Himahella

Naistenpäivänä ruokalistalla välimerellinen pizza ja kuplajuomaa

 

Pissaladiére on provencelainen pizza. © Tiina Rantanen

Välimerellisiä pikkupaloja  ja kuplivaa juomaa. Niistä  on naistenpäivän tarjoilut tehty!

Kun naiset kokoontuvat ruokapöydän ääreen parantamaan maailmaa, mikään ei ole sen jälkeen enää entisellään. Hyvä sisko –periaatteella keittiöhommat hoidetaan yhdessä, nyyttäreinä.  Poikkeuksellisena korona-aikana yhdessäolo on rajoitettua, mutta nostetaan malja kaikille maailman naisille turvallisesti etänä!

Venäläiset juhlivat naisiaan

Kansainvälistä naistenpäivää on vietetty 8. maaliskuuta 1900-luvun alkupuolelta lähtien. Vuonna 1975, jota vietettiin kansainvälisenä naisten vuotena, Yhdistyneet kansakunnat vahvisti päivän vieton, ja se sai samalla nimen ”Yhdistyneiden kansakuntien naisten oikeuksien ja kansainvälisen rauhan päivä”.

Venäjällä naistenpäivä on yksi vuoden suurimmista juhlista ja kansallinen vapaapäivä. Venäjällä ei vietetä äitienpäivää, joten naistenpäivänä miehet huomioivat äitejä, vaimoja, sisaria, tyttäriä – kaikkia naisia. Juhlinta alkaa jo vapaapäivän aattona, kun naiset saavat työpaikoillaan pieniä lahjoja ja pojat jakavat koulussa tytöille kortteja. Venäläisissä kukkakaupoissa myynti on niin valtavaa, että naapurimme tyhjentävät naistenpäivänä maailman ruusumarkkinat.

© Tiina Rantanen

Provence maistuu sipulille ja anjovikselle

Etelä-Ranskasta kotoisin oleva, pizzaa muistuttava pissaladiére saa makunsa sipulista ja anjoviksesta. Vaikka nimi ja piirakka naapurimaan Italian pizzaa muistuttaakin, nimi juontuu kuitenkin latinankielen kalaa tarkoittavasta sanasta piscis ja suolaa tarkoittavasta sanasta salis.

Filo-taikina on kaakkoiseurooppalaista alkuperää oleva taikina, joka valmistetaan pääasiassa vehnäjauhosta ja vedestä. Näiden lisäksi taikinassa on hiukan öljyä. Filo-taikinan sanotaan olevan kevyempi vaihtoehto voitaikinalle, ja sitä käytetään samalla tavalla esimerkiksi pasteijoihin ja piiraisiin sekä paistosten kantena. Filoa löytyy valmiina kaupan pakastealtaasta, samasta paikasta mistä muutkin valmistaikinat. Mutta jos haluaa näperrellä vähemmän,  piirasohjeen täytteen voi toki latoa tavallisen pizzapohjan päälle, paistaa piirasta 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.  (Voit käyttää Katalonialaisen pizzan pohjaohjetta). Pizzan voi leikata tarjolle suupalan kokoisiksi viipaleiksi. Pissaladiére maistuu erinomaiselta haaleana.

 Sipuli-anjovispiiraat eli pissaladiére-piiraat

Pohja

6 arkkia filo-taikinaa

1/2 dl sulatettua voita tai oliiviöljyä

Täyte

1 kg keltasipulia

1 solo-valkosipulinkynsi

2 makeaa suippopaprikaa

1/2 dl oliiviöljyä

1 rkl muscavado- tai fariinisokeria

1 rkl valkoista balsamicoa

1- 1 1/2 rkl silputtua, tuoretta timjamia

1 tl sormisuolaa

 mustapippuria myllystä

1 tlk anjovisfileitä

1 dl kivettömiä, mustia oliiveja

  1. Tee täyte. Kuori ja viipaloi sipulit ja valkosipulit. suikaloi paprikat. Kuullota sipuleita öljyssä miedolla lämmöllä, kunnes ne pehmenevät. Lisää mukaan paprikat, sokeri ja etikka. Jatka kuullottamista noin puoli tuntia, kunnes sipuli alkaa karamellisoitua. Älä ruskista.
  2. Lisää lopuksi mukaan hienonnettu timjami ja mausta suolalla ja pippurilla. Pieni loraus anjovisten öljyä antaa myös hyvää makua sipulille.
  3. Tee piiraat (silikonisessa) muffinivuoassa. Levitä filo-arkki pellin päälle, voitele voisulalla tai öljyllä ja painele taikinaa niin, että se uppoaa vuoan koloihin. Tee kaksi seuraavaa kerrosta samoin.
  4. Lusikoi sipulitäytettä koloihin ja asettele oliivit ja anjovisfileet päälle. Jaa taikinalevy veitsellä paloiksi ja rypyttele reunat piiraiden päälle. Voitele reunat voilla tai öljyllä.
  5. Paista piiraita uunin keskitasolla 225 asteessa noin 15-20 minuuttia tai siihen asti, kunnes taikinan reunat ovat saaneet väriä.

Katalonialaiset syövät cocaa

Espanjalaisten vastaus provencelaiselle pissaladiérelle on Coca amb RecaptePizzaa muistuttavaa cocaa ei kuorruteta juustolla, vaan päälle kasataan maukkaita kasviksia,  kalaa ja halutessa myös salamia.

Katalonialainen pizza eli Coca amb Recapte

Uunipellillinen

Taikina:

7-­8 dl vehnäjauhoja

25 g hiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa

2 tl suolaa

3 dl vettä

1/2  dl oliiviöljyä

ripaus sokeria

Täyte:

2­-3 pientä kesäkurpitsaa

2-­3 eriväristä paprikaa

1-­2 sipulia

oliiviöljyä

1 pieni tlk anjovisfileitä

(150 g pepperoni- makkaraa ohuina siivuina)

  1. Tee taikina. Sekoita kädenlämpöiseen veteen suola, öljy ja ripaus sokeria. Sekoita kuivahiiva jauhoihin, lisää nesteeseen ja alusta taikinaksi. Kohota peitettynä noin tunti.
  2. Leikkaa kasvikset paperinohuiksi viipaleiksi. Kuumenna tilkka öljyä paistokasarissa ja kuullota kasviksia viitisen minuuttia öljyssä.
  3. Kauli taikina öljytyn leivinpaperin päällä uunipannunkokoiseksi levyksi. Voitele taikinalevy oliiviöljyllä ja kaada vihannekset levylle. Järjestele makkarasiivut ja anjovisfileet kauniisti kasvisten päälle.
  4. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Tarjoa paloiteltu coca huoneenlämpöisenä tai haaleana.
Macoron-leivos on ski-ihana ranskalainen klassikko. © Tiina Rantanen

Suu makeaksi

Pieni makea pala päättää naistenillan.  Se voi olla vaikka iki-ihana macaron-leivos. Ne voi ostaa valmiina ja nauttia  joko espresson tai kuohujuoman kera.

Viinivinkki

Naisellinen valinta välimerelliseen iltaan on kuiva, espanjalainen roseecava:  Codorníu Cuvee Barcelona Rosé Brut, 12,98 e.

© Alko

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Naistenpäivänä ruokalistalla välimerellinen pizza ja kuplajuomaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *