Samppanja aukeaa sapelilla!

Samppanjapullon avaaminen sapelilla on näyttävä ohjelmanumero, joka kuulostaa hurjemmalta kuin onkaan. Sommelier Antti Uusitalon ohjeilla se onnistuu kuin Napoleonin ratsuväeltä.

 

Samppanjapullon avaaminen sapelilla on hohdokas perinne, joka on peräisin keisari Napoleonin ratsuväeltä. Siitä saa mainion ohjelmanumeron puutarhajuhliin tai muihin tilaisuuksiin. Ranskaksi tekniikan nimi on sabrage.

Avasin ensimmäisen kerran elämässäni samppanjapullon sapelilla Viini-, ruoka- ja hyvä elämä -messuilla sommelier Antti Uusitalon opastuksella syksyllä 2013. Silloin se meni niin hienosti, että kuvittelin olevani luonnonlahjakkuus tässä lajissa. Totuus oli se, että minulla oli vain ensikertalaisen onnea matkassa. Kun Antti näytti kuvauksissa miten pullo avataan, sain omalla vuorollani aikaiseksi kunnon sotkun, jota tuottajamme Anu Vaskimo kuivaili studion lattialta paperipyyhkeillä. Vika oli siinä, että ennemminkin löin kuin sivalsin pullon kaulaa ja kaula katkesi sananmukaisesti keskeltä pulloa. Siksi kannattaa kuunnella Antin ohjeet herkällä korvalla ennenkuin ryhtyy heilumaan miekan kanssa ensimmäistä kertaa. Ja ehkä ensikokeilu kannattaa tehdä kuohuviini- eikä samppanjapullolla.

Jos et uskalla avata pulloa ratsuväen tapaan, tässä ohjeet perinteiselle tyylille avata kuohuviinipullo.

Koska viinin sisältämä hiilidioksidi aiheuttaa pulloon painetta, viiniä pitää käsitellä varovasti. Kuohuviinipullossa on painetta jopa 6 ilmakehää – autonrenkaassa sitä on noin 2. Kuplajuoma siis pyrkii ulos vankilastaan melkoisella paineella. Turhaa hölskyttelyä on vältettävä, ja viinipullo tulee aina viilentää kunnolla.

Älä jätä pulloa lämpimään. Esimerkiksi autossa voi olla kesällä jopa 70 lämpöastetta, ja paine voi lämmössä räjäyttää pullon.

 

  • Laita kuohuviinipullo jäähtymään hyvissä ajoin. Jääkaapissa oikean tarjoilulämpötilan saavuttaminen vie 2-3 tuntia. Viinin voi jäähdyttää myös viinijäähdyttimessä, joka täytetään puoliksi jäillä ja puoliksi vedellä. Näin juoma jäähtyy sopivaksi noin 20 minuutissa.
  • Poista pullon suuosaa suojaava foliopaperi ja irrota korkin päällä oleva rautalanka.
  • Ota pullon pohjasta tukeva ote oikealla kädellä. Korkki nojautuu vasemman käden kämmenpohjaan. Pullo on vinossa asennossa, kaulaosa on hiukan ylöspäin ja osoittaa avaajasta poispäin. Pyöritä oikealla kädellä pullon pohjaa, ja jarruta vasemmalla kädellä pullon suulta lähtevää korkkia.
  • Varaa puhdas pyyhe lähistölle, vaikkapa käsivarrelle, siltä varalta, että viini varotoimista huolimatta kuohuu vauhdikkaasti ulos pullosta. Pidä kuohuviininilasit lähettyvillä, jotta saat viinin kaadetuksi heti avaamisen jälkeen.
  • Kuohuviiniä kaadetaan lasiin noin 1 desilitra. Kaada kaikkiin laseihin ensin vähän viiniä, ns. pohjat, ja loppumäärä vasta sitten, kun kaatokuohu on laskenut.
  • Kuohuviinipullosta (0,75 l) saat 6-8 lasillista.

 

Samppanja aukeaa sapelilla

Kuplivia juhlahetkiä toivottaa
Himahellan Tiina

Kommentit (3)

Niin, ja mistähän saa ostaa sapelin? Aseidenhankinta kun on nykyään muutenkin hankalaa lupamenettelyineen päivineen… ja ratsuväkikin on vähissä. Alko tuskin myy tälläisiä pullonavaajia! 🙂

Tylsimys ajattelee, miten paljon sotkua tuleekaan. Ja mikä sääli pulloa… Juu, olen joskus yrittänyt ja saanut pullon aukia – ja haavoja kaulaan kun kaveri veteli skumpat porukan päälle, lasinsirujen kera.

Mutta hei, ei tällaista pidä juhlahetkellä ajatella 😉

Skumppa ja shampanja varsinkin on HYVÄÄ!

Kommentoi juttua: Samppanja aukeaa sapelilla!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X