Himahella

Nopeasti rantakuntoon 6 - kiireisen päivän 1000 kcal VLCD-pussikeitoilla

© Tiina Rantanen

Vappu alkaa olla taputeltu. Olisiko nyt syytä ottaa järeämmät otteet avuksi pussiruoan avulla?  Tämä postaus antaa vinkkejä myös siihen, miten selviytyä, kun aika ei yksinkertaisesti riitä kokkaamiseen ja kaloreiden laskemiseen. 

ENE-dieetin englanninkielinen nimitys on ”very low calorie diet” eli VLCD. Nimi on vakiintunut tarkoittamaan ruokavaliota, josta saa energiaa korkeintaan 800 kcal (3 350 kJ) päivässä ja riittävästi proteiinia, vitamiineja ja hivenaineita.  Tällä dieetillä hoidetaan mm. leikkauksiin valmistautuvia, reilusti ylipainoisia ihmisiä.

Oleellinen osa ENE-ruokavaliota on hyvänlaatuinen proteiini, jota pitää saada vähintään 50 g päivässä, että valkuaisaineiden katabolia olisi laihtumisen aikana mahdollisimman pieni. Hiilihydraatteja ENE-dieetit sisältävät 30–100 g. Kuitua dieettivalmisteissa on vaihtelevasti, enimmillään 30 g päivää kohden.

ENE-ruokavalion ohella sallitaan kohtuullinen määrä vähäenergiaisia vihanneksia ja juureksia (porkkana, kurkku, tomaatti, salaatti jne.), mutta muuta ruokaa ei nautita. Dieetin aikana nautitaan vähintään kaksi litraa nestettä päivässä. Juomien pitää olla kalorittomia, joten mm. alkoholin käyttö on kielletty.  Dieettiä voi perusterve ihminen noudattaa turvallisesti muutaman viikon, pidempi ajanjakso tehdään lääkärin valvonnassa.

VLCD-keitto voi helpottaa dieettiä silloin kun aikaa ateriansuunnitteluun ei ole. © Tiina Rantanen

VLCD-pussi auttaa, kun aika on kortilla

Monet tuntevat eneilyn paremmin nimellä nutraus, joka on nimiohdannainen Nutrilett-tuotevalmisteesta. Mutta samasta asiasta on kysymys. Osa tai kaikki päivän aterioista korvataan näillä ruokavalionkorvikkeilla. Tuotteita voi käyttää myös 5:2 pätkäpaastoa noudatettaessa. Paastopäivä kuluu lähes huomaamatta, kun aikaa ja energiaa ei kulu ruokien punnitsemiseen ynnä muuhun ruuan valmistamiseen.

Nutrilettin lisäksi muita VLCD-tuotemerkkejä ovat kotimainen Easy Diet ja Allévo.  Näitä tuotteita löytää markettien luontaistuoteosastoilta, apteekeista tai niitä voi tilata netistä.  Tuotteissa on eroja energiapitoisuuksiltaan.  Kun Nutrilettia ja Allévoa voi nauttia 5-6 pussia päivässä, Easy Diet on tuhdimpaa tavaraa, joten pusseja on luvallista  sheikkailla vain 3 päivässä .

Pussilla voi myös korvata vain jonkun päivän aterioista. Yhdessä pussillisessa on merkistä riippuen  energiaa sellaiset 100 – 200 kilokaloria.

Miltä VLCD-pussit maistuvat?

Näin ruokaihmisenä täytyy rehellisesti sanoa, että mitään gastronomista ilotulitusta pussit eivät tarjoa. On ihmisiä, joiden on jopa vaikea saada ruokavaliokorvikkeita alas. Eri valmistajien tuotteissa on aikamoiset makuerot, joten jos pussikeittoruokailuun päätyy, kannattaa hankkia aloituspakkaus, jossa on eri makuja. Silloin pääsee testaamaan eri makuja ja osaa seuraavan kerran valita paketin omaa suosikkimakuaan.

Itse olen todennut, että tuunaaminen parantaa vähän tuotteiden makua.  Olen pilkkonut keiton joukkoon sallittuja kasviksia joko kypsänä tai raakana,  ja maustanut sopat tuoreilla yrteillä.  Suklaapirtelön voi sheikata vaikka kylmään kahviin ja marjapirtelöön voi rouhia joukkoon oikeaa vaniljaa.

© Tiina Rantanen

1000 kcal päivä VLCD- tuotteiden avulla

 Aamupala

2 viipaletta täysjyväleipää TAI 2-3 dl veteen keitettyä puuroa

2-3 viipaletta ohuen ohutta kalkkunaleikettä

tomaattia, kurkkua tai paprikaa

1 tl kevytlevitettä

2 dl rasvatonta maitoa

vettä, kivennäisvettä, teetä tai kahvia

Lounas

1 pussi VLCD-dieettivalmistetta esim. lämmin keitto

reilu annos raastetta tai vihersekasalaattia

vettä, kivennäisvettä, teetä tai kahvia

Välipala

1 pussi VLCD-dieettivalmistetta, esim. marja-tai suklaapirtelö

vettä, kivennäisvettä, teetä tai kahvia

Illallinen

300 g  kypsiä kasviksia, esim. uunijuureksia tai 500 g keitettyä parsaa

100 g pariloitua valkoista kalaa tai broileria tai  200 g raejuustoa

1 viipale täysjyväruisleipää

vettä, kivennäisvettä, teetä tai kahvia

Iltapala

1 pussi VLCD -aineksia (esim. puuro )

2 dl sokeroimattomia marjoja

vettä, kivennäisvettä, teetä tai kahvia

Kevyempänä kesään!

Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nopeasti rantakuntoon 6 - kiireisen päivän 1000 kcal VLCD-pussikeitoilla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *