Himahella

Pärnu lautasella - piipahdus Pärnun ravintolaviikolla

Huhtikuussa Pärnun upeat hiekkarannat ovat vielä autioita. Silloin on hyvä keskittyä herkutteluun ja hemmotteluun. © Tiina Rantanen

Lähimatkailu on nosteessa ja ruokamatkailijan kannattaa ottaa nyt suunnaksi Viron ihastuttava kesäpääkaupunki Pärnu. Pääsin testaamaan kaupungin ravintolatarjontaa Pärnun ravintolaviikolla, joka on käynnissä 6.-14. huhtikuuta 2019. Reilun viikon aikana lähes 30 ravintolaa tarjoaa parastaan sopuhintaan.

Tallinnasta 1 1/2 tunnin bussimatkan päässä oleva Pärnu on suomalaisten keskuudessa tunnettu kauniista hiekkarannastaan. Mutta Pärnun pienen keskustan alueelta löytyy kokoonsa nähden lukuisia, erityyppisiä ravintoloita aina fine diningista pizzapaikkoihin.

Viro on ollut mukana neljä vuotta White Guide -ravintolaoppaassa. Pärnun ravintolatarjonnasta opas rankkaa ykköseksi eli erittäin hyvätasoiseksi Rannahotell Restoranin. Hyvätasoisiksi opas kehuu myös Hedon Spa & Hotelin á la carte ravintola Raimondin sekä Villa Wessetin.

Suositeltavia ravintoloita Pärnussa ovat myös Hedon Spa & Hotellin rennompi Akord-ravintola, Hea Maa, Lime lounge, Mahedik, Estonia Resort Hotel & Span ravintola Noot, Pipparmünt ja Kalamajaka kohvik. Valinnanvaraa siis löytyy jo vaativammallekin ruokareissaajalle.

Pärnun ravintolaviikko tekee ravintoloita tutuksi

Ravintolaviikojen järjestäminen on saanut alkunsa Yhdysvalloista parikymmentä vuotta sitten. Viroon ensimmäinen ravintolaviikko rantautui vuonna 2011.

Ravintolaviikolla ravintolat tarjoavat hyvin lompakkoystävällisen hintaisia lounaita ja illallisia. Kahden ruokalajin lounaan saa  10 eurolla ja kolmen ruokalajin illallinen kustantaa 18-22 euroa. Ravintolaviikolla tarjottavat ruoat ovat poimittu kunkin ravintolan á la carte -ruokalistoilta. Juomat eivät sisälly hintaan, mutta esimerkiksi Raimondissa viinipaketti oli hinnoiteltu kohtuullisesti 19 euron hintaiseksi.

Pärnun ravintolaviikolla on siis mahdollista tutustua hyvin erityylisiin ravintoloihin ja niissä työskentelevien paikallisten keittiömestarien ja kokkien kädenjälkeen. Näin kevätaikaan kaupunki on vielä hiljainen, hotellihuoneita löytyy off season -hintaan, rannalla ei ole tungosta, eikä ravintoihin useinkaan tarvitse varausta. Vaikkakin ravintolaviikon suosituimpiin ravintoloihin kannattaa varmistaa paikkansa hyvissä ajoin etukäteen, sillä viikon suosio on kasvanut koko ajan.

Ravintolaviikon illallinen Raimondissa, lounas Villa Ammendessa

Ravintola Raimondin kolmen ruokalajin illallinen sisälsi myös keittiön tervehdyksiä.  © Tiina Rantanen

Nykyisen Hedon Spa & Hotelin eli Pärnun Mutakylpylän uusklassinen rakennus on Pärnun kylpyläkaupungin yksi tunnetuimmista symboleista. Rakennuksen suunnittelivat Olev Siinmaa sekä baltiansaksalaiset Erich von Wolffeldt ja Aleksander Nürnberg. Se valmistui 1926-1927 I maailmansodassa poltetun puisen kylpylärakennuksen tilalle.

Pärnu kylpyläkaupungin historia voidaan katsoa alkaneeksi  vuonna 1838, jolloin meren rannalla sijaitsevassa kylpylärakennuksessa tarjottiin kesäisin merikylpyjä ja talvella saunan miellyttäviä löylyjä. Kylpyläkaupungin kiivain kehittyminen ja kasvaminen alkoi 1890-luvulla.

Hedon Spa & Hotelin kylpylä on ylellinen. © Tiina Rantanen

Neuvostoliiton aikaan niin sanottu ”terveyden temppeli” jatkoi työväestön terveyden ylläpitoa ja hoitoa. Kun Viro itsenäistyi uudelleen, rakennus jäi tyhjäksi ja ilman toimintaa. Nykyisin tässä historiallisessa mutakylpylässä toimii viihtyisä boutiquespahotelli Hedon Spa & Hotel.

Nautimme illallisen aivan merenrannassa sijaitsevan Hedonin pari vuotta sitten valmistuneen uudisosan á la carte-ravintola Raimondissa. Ravintola on saanut nimensä säveltäjä-muusikko Raimond Valgrelta. Raimond eli vuosia Pärnussa ja sävelsi loistoonsa heränneessä kylpyläkaupungissa yhä edelleen suosittuja lauluja. Mutta kuten monien taiteilijoiden kohdalla on käynyt, laulut eivät tulleet kovinkaan tunnetuksi Valgren elinaikana.  Näkymät tästä modernisti sisustetusta ravintolasta avaututuvat suoraan merelle.

Hedon Spa & Hotelin lisärakennus on hyvin moderni. © Tiina Rantanen

Ravintola Raimondin keittiö edustaa skandinaavista keittiötä. Ravintolassa käytetään mahdollisimman paljon paikallisia, tuoreita raaka-aineita sekä paikallisten pientuottajien tuotteita.

Pääkokki Marko Lumeran suunnittelema ravintolaviikon illallinen aloitettiin grillatulla parsalla, joka tarjottiin retiisien, porkkanakukkien, lehtikaalin, hampunsiementen ja punajuuri-vadelmavinegretten kanssa. Pääruokana oli Viron vesitöjen hauesta valmistettu haukimureke, joka tarjottiin mustajuuren, fenkolin, lehtikaalin, raparperin ja siiderikastikkeen kanssa. Illallisen makea päätökseksi tarjottiin makuja Pärnumaan metsistä. Annoksessa maistui niin kuusi, koivu, tammi, lakat kuin turvekin!

Raimond, Ranna pst 1, Pärnu

 

Chef de Cuisine Herkki Ruubel esitteli Villa Ammenden lounaan. © Tiina Rantanen

Lounaan nautimme yhdessä Pärnun upeimmista rakennuksista, art deco -tyylisessä Villa Ammendessa. Rakennus on yksi parhaita varhaisen jugend-tyylin esimerkkejä Virossa. Yksi Pärnun rikkaimmista kauppiaista, Hermann Leopold Ammende, etsi rakkaalle tyttärelleen Ellenille taloa, jossa viettää tyttären hääjuhlaa. Koska mielestä taloa ei löytynut, päätti Hermann tilata ylellisen projektin arkkitehtitoimisto Mieritz & Gerassimovilta Pietarista. Tarkoitus olisi rakentaa upea paikka, jossa voisi pitää ylelliset häät ja jossa perhe voisi viettää kesiä. Arkkitehdit aloittivat Pietarissa suunnittelun välittömästi ja jugend-tyylinen rakennus valmistui elokuussa 1905. Sisustuksesta tuli huomattavasti rikkaampi kuin mitä alun perin oli suunniteltu. Talon julkisivujen ja sisätilojen koristelu oli yltäkylläinen, runsaasti yksityiskohtia sisältävä.  Ensimmäisen maailmansodan jälkeen perhe köyhtyi ja villa myytiin Pärnun kaupungille. Talossa on toiminut aikoinaan kesäkasino ja klubi. Nykyään villa on kunnostettu ylelliseksi vuonna 1999 valmistuneeksi  hotelli-ravintolaksi.

Villa Ammende on yksi Pärnun klassikkoravintoloista. © Tiina Rantanen

Villa Ammenden Chef de Cuisine Herkki Ruubel  johtaa keittiötä rautaisella kokemuksella. Kokemuksella, joka on saatu työskentelemällä Gordon Ramsayn Hell’s Kitchenissä ja maailman parhaaksi ravintolaksi tituleeratussa Nomassa.

Ravintolaviikon lounaalla lautaselta löytyi kampelanfileetä, joka tarjottiin kukkakaalikreemin, lehtikaalin ja kermaisen simpukkakastikkeen kanssa. Mustikka ja Mätikun meijerin jogurtti – jälkiruoka tarjosi mustikkaa kolmella tavalla: kompottina, vaahtona ja marenkina.

Villa Ammende, Mere pst 7, Pärnu

Pikainen piipahdus Pärnussa sai haluamaan lisää! Haluan ehdottomasti tutustua kaupungin ravintolatarjontaan paremmin! Ehkä suunnistan sinne uudestaan lokakuussa, jolloin vietetään Pärnun kahvilaviikkoa. Viikkoon osallistuvat kahvilat, joissa esitellään Pärnun parasta tee- ja kahvikulttuuria.  Pärnun kahvilat muistuttavat hyvin paljon ravintoloita, joten nälkä ei tule varmaan silläkään reissulla!

 

© Krista Pulkkinen

Ravintolaviikkoterveisin

Blonditiina

 

Ps. Matka Pärnun ravintolaviikolle oli Estonian lifestyle -bloggaajatapahtuma, jonka emäntinä toimivat Thea Ekholm ja Evelin Org.  Yhteistyökumppaneita olivat mm. Visit Estonia ja Visit Pärnu.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pärnu lautasella - piipahdus Pärnun ravintolaviikolla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *