Himahella

Matkakuumeen kourissa - Ruoka vaikuttaa matkakohteen valintaan

 

© Tiina Rantanen

Eletään jälleen aikaa, jolloin matkamessut lähestyvät ja netti pullistelelee erilaisia matkatarjouksia. Olen henkilö, jonka DNA on varustettu yhdellä ellei useammalla matkageenillä.  Niinpä vuoden vaihduttua olen ostanut jo kolme reissua, jotta keväälle on mitä odottaa. Paikallinen ruokakulttuuri on ollut tärkeä tekijä matkakohteita valitessani.

Matkakuume nousee monella näin kesää kohti mennessä, sillä yhä useampi haluaa ainakin kerran vuodessa ulkomaan matkalle. Matkailutottumukset muuttuvat ja odotukset matkan suhteen kasvavat vuosi vuodelta. Tjäreborg on listannut matkailutrendejä, jotka ovat selvästi havaittavissa. Onhan se kiva tietää, millä perusteella muut valitsevat reissukohteensa,  koska itse matkustan pääsääntöisesti ruoan, viinin ja valon perässä.

Tjäreborgin tiedotteen mukaan Kreikka, Espanja, Bulgaria, Kroatia, Turkki ja Thaimaa tulevat olemaan suomalaisten suosimia lomakohteita myös vuonna 2018, mutta on matkailussakin selvästi havaittavissa uudenlaisia trendejä.

Aktiivisuus ja hyvinvointi on tärkeää lomallakin

Lomalla panostetaan yhä enemmän omaan hyvinvointiin. Aktiivi- ja Wellness-lomille matkustetaan paljon ja niistä ollaan valmiita maksamaan. Pyöräily- ja joogamatkat ovat suosituimpia kuin koskaan aikaisemmin. Hotellikin saa mielellään olla sellainen, jossa panostetaan ekologisuuteen ja luomuruokaan.

Tee se itse -matkat yleistyvät

Olen ollut oma matkatoimistoni jo 15 vuotta, räätälöin itse matkani kiinnostusteni mukaan. Naispuoliset ystäväni ja matkakumppanini ovat nimenneet ”matkatoimistoni ” Jamon Toursiksi eli Kinkkumatkoiksi. Aikaa räätälöinti toki vie, mutta minulle suunnittelu on tärkeä ja hauska osa tulevaa matkaa. Kohdekin tulee tutuksi jo ennakolta, kun yrittää selvittää missä päin kannattaisi majoittua, että nähtävyydet ja muut kiinnostukseni kohtet olisivat helposti saavutettavaissa. Onneksi netissä on hakugeneraattoreita, jotka kilpailuttavat niin lennot kuin hotellit muutamalla kilikkauksella.

Tjäreborgin mukaan mobiililaitteilla varattujen matkojen osuus on kasvanut viime vuonna 30 prosenttia, joten moni muukin nähtävästi tekee reissusuunnitelmia sohvan nurkassa surffatessaan.

Lentoyhteyksien lisääntyminen on tuonut enemmän vaihtoehtoja samalla kun lentojen hinnat ovat laskeneet, joka on osaltaan lisännyt kaukomatkailua reittilennoilla. Dubai, Malediivit, Mauritius ja Bali ovat niitä kaukokohteita, joiden suosio on kasvanut eniten vuodesta toiseen.

Ruokaihmisenä olen pistänyt Hongkongin omalle  ”to go” -listalleni. Olen ollut Honkkarissa viimeksi 1991, jolloin kaupunki kuului vielä briteille ja lentokoneet laskeutuivat pilvenpiirtäjien väliin. Ehkä nyt olisi aika tarkistaa, mitä kaupungissa on ruokapuolella sitten viime visiitin tapahtunut. Edellisellä matkallani ymmärisin, että kantonilainen keittiö on aivan jotain muuta kuin mitä täällä kiinalaisissa ravintoloissa tarjotaan.

© Tiina Rantanen

Keittokursseilla Marrakechissa

Matkaan yhdistetään kaksi lomakohdetta

Lomamatkalla halutaan kokea mahdollisimman paljon ja kahden eri kohteen yhdistäminen on tullut entistä suositummaksi. Yhdistelmäloman voi viettää melkeinpä kaikissa lomakohteissa ja suosituimpia yhdistelmiä ovat viikko rantakohteessa ja viikko kaupunkimaisemissa.

Viimeisin reissuni suuntautui marraskuussa Marokkoon ja Marrakechiin. Viikko riitti hektisessä kaupungissa hyvin, mutta meren ja äyriäisruokien perässä olisin voinut vaihtaa toiseksi viikolle rannikolle, esimerkiksi Essauriaan.

Mummit ja vaarit matkalle mukaan

Trendibarometri kertoo, että matkalle lähdetään nykyisin monen sukupolven voimin. Syntymäpäivät tai muut merkkipäivät ovat myös syynä useamman sukupolven yhteisille matkoille. Ja tietysti isovanhempien mukanaolo tarjoaa vanhemmille mahdollisuuden viettää aikaa myös kaksistaan, ilman lapsia. En ole vielä mummo, mutta ehkä tämäkin matkustusmuoto tulee joskus tulevaisuudessa meikäläisellekin tutuksi. Nykyisessä elämäntilanteessani valitsen mieluimmin Adults only -hotelleita, enkä häpeä sitä yhtään.

© Tiina Rantanen

Hotelli vai airbnb?

Hotelliin tasoon kiinnitetään yhä enemmän huomiota. Laadukkaasta hotellista ollaan myös valmiita maksamaan hieman enemmän. Yhä suositummaksi tuleva lifestyle-hotellit, joissa panostetaan paikallisuuteen, terveelliseen lähiruokaan sekä täydelliseen rentoutumiseen turistialueiden ulkopuolella.

Olen suosinut viime vuosina airbnb -majoitusta lähinnä asuntoihin kuuluvien keittiöiden vuoksi. Toreilla ja halleissa pyöriessä vesi saattaa nousta kielelle sesongissa olevia raaka-aineita katsellessa. Olin Berliinissä viime toukokuussa parhaaseen parsa-aikaan, joten sitä herkkua tuli nautittua jo päivittäisellä, itse loihitimallani aamubrunssilla. Samoin Nizzan ruokatarjonta sai ruokaihmisistä koostuneen matkaseurueeni aivan sekaisin.

Niinpä tulevalla, huhtikuisella reissullani hyvinvarustettu keittiö ja kaksi erillistä makuuhuonetta olivat tärkeimmät majoituksen valintakriteerit. Keski-ikäiset kun tapaavat myös kuorsata sukupuolesta riippumatta, joten oma makkari on reissujen pientä ylellisyyttä.

© Tiina Rantanen

Parsa-aikaan Berliinissä

Rahalle vastinetta

Tjäreborgin mukaan nousussa ovat nyt selvästi edulliset kohteet, joissa saa hyvää vastinetta rahalle. Tällaisia kohteita ovat mm. Gdansk, Krakova, Tallinna ja Bulgarian lomakohteet.

Tunnistan, että sisälläni asuu pieni Sulo Vilen, joten valitsen matkakohteeni myös siten, että lomailu ei sekoita koko vuoden budjettiani. Tallinnassa piipahdan vähintään viisi kertaa vuodessa, ja Tallinna onkin lempikohteitani. Se on viehättävä kaupunki ja vain parin tunnin laivamatkan päässä. Suunnitelmissa väikkyy myös kesäinen rengasmatka, jossa kiertelen eri puolilla Viroa  Saarenmaan valssi korvamatonani.

Unkarin joulutorit olivat vuosi sitten elämys ja matka Budapestiin maksoi muutaman satasen. Ja Riikaan, tuohon Baltian Pariisiin, olen jo ostanut reissun ensi kesäksi. Fine dining -ravintoloita kun noissakin kohteissa riittää ja pitkän menun hinta on 30-50 prosenttia edullisempi kuin Suomessa. Näissä kohteissa, jos missä, kannattaa käydä syömässä kaupungin parhaiksi rankatuissa ravintoloissa.

© Tiina Rantanen

3 pavaru restoran kuuluu Riian ravintoloiden huippuihin.  Martin Sirmais (keskellä) on myös  Latvian suosituimpia tv-kokkeja.  

Astu laivaan: Risteilyjen suosio kasvaa

Risteilyt ovat joidenkin arvioiden mukaan nopeimmin kasvava matkailumuoto. Risteilyille lähdetään yhä useammin koko perheen voimin ja isot uudet alukset tarjoavat enemmän aktiviteetteja ja ripauksen luksusta. Karibian tai Välimeren risteilyt ovat monien toivelistalla, mutta Viking Line juuri raportoi erinomaisesta tuloksestaan. Ruotsin risteilykin voi olla luksusristeily, varsinkin, jos panostaa ruokaan. Esimerkiksi Viking Linen Foodgardenissa tarjottava, etukäteen tilattava äyriäistarjotin (47 euroa) on hinta-laatusuhteeltaan pökeryttävän hyvä. Samoin Siljalla on jo klassikoksi muodostunut Happy Lobster-ravintolansa, jossa voi täyttää mahansa merenherkuilla. Myös ns. parempia viinejä risteilyillä voi maistella kohtuullisin hinnoin  ja ostaa niitä myös kotiin. Enkä puhu nyt viinarallista, vaan oikeasta harrastuneisuudesta. Joulukuisella Ruotsin risteilylläni  tankkasin matkalaukkuni laivan Charles Heidsieck -samppanjalla vuoden vaihteen sesonkia silmällä pitäen. Nyt laivan viinit ovat kuitenkin vaihtuneet ja Viikkarin uusi laivan samppanja on Marilyn Monroen lemppariskumppa, Piper Hiedsieck.

© Tiina Rantanen

Ostereita Berliinin KaDeWella

Reissun jälkeen ostetaan heti uusi matka

Lomasuunnitelmien teko aloitetaan hyvissä ajoin ja usein jopa heti edellisen matkan jälkeen. Matkan suunnitteluun käytetään paljon aikaa tutkimalla eri vaihtoehtoja netistä sekä kuuntelemalla ystävien suosituksia eri kohteista ja hotelleista. Itse matka varataan useita kuukausia ennen lähtöä ja varsinkin perheet ovat erityisen aikaisin liikkeellä, koska isompia perhehuoneistoja on saatavilla rajoitettu määrä, kertoo Tjäreborg.

Oman kokemukseni mukaan lennot ovat edullisimmillaan pari kuukautta ennen reissua. Jos matkapäivällä ei ole väliä, tiistaisin lentää edullisimmin. Samoin sesonkien ulkopuolella reissaaminen on edullisinta. Koska vapaana kirjoittajana aikatauluni joustavat ja pomoni kanssa on helppo neuvotella peiliin katsoen, vältän erityisesti koulujen lomaviikkoja ja kesälomasesonkeja. Kesällä Suomi on kauneimmillaan, joten silloin haluan lähinnä lähimatkailla. Syksyllä on päästävä pimeyttä pakoon ja keväällä puolestaan kesää vastaan.

Etelä-Afrikka tarjoaa iloa kaikille aisteille ja vie sydämen. 

On hassua, mitkä tekijät vaikuttavat kohteen valintaan. Ostin menneellä viikolla matkan Portugaliin, sillä päässäni alkoi soida lapsuudessa kuulemani ”Portugalin huhtikuu” -biisi. Niinpä vietänkin vappua edeltävän viikon Portossa portviiniä siemaillen. No, on Porto Portugalin ruokapääkaupunki ja portviinin kotikaupunki. Siinä jo ruokaihmiselle riittävät syyt ostaa reissu kohteeseen.

Reissuterveisin

Blonditiina

Ps. Matkamessut 2018 on pohjoismaiden suurin matkailualan messutapahtuma, joka järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 18.-21.1.2018. Messuilla esittäytyy satoja eri matkanjärjestäjiä, matkailualan palveluyrityksiä sekä matkakohteita.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Matkakuumeen kourissa - Ruoka vaikuttaa matkakohteen valintaan

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *