Himahella

Samppanja aukeaa sapelilla!

Samppanjapullon avaaminen sapelilla on näyttävä ohjelmanumero, joka kuulostaa hurjemmalta kuin onkaan. Sommelier Antti Uusitalon ohjeilla se onnistuu kuin Napoleonin ratsuväeltä.

 

Samppanjapullon avaaminen sapelilla on hohdokas perinne, joka on peräisin keisari Napoleonin ratsuväeltä. Siitä saa mainion ohjelmanumeron puutarhajuhliin tai muihin tilaisuuksiin. Ranskaksi tekniikan nimi on sabrage.

Avasin ensimmäisen kerran elämässäni samppanjapullon sapelilla Viini-, ruoka- ja hyvä elämä -messuilla sommelier Antti Uusitalon opastuksella syksyllä 2013. Silloin se meni niin hienosti, että kuvittelin olevani luonnonlahjakkuus tässä lajissa. Totuus oli se, että minulla oli vain ensikertalaisen onnea matkassa. Kun Antti näytti kuvauksissa miten pullo avataan, sain omalla vuorollani aikaiseksi kunnon sotkun, jota tuottajamme Anu Vaskimo kuivaili studion lattialta paperipyyhkeillä. Vika oli siinä, että ennemminkin löin kuin sivalsin pullon kaulaa ja kaula katkesi sananmukaisesti keskeltä pulloa. Siksi kannattaa kuunnella Antin ohjeet herkällä korvalla ennenkuin ryhtyy heilumaan miekan kanssa ensimmäistä kertaa. Ja ehkä ensikokeilu kannattaa tehdä kuohuviini- eikä samppanjapullolla.

Jos et uskalla avata pulloa ratsuväen tapaan, tässä ohjeet perinteiselle tyylille avata kuohuviinipullo.

Koska viinin sisältämä hiilidioksidi aiheuttaa pulloon painetta, viiniä pitää käsitellä varovasti. Kuohuviinipullossa on painetta jopa 6 ilmakehää – autonrenkaassa sitä on noin 2. Kuplajuoma siis pyrkii ulos vankilastaan melkoisella paineella. Turhaa hölskyttelyä on vältettävä, ja viinipullo tulee aina viilentää kunnolla.

Älä jätä pulloa lämpimään. Esimerkiksi autossa voi olla kesällä jopa 70 lämpöastetta, ja paine voi lämmössä räjäyttää pullon.

 

 

Samppanja aukeaa sapelilla

Kuplivia juhlahetkiä toivottaa Himahellan Tiina


      

Kommentoi

Kommentoi juttua: Samppanja aukeaa sapelilla!

Pikku pulma

Niin, ja mistähän saa ostaa sapelin? Aseidenhankinta kun on nykyään muutenkin hankalaa lupamenettelyineen päivineen… ja ratsuväkikin on vähissä. Alko tuskin myy tälläisiä pullonavaajia! 🙂

Pyykkäri

Tylsimys ajattelee, miten paljon sotkua tuleekaan. Ja mikä sääli pulloa… Juu, olen joskus yrittänyt ja saanut pullon aukia – ja haavoja kaulaan kun kaveri veteli skumpat porukan päälle, lasinsirujen kera.

Mutta hei, ei tällaista pidä juhlahetkellä ajatella 😉

Skumppa ja shampanja varsinkin on HYVÄÄ!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *