
Raparperipiirakka x 4

Maasta valtoimenaan puskeva raparperi lehtiröyhyineen kuuluu alkukesään. Alkujaan aasialainen rikkaruoho talttuu sokerilla makeaksi herkuksi ja erilaiset rapaprperipiirakat ovat sesonkiruokaa parhaimmillaan.
Raparperitoskakakku
KAKKU:
200 g voita
2 1/2 dl hienoa sokeria
4 kananmunaa
6 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl piparkakkumaustetta
1 tl kardemummaa
2 dl turkkilaista jogurttia
PÄÄLLE
400 g ( noin 1/2 l) kuorittua, viipaloitua raparperia
VUOKAAN
( leivinpaperiarkki)
1 rkl voita
1/2 dl mantelirouhetta tai korppujauhoja
MANTELIKUORRUTUS
100 g voita
1 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
1/2 dl kuohukermaa
200 g mantelirouhetta
- Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota halkaisijaltaan 22-24 cm oleva irtopohjavuoka. Jos haluat helpottaa kakun irroittamista, käytä leivinpaperia irtopohjavuoan pohjalla.
- Kuori ja viipaloi raparperit.
- Vaahdota voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksi kerrallaan ja koko ajan vatkaten.
- Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe, piparkakkumauste ja kardemumma. Lisää kuivat aineet voi-sokerivaahtoon vuorotellen jogurtin kanssa. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
- Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta lastalla. Lisää pinnalle raparperipalat ja painele niitä hieman kakkutaikinaan.
5 .Paista kakkua uunin alatasolla noin 40 minuuttia tai kunnes kakku irtoaa vuoan reunoista
6. Tee mantelikuorrutus. Mittaa pinnoitettuun kattilaan kaikki kuorrutuksen ainekset. Kuumenna keskilämmöllä ja välillä sekoittaen, kunnes kuorrutus sakenee, noin 5-10 minuuttia. Varo polttamasta kuorrutusta pohjaan.
7. Levitä lämmin manteliseos kakun päälle. Jatka paistamista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia tai kunnes kuorrutus saa kullanruskean värin.
8. Anna kakun jäähtyä.
Tarjoa raparperikakku sellaisenaan tai vaahdotetun vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa. Mansikat täydentävät makunautinnon.
Halvatun hyvä raparperipiirakka
POHJA
400 g valmista murotaikinaa
tai
50 g sokeria
100 g voita
150 g ( 2 1/2 dl vehnäjauhoja)
1 kananmuna
1/2 tl leivinjauhetta
TÄYTE
4 dl kuorittua, viipaloitua raparperia
100 -150 g vaniljanmakuista halvaa
MARENKI
4 valkuaista
1 1/2 erikoishienoa sokeria
KORISTEEKSI
1-2 dl mantelilastuja
- Painele sulanut murotaikina irtopohjaiseen 22 senttiä halkaisijaltaan olevaan, voideltuun (irtopohjaiseen) piirakkavuokaan. Jos teet itse pohjan, vaahdota ensin sokeri ja voi, lisää kananmuna ja lopuksi vehnäjauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu.
- Kuori ja viipaloin viisi keskikokoista raparperinvartta eli neljän desin verran. Viipaleet voi tietysti levitellä pohjan päälle huiskin haiskin, mutta ne voi asetella myös kauniiksi ruusukuvioksi.
- Ripottele raparperiviipaleiden päälle vaniljanmakuista, murenneltua halvaa. ( Vaikka piiraassa on sokerinen marenki, piirakka ei ole kauhean makea. Siihen voi hyvin käyttää koko paketillisenkin eli 150 g halvaa, jos pitää makeammasta piirakasta.)
- Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa 30 minuuttia. Ota piiras uunista ja käännä uunin grillivastus päälle ja lämpötila 250 asteeseen.
- Tee piiraan päälle marenkihuntu, joka tekee siitä kahvipöydän silmänilon. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää joukkoon erikoishienoa sokeria. Vatkaa kunnes marenki on kiiltävää ja sitä nostellessa muodostaa kauniita huippuja. Mausta marenki vaniljasokerilla.
- Levitä marenki piirakan päällle ja pyörittele siihen veitsellä kauniita kuvioita. Heittele päälle vielä kourallisen verran mantelilastuja. Pane piirakka grillivastusten alle uuniin muutamaksi minuutiksi. ( Kannattaa istua vieressä, sillä jo muutama ylimääräinen sekunti saattaa olla kohtalokas. Kuten minulle melkein kävi. Ei kannata somettaa tämän valmistusvaiheen aikana.)
- Irrota jäähtynyt piirakka vuoasta, jos käytit irtopohjavuokaa.
- Piirakka sopii tarjottavaksi niin kahvipöydässä kuin jälkiruokana.
Italialainen raparperipiirakka
Mantelimassa antaa raparperipiirakalle herraskaisen säväyksen.
POHJA
100 g voita tai margariinia
3 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1/2 tl leivinjauhetta
3/4 dl kermaa
tai
1 pkt (400 g) pakastettua murotaikinaa
TÄYTE
100 g mantelimassaa
PÄÄLLE
6-7 raparperinvartta ( 5 dl viipaloituna)
sokeria
KORISTELUUN
tomusokeria
- Sekoita pehmeän rasvan joukkoon kuivat aineet. Lisää kerma ja sekoita vain sen verran, että saat tasaisen taikinan.Anna taikinan jähmettyä viileässä sen aika kun kuorit ja viipaloit raparperit.
- Kauli pohjaa varten taikina ohueksi levyksi jauhotetulla alustalla.
- Vuoraa voideltu piirasvuoka, halkaisijaltaan 24-26 cm, taikinalla.
- Leikkaa mantelimassaohuiksi viipaleiksi taikinan päälle. Asettele raparperiviipaleet mantelimassalle ja ripottele päälle sokeria. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa 25–30 minuuttia.
- Puuteroi piiras tomusokerilla ja tarjoa kermavaahdon kanssa.
Lue myös: New York Cheesecake raparperilla ja marenkihunnulla
Raparperiterveisin
Blonditiina

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Raparperipiirakka x 4