Risotto paahdetuilla kasviksilla on helppo ja nopea herkku

Kaupallinen yhteistyö Appenzeller
Risotto on italialainen klassikkoruoka, joka sopii niin kiireiseen arkeen kuin viikonloppuherkutteluun. Herkullisen risoton salaisuus on yksinkertaiset, mutta laadukkaat raaka-aineet. Kuten juusto ja kukkakaali.
Risottoon voi käyttää sattumina lähes mitä tahansa, mutta risoton tärkeimmät ainesosat ovat laadukas risottoriisi, herkullinen liemi sekä tietysti makua, rakennetta ja täyteläisyyttä antava juusto. Aina kotiinpäin vetävät italialaiset vannovat tietysti parmesaanin nimeen, mutta muutkin kypsytetyt juustot käyvät risoton viimeistelyyn. Esimerkiksi kuusi kuukautta kypsytetty Appenzeller Extra Spicy antaa risotolle aivan upean säväyksen. Tunnistat juuston mustasta kääreestä.
Nopea arkiruoka tai maistuva viikonloppuherkku
Risoton valmistus vie vain noin 20 minuuttia. Kun risoton kokkaamisessa muistaa muutaman niksin, risotto on yksi helpoimmista ja maukkaimmista ruoista.
- Valitse nimenomaan risottoon tarkoitettu pyöreäjyväinen riisi, kuten arborio tai carnaroli. Niissä on enemmän tärkkelystä kuin perinteisessä pitkäjyväisessä riisissä. Siten rakenteesta tulee kermainen ja pehmeä.
- Riisin kuullottamisen jälkeen kasariin lisätään viini. Yleisimmin risottoon käytetään kuivaa valkoviiniä. Valitse liemeksi kasvis-, liha-, kala- tai äyriäisliemi sen mukaan, millaista risottoa olet tekemässä. Liemen tulee olla kuumaa, kun sitä lisätään risoton joukkoon. Tällöin riisi kypsyy tasaisesti. Lisää nestettä vähitellen. kauhallinen kerrallaan, koko ajan sekoittaen. Sekoittaminen irrottaa riisistä tärkkelystä ja tekee koostumuksesta sakean.
- Älä keitä risottoa liian kypsäksi, sillä riisissä saa olla hieman purutuntumaa. Täydellisen risoton koostumus on aavistuksen puuromainen ja melko löysä.
- Lopuksi risottoon lisätään raastettua juustoa ja voita. Ne tuovat ruokaan makua, rakennetta ja täyteläisyyttä. (Äyriäisrisottoon Italiassa ei käytetä juustoa!)
Risotto rakastaa vegeä
Pääraaka-ainetta vaihtamalla risotto muuntuu monenmoiseksi herkuksi. Perusrisoton voi viimeistellä ryöpätyillä kasviksilla, käsitellyillä sienillä, äyriäisillä tai kypsällä lihalla.
Himahellassa risottoon käytettiin erilaisia paahdettuja kasviksia, kuten kukka- ja parsakaalia, viljeltyjä siitakesieniä ja kirsikkatomatteja. Mutta esimerkiksi pelkästä paahdetusta kukkakaalista syntyy herkullinen risotto! Käytä silloin risottoon kokonainen, 600-700 g painava kukkakaali. Voit siis soveltaa ohjetta kasvisten saatavuuden mukaan. Ja parsarisottohan on todellinen klassikkoruoka. Parsa-aika lähestyy taas vauhdilla! Grillattu parsa sopii myös risottoon.
Risotto paahdetuilla kasviksilla
neljä annosta
lakto-vegetaarinen, gluteeniton
Paahdetut kasvikset
1/2 kukkakaali
yht. 300 g parsakaalia, viljeltyjä siitakesieniä, kirsikkatomaatteja (valinnan mukaan)
1/2 dl oliiviöljyä
Risotto
1 l vettä
1/2 dl kasvisfondia tai 2 fondikuutiota
2-3 kevätsipulia tai 1 salottisipuli
2-3 valkosipulinkynttä
(2 dl edemepapuja tai pakasteherneitä)
2 rkl öljyä tai voita
3 dl risottoriisiä (Arborio/Carnaroli)
2 dl valkoviiniä
ripaus mustapippuria
1/2 sitruunan mehu ja raastettu kuori
100 g raastettua Appenzeller-juustoa
( 1-2 rkl voita)
- Aloita risoton valmistaminen paahdetuista kasviksista. Irrota kukkakaalista ja parsakaalista nuput, puolita isoimmat sienet. Pane kasvikset leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja pirskottele päälle hieman oliiviöljyä. Pane kasvikset 225-asteiseen uuniin noin 15-20 minuutiksi. Kun kasvikset ovat saaneet väriä, ota ne uunista ja siirrä ne sivuun odottamaan risoton valmistumista.
- Kun kasvikset ovat uunissa, tee risotto. Kiehauta vesi ja fondi. Silppua sipuli, hienonna valkosipulinkynnet. Raasta juusto.
- Sulata paksupohjaisessa kasarissa voi/kuumenna öljy. Kuullota sipuleita rasvassa, kunnes riisit muuttuvat lasimaisiksi. Lisää valkoviini ja anna sen imeytyä sekoitellen riiseihin. Lisää kasvislientä riisin joukkoon kauhallinen kerrallaan koko ajan sekoittaen. Lisää lientä vasta kun edellinen nestemäärä on imeytynyt. (Lisää joukkoon edemepavut/herneet). Risoton kypsyminen vie aikaa noin 20 minuuttia. Herkullinen risotto on kermaista, ei liian sakeaa.
- Sekoita lopuksi risoton joukkoon sitruunamehu, raastettu Appenzeller-juusto, ripaus mustapippurirouhetta ja puolet paahdetuista kasviksista. (Lisää halutessasi joukkoon pari ruokalusikallista voita) Tarkista suola.
- Jaa risotto neljälle lautaselle ja asettele risoton pinnalle loput paahdetuista kasviksista. Ripottele päälle vielä juustoraastetta. Tarjoa heti.
Viinivinkki
Juustoisen kasvisrisoton kaveriksi sopii saksalainen, puolikuiva valkoviini, esimerkiksi Kendermanns Organic 2017, 10,50 e
Herkullisia risottohetkiä toivottaa
Blonditiina

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Risotto paahdetuilla kasviksilla on helppo ja nopea herkku
12380¨
åpoiuy