieta panostaa klassikkoruokiin

Medialounaalla puolestaan tarjottiin maistiaiseksi Menu Hieta (3 ruokalajia, 49 euroa), joka sisälsi pikkublinejä mäteineen, kotimaista Wanhatuvan ankankoipea ja kahvisuklaafondantia. Klassikkoannoksina Hiedasta löytyvät aina myös blinit, paistettua maksaa ja jo mainittu Wiener Schnitzel  niin lounaalla, kuin illallisellakin. Silakoita Hiedassa paistetaan edelleenkin vain silloin, kun niitä on saatavilla tuoreina.

Hiedan blinit nautitaan talon oman Stuvari-oluen kanssa. 

”Olen pitkään halunnut isännöidä laadukasta, mutta helppoa ja rentoa kortteliravintolaa ja Hieta on juuri sellainen. Typistimme Terhin kanssa ruokalistaa merkittävästi, sillä näin pystymme entistä paremmin keskittymään niihin annoksiin, joita meillä on”, Ari Ruoho avasi Hiedan ruokalistaa lehdistötiedotteessa.

Ankankoivet olivat saaneet seurakseen haudutettua punakaalia. Lautaselta löytyi vielä selleripyreetä ja tummaa vadelmakastiketta. 

Hieta-menun suklaafondantin ohje on julkaistu Hesarin kuukausiliitteessä, jonka ruokajuttujen kokkina Ari Ruoho toimi usean vuoden ajan vaimonsa Peppi Aralehdon kanssa.  Pariskunnasta molemmilla muuten on Vuoden kokki -titteli. Ari voitti sen vuonna 2003 ja hänkin on PRO-palkittu Vuoden kokki.

Ari Ruohon suklaafondant

Hiedassa kahvinmakuinen suklaafondat tarjotaan jaloviinajäätelön ja -siirapin kanssa. Kotikeittiössä lisäkkeeksi sopii vanilja- tai rommirusinajäätelö.

Ohje: 

175 g tummaa suklaata (väh. 70 % kaakaota)

175 g voita

2 1/2 dl (135 g) tomusokeria

4 kananmunaa

1 1/2 dl (90 g ) vehnäjauhoja

1 rkl pikakahvijauhetta

1 tl leivinjauhetta

Vuokien voiteluun:

50 g voita

pursotinpusseja

  1. Sulata suklaa vesihauteessa, mutta varo ylikuumentamasta, jotta suklaa ei pala. Sulata voi ja sekoita suklaaseen. Siivilöi tomusokeri suklaan ja voin joukkoon.
  2. Lisää kananmunat ja sekoita hyvin. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja siivilöi ne suklaa-voiseoksen joukkoon. Pane taikina pursotinpussiin.
  3. Kypsennä fondant annosvuoassa. Voit käyttää kotioloissa myös kahvikuppia. Voitele vuoat tarkasti joka kohdasta. Täytä vuoka puoleen väliin.
  4. Paista fondantia 185-asteisessa uunissa 6-8 minuuttia. Tarkan paistoajan saat selville paistamalla yhden testifondantin. Kypsennysaika riippuu hieman läpimitasta ja materiaalista. Fondant jätetään aina sisältä valuvalksi. Anna fondantin levätä muutama minuutti, ennen kuin otat sen vuoasta. Tarjoa fondant jäätelön kanssa.
  5. Vinkki! Voit pakastaa fondantmassan ja sulattaa ennen paistamista.

Hiedassa pidetyissä ”julkkareissa”  kanssani herkuttelivat kolme maamme legendaarisinta ruokatoimittajaa, klassikkoja jo itsekin: Marita Joutjärvi, jonka moni muistaa Maku-lehden synnyttäneenä päätoimittajana ja nykyisenä Liedellä-lehden tekijänä,  Kotilieden pitkäaikainen ruokatoimittaja Marja Malinen sekä Glorian ruoan ja viinin alkutaipaleen luottopakki, ruokatoimittaja Aila Pakarinen. Olimme yksimielisiä siitä, että Hieta on paikkansa ansainnut Helsingin ravintolakartalla. We´ll be back!

Ravintola Hieta, Hietalahdenranta 11, Helsinki

Klassikkoterveisin

Blonditiina

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Klassikot kohtaavat ravintola Hiedassa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X