Himahella

Ruokakävely eli Food Walk saapuu Helsinkiin

 

Ensimmäisen Toptaste Food Walkin pääsi testaamaan joukko toimittajia ja ruokabloggareita. © Elina Engberg

Ruoka- ja ravintolamedia Toptaste pyöräyttää kesäkuussa käyntiin opastetut Food Walk – kävelykierrokset Helsingissä tiistaisin ja torstaisin. Food Walk on Helsingin matkailutarjonnassa uusi tuote, joka yhdistää maisteluannokset, tutut ja hieman tuntemattomat maamerkit, arkkitehtuurin, historialliset henkilöt ja tarinat ruoka- ja ravintolakulttuuriin. Pääsin koemaistamaan Food Walk -kierroksen toukokuisena keskiviikkona toimittajille ja ruokabloggareille järjestetyllä kierroksella.

”Food Walk on monelle tuttu tapa tutustua paikallisiin nähtävyyksiin ja ruokakulttuuriin eurooppalaisissa kaupungeissa. Havahduimme Toptastessa siihen, että sellaista ei ollut tarjolla Helsingissä, joten päätimme kokeilla, löytyisikö sille kysyntää” , myyntijohtaja Titti Myhrberg kertoo

”Helsingin ruokakulttuuri on monipuolinen ja rikas, joten Food Walk on oiva keino avata ovet suomalaisiin ravintoloihin ja kahviloihin, vaikka tänne tulisi vain pikavisiitille. Toisaalta se saattaa madaltaa myös kynnystä varata illallispöytä ravintolasta, joka on osunut Food Walk -kierroksen varrelle.”

Myhrberg vinkkaa, että Food Walk on myös bisnesmatkustajille ja yritysvieraille toimiva ohjelmanumero, joka antaa muutamassa tunnissa mielenkiintoisen katsauksen suomalaisiin makuihin, Helsingin lähihistoriaan, merkkihenkilöihin, maamerkkeihin ja mielenkiintoisiin kulttuurivaikuttajiin, joilla kaikilla on linkitys ruokaan ja ravintolakulttuuriin.

”Ruoka kiinnostaa ja ihmiset matkustavat yhä enenevässä määrin ruoka- ja ravintolakärjellä ympäri maailmaa. Nouseva trendi on myös se, että matkalle lähtiessä tehdäänkin ensin pöytävaraus mielenkiintoiseen ravintolaan ja vasta sen jälkeen hankitaan lentoliput” , Toptasten sisältövastaava Mia Heiskanen toteaa.

Toptaste Food Walkit käynnistyvät kesäkuussa 2019! Kierroksen kesto on noin 3 tuntia ja hinta 75 euroa per henkilö. Tällä hetkellä Food Walk on saatavilla suomeksi ja englanniksi. Varauskalenteri avautuu 27.5 alkaen osoitteessa https://www.toptaste.fi/foodwalk/

Miltä Food Walk maistui?

Toptaste esitteli Food Walkin 22. toukokuuta  median edustajille ja bloggaajille. Kierros alkoi Boulevard Social -ravintolasta, Helsingin kauneimman puistokadun varrelta. Ravintola tarjoaa jaettavia makuja Kreikan, Libanonin, Tunisian, Marokon ja muiden Välimeren maiden keittiöistä. Food Walk -maisteluannos sisälsi italialaisen drinkkiklassikko Negronin sekä pari snack-näytettä Bulevard Socialin uudelta kesälistalta.  Maistoimme grillattua tiikerirapuvarrasta, chimichurrin ja salvialabnehin kera sekä Javiers ankanmaksacremeä, joka tarjottiin focaccialeivältä  timjami-kirsikkahillon ja dukkahin kanssa.

Toptaste Food Walk alkoi Boulevard Social -ravintolan uusilla snack-annoksilla. © Tiina Rantanen

Nykyisin Australiassa asuva Tomi Björck oli iloksemme paikalla ja kertoi juuri 7-vuotis syntymäpäiviään viettävästä ravintolasta sekä syksyllä 10 vuotta täyttävän Farangin uusista tuulista, joista ravintolapiireissä on viime päivinä kohuttu. Uutinen oli se, että ravintola muuttaa syksyllä Patentti- ja rekisterihallituksen talon tiloihin osoitteeseen Arkadiankatu 6. Ravintola on entistä suurempi, sillä tilat ovat kahdessa kerroksessa.

© Tiina Rantanen

Boulevard Social, Bulevardi 6

Food Walk -kierroksella kuullaan myös ruokaan liittyviä tarinoita Helsingin maamerkeillä. © Tiina Rantanen

Ensimmäisen etapin jälkeen oli aika jatkaa matkaa ja kävellessämme Food Walk -opas Johanna ”Jonna” Mäenluoman johdolla pitkin Espaa kuulimme tarinoita niin Alvar Aallosta kuin J.L Runebergistä. Kappelinkin tarina tuli tutuksi ennenkuin päädyimme toiseen kohteeseemme eli ravintola Ainoon.

Ravintola Aino tarjoaa suomalaisia makuja. © Tiina Rantanen

Kuulemme, että Ainossa haetaan innoitusta ruokalistaan kotimaisista raaka-aineista sekä suomalaisista perinneruoista. Meille tarjottiin listalta alkupalalajitelma kotimaisia herkkuja, joka sisälsi tyrnigraavattua järvilohta, muikkukukkoa, fenkolikeittoa, vuohenjuustopala hillokkeella ja poromakkaraa mustaherukkasinapilla. Palanpainikkeena nautimme lasillisen roseeviiniä.

Ravintola Aino, Pohjoisesplanadi 21

Lars Sonckin suunnittelema tila on remontoitu perinteitä kunnioittaen. © Tiina Rantanen

Kolmas kohteemme oli oikea Stadin kätketty helmi eli Robert’s Coffee Jugend.  Aivan kuin olisimme olleet toisessa maailmassa: Lars Sonckin suunnittelemassa upeassa jugendtilassa. Täällä voi upottautua muhkeaan nojatuoliin ja nautia urbaanin olohuoneen ajattomasta tunnelmasta.  Robert’s Coffee Jugendissa valmistetaan melkein kaikki tarjottava itse. Heillä on oma pieni gourmet jäätelötehdas, jonka paria gelatoa pääsimme maistamaan. Mustikka-limetti sorbetti oli viedä kielen!

Roberts Coffee Jugend ”The mothership”,  Pohjoisesplanandi 19

Neljäs kohteemme vei meidät Helsingin kauppatorin ja Vanhan kauppahallin tuntumaan Etelärantaan. Finlandia Caviar Shop & Restaurantissa voi maistella kaviaareja ja mätejä paikan päällä sekä ostaa niitä mukaan. Kaviaarivalikoimaan kuuluvat muun muassa Malossol Baerii, Malossol Siberian, valkoinen sampi, Malossol Ossetra (venäläinen sampi), Imperial, Beluga, Beluga Kaluga ja suomalainen Carelian Caviar. Myynnissä on lisäksi laadukkaita, suomalaisia mätejä. Myös tuoreita ostereita on  päivittäin tarjolla. Tuotteita voi tilata ravintolassa yksitellen tai maistelumenuina, joita ovat kotimaisia mätejä esittelevä Helsinki-menu, kaviaareihin keskittyvä Moskova-lajitelma ja osterien ystävän Pariisi-vaihtoehto. Kullekin menulle on mietitty juomasuositukset eri samppanja-, viini- ja vodkalaaduista. Food Walkilla pääsimme maistamaan niin siian- kuin muikunmätiä sekä tietty sitä kaviaariakin kuohujuoman kera.

Valeria Hirvonen kertoi Food Walk -ryhmälle erilaisista kaviaareista. © Tiina Rantanen

Finlandia Caviar Shop & Restaurant, Eteläranta 20

Kultasuklaassa maistui mm. härkäpapu ja merisuola. © Tiina Rantanen

Viides kohteemme oli vain muutaman askeleen päässä, sillä suunnistimme Vanhaan kauppahalliin maistelemaan seuraavaksi suklaata. Kultasuklaa Oy on käsintehtyä suklaata valmistava suomalainen yritys. Sen tehdas sijaitsee Iittalassa. Yrityksen perusti Tapani Korpi vuonna 1990, mutta myi sen uusille omistajille, Juri Kaskelalle ja Juha-Pekka Kärkkäiselle, vuonna 2017. Food Walkilla pääsimme maistamaan erilaisia  suklaalaatuja kuten uutuutta, jossa tumman suklaan joukossa on härkäpapua ja merisuolaa. Juri Kaskela valoitti myös nyt niin trendikkään vaaleanpunaisen Ruby-suklaan saloja.

Kultasuklaa Oy, Vanha kauppahalli

Allas Wine & Dine tarjoaa pohjoismaista sesonkiruokaa. © Tiina Rantanen

Food Walk -kävelyn viimeinen taipale vei meidät Allas Sea Poolille. Allas Sea Poolin toisessa kerroksessa sijaitseva Allas Wine & Dine tarjoaa näkymät sekä Helsingin historialliseen keskustaan että Itämerelle. Ravintolan missiona on luoda ruoka-annokset modernilla otteella pohjoismaisista raaka-aineista. Mielenkiintoinen viinilista täydentää tarjontaa. Kesällä ravintola laajenee kaupungin merellisimmälle ruokaterassille. Kävely päättyi makeasti, sillä meille tarjottiin makupala ravintolan jälkiruokalistalta. Se oli sesonkiherkku, sillä annos sisälsi haudutettua raparperia, creme fraiche sorbettia & basilikamarenkia. Palanpainikkeena toimi mainiosti makea jäävini eli icewine.

Allas Wine & Dine, Katajanokanlaituri 2 a

Toptaste Food Walk oli kolmituntinen, herkullinen tutustuminen omaan kotikaupunkiini. Kävelyn jälkeen vatsa oli täynnä ja mieli hyvä. Pientä terävöittämistä kierroksen ravintolavalikoima ja matkalla kerrotut ruokatarinat ehkä vielä kaipaisivat, mutta juuri sen palautteen vuoksi meidät kävelylle olikin kutsuttu. Ravintoloiden etäisyydet ovat sellaiset, että kävelymatkat sopivat myös huonommin liikkuville. Millään lenkillä kierroksella ei olla.

Ruokakävelyterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ruokakävely eli Food Walk saapuu Helsinkiin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *