MAINOS |
MAINOS |  Himahella

Risotto paahdetuilla kasviksilla on helppo ja nopea herkku

Kaupallinen yhteistyö Appenzeller

Juusto antaa risottoon niin makua kuin kermaista rakennetta. © Tiina Rantanen

Risotto on italialainen klassikkoruoka, joka sopii niin kiireiseen arkeen kuin viikonloppuherkutteluun. Herkullisen risoton salaisuus on yksinkertaiset, mutta laadukkaat raaka-aineet. Kuten juusto ja kukkakaali.

Risottoon voi käyttää sattumina lähes mitä tahansa, mutta risoton tärkeimmät ainesosat ovat laadukas risottoriisi, herkullinen liemi sekä tietysti makua, rakennetta ja täyteläisyyttä antava juusto.  Aina kotiinpäin vetävät italialaiset vannovat tietysti parmesaanin nimeen, mutta muutkin kypsytetyt juustot käyvät risoton viimeistelyyn.  Esimerkiksi kuusi kuukautta kypsytetty Appenzeller Extra Spicy  antaa risotolle aivan upean säväyksen. Tunnistat juuston mustasta kääreestä.

Risoton herkullisuuden salaisuus on yksinkertaiset, mutta laadukkaat raaka-aineet. © Tiina Rantanen

Nopea arkiruoka tai maistuva viikonloppuherkku

Risoton valmistus vie vain noin 20 minuuttia. Kun risoton kokkaamisessa muistaa muutaman niksin, risotto on yksi helpoimmista ja maukkaimmista ruoista.

 

Paahdetut kasvikset antavat risottoon upean maun. © Tiina Rantanen

Risotto rakastaa vegeä

Pääraaka-ainetta vaihtamalla risotto muuntuu monenmoiseksi herkuksi. Perusrisoton voi viimeistellä ryöpätyillä kasviksilla, käsitellyillä sienillä, äyriäisillä tai kypsällä lihalla.

Himahellassa risottoon käytettiin erilaisia paahdettuja kasviksia, kuten kukka- ja parsakaalia, viljeltyjä siitakesieniä ja kirsikkatomatteja. Mutta esimerkiksi pelkästä paahdetusta kukkakaalista syntyy herkullinen risotto! Käytä silloin risottoon kokonainen, 600-700 g painava kukkakaali. Voit siis soveltaa ohjetta kasvisten saatavuuden mukaan.  Ja parsarisottohan on todellinen klassikkoruoka. Parsa-aika lähestyy taas vauhdilla! Grillattu parsa sopii myös risottoon.

Risotto paahdetuilla kasviksilla

neljä annosta

lakto-vegetaarinen, gluteeniton

Paahdetut kasvikset

1/2 kukkakaali

yht. 300 g parsakaalia, viljeltyjä siitakesieniä, kirsikkatomaatteja (valinnan mukaan)

1/2 dl oliiviöljyä

Risotto

1 l vettä

1/2 dl kasvisfondia tai 2 fondikuutiota

2-3 kevätsipulia tai 1 salottisipuli

2-3 valkosipulinkynttä

(2 dl edemepapuja tai pakasteherneitä)

2 rkl öljyä tai voita

3 dl risottoriisiä (Arborio/Carnaroli)

2 dl valkoviiniä

ripaus mustapippuria

1/2 sitruunan mehu ja raastettu kuori

100 g raastettua Appenzeller-juustoa

( 1-2 rkl voita)

  1. Aloita risoton valmistaminen paahdetuista kasviksista. Irrota kukkakaalista ja parsakaalista nuput, puolita isoimmat sienet.  Pane kasvikset leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja pirskottele päälle hieman oliiviöljyä. Pane kasvikset 225-asteiseen uuniin noin 15-20 minuutiksi. Kun kasvikset ovat saaneet väriä, ota ne  uunista ja siirrä ne sivuun odottamaan risoton valmistumista.
  2. Kun kasvikset ovat uunissa, tee risotto. Kiehauta vesi ja fondi. Silppua sipuli, hienonna valkosipulinkynnet. Raasta juusto.
  3. Sulata paksupohjaisessa kasarissa voi/kuumenna öljy. Kuullota sipuleita rasvassa, kunnes riisit muuttuvat lasimaisiksi. Lisää valkoviini ja anna sen imeytyä sekoitellen riiseihin. Lisää kasvislientä riisin joukkoon kauhallinen kerrallaan koko ajan sekoittaen. Lisää lientä vasta kun edellinen nestemäärä on imeytynyt. (Lisää joukkoon edemepavut/herneet). Risoton kypsyminen vie aikaa noin 20 minuuttia. Herkullinen risotto on kermaista, ei liian sakeaa.
  4. Sekoita lopuksi risoton joukkoon sitruunamehu, raastettu Appenzeller-juusto, ripaus mustapippurirouhetta ja puolet paahdetuista kasviksista. (Lisää halutessasi joukkoon pari ruokalusikallista voita) Tarkista suola.
  5. Jaa risotto neljälle lautaselle ja asettele risoton pinnalle loput paahdetuista kasviksista. Ripottele päälle vielä juustoraastetta. Tarjoa heti.
Juustoraaste antaa risotolle kermaisen ja täyteläisen rakenteen. © Tiina Rantanen

 

Viinivinkki

© Alko

Juustoisen kasvisrisoton kaveriksi sopii saksalainen, puolikuiva valkoviini, esimerkiksi Kendermanns Organic 2017, 10,50 e

 

Appenzeller Extra Spicy viihtyy kasvisten kaverina © Tiina Rantanen

 

Herkullisia risottohetkiä toivottaa

Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Risotto paahdetuilla kasviksilla on helppo ja nopea herkku

Q

12380¨

åpoiuy

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.