Kokataan kurpitsaa

Syksy on kurpitsoiden juhlaa.

Syksy on kurpitsan sesonkia. Myös kauppojen heviosastot notkuvat monenlaisista kurpitsalajikkeista. Kurpitsalajikkeita kun olemassa yli sata. Talvikurpitsalla tarkoitetaan kurpitsaa, joka on saanut kasvaa täyteen kypsyyteen ja kovakuoriseksi. Kesäkurpitsat puolestaan syödään keskenkasvuisina ja vielä pehmeäkuorisina. Pehmeän makuinen kurpitsa sopii mm. keittoihin, uuniruokiin ja jälkiruokiin. Maustepareiksi sopivat erityisesti chili, juustokumina ja erilaiset yrtit.

Jättikurpitsa on tuttu niin Halloween-lyhtynä kuin Tuhkimon tanssiaisten menopelinä. © Timo Viljakainen

Jättikurpitsa, joka on tuttu mm Halloween-lyhdyistä,  on maultaan mieto, joten se sopii erinomaisesti keittoihin, mutta myös lisuke- ja uuniruokiin käytettäviksi. Jättikurpitsa sisältää runsaasti hedelmälihaa, jota voi myös soseuttaa ja maustaa esimerkiksi vaniljasokerilla.

Myskikurpitsa on syksyn satokausikasvis, joka on parhaana sesonkiaikanaan kaiken lisäksi varsin edullista. Myskikurpitsa sopii monenlaisiin ruokiin. .Myskikurpitsasta voit käyttää sekä oranssin hedelmälihan että siemenet. Kurpitsalla on paksu kuori, joten kuorimaveitsi on liian heppoinen työväline. Voit kuoria myskikurpitsan isolla veitsellä lohkoen,  mutta näppärin tapa on kurpitsan paahtaminen uunissa puolikkaana tai lohkoina  ja kypsän hedelmälihan kaapiminen ulos suoraan kuoresta.  Lisäksi paahtaminen antaa kurpitsalle myös syvän maun.

Hokkaido eli japanilainen talvikurpitsa on pyöreä, hieman pisaranmuotoinen lajike, jonka hedelmäliha on väriltään kirkkaan oranssi. Täyteläisen makuista hokkaidoa voi käyttää niin patoihin, keittoihin kuin piirakoihinkin, sillä sen kiinteä rakenne ei vetisty helposti kypsennettäessä. Halkaistu hokkaidokurpitsa sopii erityisen hyvin myös täytettäväksi, mutta makean makunsa puolesta erinomaisesti myös jälkiruokiin.

Paahtaminen antaa myskikurpitsalle upean, syvän maun. © Tiina Rantanen

Monen mielestä kurpitsat ovat parhaimmillaan paahdettuina. Jos kurpitsa on iso, voit paahtaa sen kerralla ja valmistaa siitä useamman herkullisen kurpitsaruoan. Soseutettuna kurpitsat sopivat keittoihin joko sellaisenaan tai sipulin, porkkana, bataatin tai omenan kaverina.

Kanelinen paahtokurpitsa

reilu kilo kuorittua, paloiteltua kurpitsaa

1/2 dl (oliivi)öljyä

1 tl suolaa

1 tl kanelia

1/2 tl rouhittua mustapippuria

  1. Halkaise kurpitsa ja kaavi siemenet ja rihmat pois lusikalla. Leikkaa kurpitsa noin 1 1/2 sentin viipaleiksi. Poista kurpitsasta kuori, se on helpointa tehdä tässä vaiheessa. Tee viipaleista haluamasi kokoisia lohkoja.
  2. Mittaa öljy ja mausteet kulhoon. Pyörittele kurpitsaviipaleet maustetussa öljyssä.
  3. Paahda kurpitsalohkoja 225-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Loppuvaiheessa nosta vuoka grillivastuksen alle, mikäli haluat, että kurpitsalohkot saavat hieman paistoväriä.
  4. Tarjoa liharuokien lisäkkeenä. Paahdettu kurpitsa sopii myös salaatteihin ja sen voi soseuttaa kastikkeeksi tai keitoksi.

Paahdettu myskikurpitsakeitto on lempeää, syksyistä lohturuokaa. © Tiina Rantanen

Paahdettu myskikurpitsakeitto

4-6 annosta

kasvis, gluteeniton

1 kg mysikurpitsaa

150 g (1-2) sipulia

200 g (2-3) porkkanaa

4-5 valkosipulinkynttä

1 tl chilihiutaleita

1/2 dl seesamiöljyä

1, 2 l vettä

3 rkl kasvis- tai kantarellifondia

3 rkl smetanaa tai 1 dl kookoskermaa

Lisäksi

Tête de Moine -juustoruusukkeita

krassia tai lehtipersiljaa

  1. Leikkaa myskikurpitsa neljään lohkoon ja poista siemenet. Kuori ja lohko sipulit, porkkanat ja valkosipulinkynnet.
  2. Nostele kurpitsa-, porkkana ja sipulilohkot pellille leivinpaperin päälle (kurpitsat kuoripuoli alaspäin). Valuta seesamiöljy ja ripottele mausteet kasvisten päälle. Paahda 225-asteisessa uunissa noin 30-40 minuuttia.
  3. Kumoa porkkana ja sipulit kattilaan. Koverra kurpitsat kuorestaan joukkoon. Lisää vesi ja kasvisfondi Kuumenna kiehuvaksi. Keitä aineksia keskilämmöllä kannen alla noin 20 minuuttia.
  4. Soseuta keitto sauvasekoittimella, lisää lopuksi joukkoon smetana/kookoskerma ja tarkista maku.
  5. Tarjoa keitto Tête de Moine -juustoruusukkeiden ja krassin tai lehtipersiljan kanssa.

Kanelinen kurpitsapasta

One pot meal

Valmistusaika: 30 minuuttia

250 g spagettia

1/2 kg kurpitsakuutioita (myski, hokkaido)

2 rkl öljyä

1 tl suolaa

1 tl kanelia

ripaus mustapippurirouhetta

3 dl kiehuvaa vettä

1 rkl silputtua salviaa

1 tlk (maustettua) ranskankermaa

  1. Halkaise kurpitsa ja kaavi siemenet ja rihmat pois lusikalla. Leikkaa kurpitsa noin 1 1/2 sentin viipaleiksi. Poista kurpitsasta kuori, se on helpointa tehdä tässä vaiheessa. Tee viipaleista haluamasi kokoisia lohkoja.
  2. Mittaa öljy ja mausteet pataan. Pyörittele kurpitsaviipaleet maustetussa öljyssä.
  3. Lisää pasta ja vesi pataan ja kypsennä sekoitellen noin 15 minuuttia. Lisää ranskankerma ja silputut yrtit.
  4. Anna pastan vetäytyä 5-10 minuuttia ennen tarjoamista.

Vinkki: Voit tehdä ruoan myös kypsästä, jo maustetusta paahtokurpitsasta  (ohje yllä) , mutta varo silloin pohjaan palamista eli sekoittele useammin! Kypsästä kurpitsasta tulee samettinen kastike, jossa ei ole purutuntumaa samalla tavalla.

 

Broileri ja kurpitsa muhivat meheväksi ruoaksi uunipadassa. © Tina Rantanen

Kurpitsabroileria (savi) padassa

neljälle

gluteeniton, laktoositon

1 (1,4 kg) kokonainen juhlakananpoika  tai muu valmiiksi maustettu kokonainen broileri

1 myski- tai hokkaidokurpitsa

2 sipulia

2 omenaa

1 kanelitanko

peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä

2 oksaa rosmariinia

2 laakerinlehteä

1 tl sormisuolaa

mustapippuria myllystä

1 1/2 dl valkoista glögiä

1/2 dl kanafondia

  1. Pane savipata likoamaan kylmään veteen reiluksi tunniksi.
  2. Viipaloi myskikurpitsa, kuori se ja poista siemenet. Paloittele kurpitsa reilun kokoisiksi lohkoiksi. Kuori ja lohko sipulit. Halkaise omenat, poista siemenkodat ja lohko omenat. Kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria. Kuori inkivääri ja viipaloi se ohuiksi viipaleiksi.
  3. Pane puolet kasvislohkoista padan pohjalle, nosta kanapoika kasvisten päälle.  Asettele loput kasvikset pataan kananpojan ympärille. Pistä kanelitanko, rosmariininoksat ja inkivääripalat kasvisten sekaan.
  4. Ripottele päälle sormisuolaa ja rouhi muutama kierros mustapippuria myllystä. Sekoita keskenään glögi ja kanafondi. Kaada neste pataan. Nestettä ei ole paljon, sillä broilerista ja kasviksista irtoaa sitä runsaasti kypsennyksen aikana. Pane kansi padan päälle.
  5. Kypsennä broileria 150-175 asteisessa uunissa 1 1/2 -2 tuntia. Ota kansi pois ja käännä uuni 250 asteeseen ja pistä grillivastukset päälle. Kypsennä vielä noin 15 minuuttia tai kunnes broileri on saanut väriä.
  6. Jos kaipaat ruoalle lisäkettä, tarjoa padan kanssa keitettyä kuskusia, riisiä tai ohrahelmiä.

Paahdettu myskikurpitsa ja tofu saavat mausteekseen Kung Pao -kastikkeen. © Tiina Rantanen

Myskikurpitsaa ja tofua Kung Pao

4 annosta

kasvis, laktoositon, gluteeniton,

400 g myskikurpitsaa paloina

1/2 dl öljyä

suolaa

rouhittua mustapippuria

200 g marinoitua tofua

1 rkl seesaminsiemenöljyä

Kung Pao -kastike

1/2 dl pähkinäöljyä

1 punainen chili

1/2 rkl raastettua inkivääriä

2-3 valkosipulinkynttä

2 dl kevätsipulia tai purjoa suikaloituna

1/2 dl suolapähkinöitä

2 tl sokeria

2 rkl vettä tai valkoviiniä

1/2 dl Thai-soijakastiketta

  1. Kuori ja paloittele kurpitsa 2×2 sentin kuutioiksi. Pyöräytä palat öljyssä, jonka olet maustanut suolalla ja mustapippurilla. Paahda kurpitsapaloja 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
  2. Avaa tofupaketti, valuta neste, viipaloi tofu ja laita talouspaperin väliin kuivumaan painon alle 10 minuutiksi. Kuutioi viipaleet ja pane ne kuumalle ja kuivalle paistinpannulle ja anna ruskistua. Lisää lopuksi seesaminsiemenöljy. Pane kuutiot sivuun odottamaan kastikkeen valmistumista.
  3. Tee Kung Pao -kastike. Raasta inkivääri ja valkosipuli, viipaloi chili. Viipaloi kevätsipulit tai purjo.
  4. Kuumenna pähkinäöljy ja lisää pannulle inkivääri, valkosipuli ja chili. Kuullota kasviksia hetki. Vähennä lämpöä ja lisää pannulle kevätsipuli/purjo, suolapähkinät, sokeri, vesi/valkoviini ja soijakastike. Kiehauta kastike.
  5. Lisää kastikkeen joukkoon kurpitsa- ja tofukuutiot. Sekoita varovasti.

Härkiksellä täytetty myskikurpitsat ovat proteiinipitoinen kasvisruoka. © Tiina Rantanen

Härkiksellä täytetyt myskikurpitsat

Valmistusaika: 40-45 minuuttia

2 pientä myskikurpitsaa

1/2 dl öljyä

Täyte:

1 pkt (250 g) tex-mex maustettua Härkistä

1 sipuli

2 tomaattia

2 rkl öljyä

3/4 dl taco-kastiketta (Medium)

2 rkl tuoretta persiljaa

100 g fetajuustoa

½ tl suolaa

mustapippuria

2 tl sokeria tai hunajaa

10 viipaloitua oliivia

1. Pese ja halkaise myskikurpitsa pitkittäin. Poista siemenet ja koverra kurpitsasta sisustaa pois täytettä varten.

2. Nosta kurpitsanpuolikkaat leivinpaperin päälle uunipellille. Pirskottele päälle öljyä. Esikypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla noin  20 minuuttia.

3. Valmista sillä aikaa täyte. Silppua sipuli ja kuutioi tomaatit. Kuullota sipulisilppu öljyssä, lisää Härkis ja tomaattikuutiot. Jatka kypsentämistä muutama minuutti ja lisää joukkoon taco-kastike. Koverra kurpitsoista pehmää hedelmälihaa ja lisää täytteen joukkoon. Mausta täyte suolalla, pippurilla ja silputulla persiljalla.

4. Täytä kurpitsojen sisus täytteellä, ripottele päälle fetajuustomuruja ja oliiveja,  jatka kypsentämissä uunissa noin 10-15 minuuttia.

Juustoiset kesäkurpitsapihvit ovat hyviä niin kuumina kuin haaleina. © Tiina Rantanen

Kesäkurpitsojen sesonki sijoittuu Suomessa loppukesään ja alkusyksyyn. Monipuolisena kasviksena se sopii niin salaatteihin, keittoihin, paistoksiin kuin leivonnaisiinkin.

Juustoiset kesäkurpitsapihvit

10-12 pihviä

kasvis, laktoositon, (gluteeniton)

2 pientä kesäkurpitsaa (noin 400 g raastettuna ja puristeltuna)

1 tl suolaa

1 kesäsipuli varsineen

2-4 valkosipulinkynttä

1 kananmuna

100 g Le Gruyère AOP -juustoa raastettuna

1/2 dl (gluteenittomia) vehnäjauhoja

1/2 dl tuoretta minttua tai tilliä hienonnettuna

1/4 tl mustapippurirouhetta

Paistamiseen

voita tai juoksevaa margariinia

  1. Raasta kesäkurpista hienoksi, ripottele joukkoon suola ja pusertele raaste kuivaksi siivilässä.
  2. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Silppua yrtit. Sekoita kulhossa kaikki aineet keskenään.
  3. Kuumenna rasva ohukaispannulla. Nosta 1 rkl massaa jokaiseen paistinpannun koloon. Taputtele nokareet pihveiksi. Paista pihvit molemmin puolin miedolla lämmöllä, kunnes juusto on sulanut ja kesäkurpitsapihvit ovat saaneet kauniin värin. Älä käännä pihviä ensimmäiseen viiteen minuuttiin.
  4. Tarjoa kesäkurpitsapihvien kanssa vihersalaattia ja mintulla maustettua jogurttikastiketta.

Kesäkurpitsahillo on herkullinen tapa säilöä kesäkurpitsasato talteen. © Tiina Rantanen

Mintunmakuinen kurpitsa-sitruunahillo 

noin 2 litraa

vegaaninen, gluteeniton

1 1/2 kg kesä- tai myski- tai hokkaidokurpitsaa

3 (luomu)sitruunan raastettu kuori

2 dl sitruunamehua

750 g hillosokeria

1 dl silputtua (vahvaa) minttua

  1. Kuori kurpitsat. Raasta kurpitsat tai pyöräytä ne monitoimikoneessa muruiksi.
  2. Pese sitruunat hyvin lämpimällä vedellä. Raasta keltainen kuori. Purista mehu.
  3. Pane sitruunamehu ja -kuori sekä kurpitsaraaste kattilaan ja keitä välillä sekoitellen kunnes pehmenevät, noin puoli tuntia.
  4. Soseuta kurpitsat sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa.
  5. Sekoita kasvissoseen joukkoon hillosokeri ja silputtu minttu, keitä 10 minuuttia välillä sekoittaen.
  6. Tölkitä hillo puhtaisiin, kuumiin purkkeihin, sulje ja säilytä kylmässä. Käytä hilloa paahtoleivällä tai täytekakun välissä.

 

Kurpitsaterveisin

Blonditiina

Kommentit

Kommentoi juttua: Kokataan kurpitsaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X