HimahellaMainos

Risotto paahdetuilla kasviksilla on helppo ja nopea herkku

Kaupallinen yhteistyö: .

Kaupallinen yhteistyö Appenzeller

Juusto antaa risottoon niin makua kuin kermaista rakennetta. © Tiina Rantanen

Risotto on italialainen klassikkoruoka, joka sopii niin kiireiseen arkeen kuin viikonloppuherkutteluun. Herkullisen risoton salaisuus on yksinkertaiset, mutta laadukkaat raaka-aineet. Kuten juusto ja kukkakaali.

Risottoon voi käyttää sattumina lähes mitä tahansa, mutta risoton tärkeimmät ainesosat ovat laadukas risottoriisi, herkullinen liemi sekä tietysti makua, rakennetta ja täyteläisyyttä antava juusto.  Aina kotiinpäin vetävät italialaiset vannovat tietysti parmesaanin nimeen, mutta muutkin kypsytetyt juustot käyvät risoton viimeistelyyn.  Esimerkiksi kuusi kuukautta kypsytetty Appenzeller Extra Spicy  antaa risotolle aivan upean säväyksen. Tunnistat juuston mustasta kääreestä.

Risoton herkullisuuden salaisuus on yksinkertaiset, mutta laadukkaat raaka-aineet. © Tiina Rantanen

Nopea arkiruoka tai maistuva viikonloppuherkku

Risoton valmistus vie vain noin 20 minuuttia. Kun risoton kokkaamisessa muistaa muutaman niksin, risotto on yksi helpoimmista ja maukkaimmista ruoista.

  • Valitse nimenomaan risottoon tarkoitettu pyöreäjyväinen riisi, kuten arborio tai carnaroli. Niissä on enemmän tärkkelystä kuin perinteisessä pitkäjyväisessä riisissä. Siten rakenteesta tulee kermainen ja pehmeä.
  • Riisin kuullottamisen jälkeen kasariin lisätään viini. Yleisimmin risottoon käytetään kuivaa valkoviiniä. Valitse liemeksi kasvis-, liha-, kala- tai äyriäisliemi sen mukaan, millaista risottoa olet tekemässä. Liemen tulee olla kuumaa, kun sitä lisätään risoton joukkoon. Tällöin riisi kypsyy tasaisesti. Lisää nestettä vähitellen. kauhallinen kerrallaan, koko ajan sekoittaen. Sekoittaminen irrottaa riisistä tärkkelystä ja tekee koostumuksesta sakean.
  • Älä keitä risottoa liian kypsäksi, sillä riisissä saa olla hieman purutuntumaa. Täydellisen risoton koostumus on aavistuksen puuromainen ja melko löysä.
  • Lopuksi risottoon lisätään raastettua juustoa ja voita. Ne tuovat  ruokaan makua, rakennetta ja täyteläisyyttä.  (Äyriäisrisottoon Italiassa  ei käytetä juustoa!)

 

Paahdetut kasvikset antavat risottoon upean maun. © Tiina Rantanen

Risotto rakastaa vegeä

Pääraaka-ainetta vaihtamalla risotto muuntuu monenmoiseksi herkuksi. Perusrisoton voi viimeistellä ryöpätyillä kasviksilla, käsitellyillä sienillä, äyriäisillä tai kypsällä lihalla.

Himahellassa risottoon käytettiin erilaisia paahdettuja kasviksia, kuten kukka- ja parsakaalia, viljeltyjä siitakesieniä ja kirsikkatomatteja. Mutta esimerkiksi pelkästä paahdetusta kukkakaalista syntyy herkullinen risotto! Käytä silloin risottoon kokonainen, 600-700 g painava kukkakaali. Voit siis soveltaa ohjetta kasvisten saatavuuden mukaan.  Ja parsarisottohan on todellinen klassikkoruoka. Parsa-aika lähestyy taas vauhdilla! Grillattu parsa sopii myös risottoon.

Risotto paahdetuilla kasviksilla

neljä annosta

lakto-vegetaarinen, gluteeniton

Paahdetut kasvikset

1/2 kukkakaali

yht. 300 g parsakaalia, viljeltyjä siitakesieniä, kirsikkatomaatteja (valinnan mukaan)

1/2 dl oliiviöljyä

Risotto

1 l vettä

1/2 dl kasvisfondia tai 2 fondikuutiota

2-3 kevätsipulia tai 1 salottisipuli

2-3 valkosipulinkynttä

(2 dl edemepapuja tai pakasteherneitä)

2 rkl öljyä tai voita

3 dl risottoriisiä (Arborio/Carnaroli)

2 dl valkoviiniä

ripaus mustapippuria

1/2 sitruunan mehu ja raastettu kuori

100 g raastettua Appenzeller-juustoa

( 1-2 rkl voita)

  1. Aloita risoton valmistaminen paahdetuista kasviksista. Irrota kukkakaalista ja parsakaalista nuput, puolita isoimmat sienet.  Pane kasvikset leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja pirskottele päälle hieman oliiviöljyä. Pane kasvikset 225-asteiseen uuniin noin 15-20 minuutiksi. Kun kasvikset ovat saaneet väriä, ota ne  uunista ja siirrä ne sivuun odottamaan risoton valmistumista.
  2. Kun kasvikset ovat uunissa, tee risotto. Kiehauta vesi ja fondi. Silppua sipuli, hienonna valkosipulinkynnet. Raasta juusto.
  3. Sulata paksupohjaisessa kasarissa voi/kuumenna öljy. Kuullota sipuleita rasvassa, kunnes riisit muuttuvat lasimaisiksi. Lisää valkoviini ja anna sen imeytyä sekoitellen riiseihin. Lisää kasvislientä riisin joukkoon kauhallinen kerrallaan koko ajan sekoittaen. Lisää lientä vasta kun edellinen nestemäärä on imeytynyt. (Lisää joukkoon edemepavut/herneet). Risoton kypsyminen vie aikaa noin 20 minuuttia. Herkullinen risotto on kermaista, ei liian sakeaa.
  4. Sekoita lopuksi risoton joukkoon sitruunamehu, raastettu Appenzeller-juusto, ripaus mustapippurirouhetta ja puolet paahdetuista kasviksista. (Lisää halutessasi joukkoon pari ruokalusikallista voita) Tarkista suola.
  5. Jaa risotto neljälle lautaselle ja asettele risoton pinnalle loput paahdetuista kasviksista. Ripottele päälle vielä juustoraastetta. Tarjoa heti.

Juustoraaste antaa risotolle kermaisen ja täyteläisen rakenteen. © Tiina Rantanen

 

Viinivinkki

© Alko

Juustoisen kasvisrisoton kaveriksi sopii saksalainen, puolikuiva valkoviini, esimerkiksi Kendermanns Organic 2017, 10,50 e

 

Appenzeller Extra Spicy viihtyy kasvisten kaverina © Tiina Rantanen

 

Herkullisia risottohetkiä toivottaa

Blonditiina

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Risotto paahdetuilla kasviksilla on helppo ja nopea herkku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X