Himahella

Sano PHO, kun haluat hyvää keittoa!

Pho-keitto syntyi Vietnamissa 1900-luvun alussa ja se on rankattu kuuluvaksi maailman 50 herkullisimman ruoan joukkoon.

Pho-keittoa saa useista ravintoloista Helsingissä

Helsingissä jo Hämeentien varrelta löytyy kolme pho-keittoa tarjoavaa paikkaa: Lie Mi (Hämeentie 13 B), Codle (Hämeentie 21 ja Asian Aroma (Hämeentie 101).

Pho-keitto (lausutaan faa) syntyi Vietnamissa jo viime vuosisadan alussa, mutta maailma tutustui siihen venepakolaisten rantauduttua eri puolille palloamme 1970-luvun lopussa. Ensimmäiset pho-ravintolat avautuivat Yhdysvalloissa 1980-luvulla ja sopan suosio sen kuin kasvoi 1990-luvulla. Vuonna 2011 CNN valitsi pho-keiton maailman 50 herkullisimman ruoan listalleen.

Pho-keittoon tiivistyy vietnamilaisen keittiön ydin: vähän lihaa, paljon mausteita ja yrttejä. Kotimaassaan sitä nautitaan katukeittiöistä aamusta iltaan.

Keiton salaisuus on liemi

Huolella valmistettu, maukas liemi on pho-keiton salaisuus ja sydän. Lientä haudutellaan tunteja, sillä pitkä keittoaika tuo makuun syvyyttä. Kattilassa saatetaan keittää esimerkiksi häränhäntiä ja naudanluita. Minä käytin lammaspaistin roiskeita hyväkseni kun keittelin pho-lientä pääsiäispyhinä. Lammasliemi hymyili liedellä kuutisen tuntia.

Liemen tyypilliset mausteet ovat kaneli, neilikka, tähtianis ja kardemumma. Itse oikaisin ja maustoin liemen glögimausteella, maustepippurilla ja yhdellä punasipulilla. Inkivääriäkin voi käyttää.

Kun luut/lihat on keitetty ja otettu pois kattilasta, liemi maustetaan suolalla ja sokerilla. Itse lorautin joukkoon pari ruokalusikallista kalakastiketta. Liemen tulee olla kirkas, joten jäähdytin liemen ja kuorin pinnalle hyytyneen rasvan pois liemestä.

Lie Mi -ravintolassa pho-keittoa voi nauttia vaikka lounaaksi

Lie Mi -ravintolan lounaskeitto oli tehty broilerista. Hintaa lounaalla oli 9,70 e (hinta sisälsi salaattipöydän, keiton ja kahvi/teen).

Sopan sattumat

Perinteinen pho-keitto tehdään joko kanan- tai naudanlihasta, mutta vietnamilaisten ravintoloiden listoilta löytyy muitakin vaihtoehtoja: liha- ja kalapullia, tofua tai katkarapuja.

Tavallisesti liha leikataan ohuiksi siivuiksi ja kypsennetään kiehuvassa liemessä. Minä tein lammasjauhelihasta korianterisilpulla ja punasipulilla maustettuja lihapullia, jotka sitten kypsensin lihaliemessä.

Pho-keitossa saa maistua myös chili

Yrtit maistuvat keitossa

Valmiiseen keittoon lisätään yrttejä ja muita tuoreita aineksia. Thai-basilika, korianteri, kevätsipuli ja idut ovat tyypillisiä lisukkeita. Omaan soppaani heitin rasiallisen kotimaista (150 g) porkkana-mungsalaattia ja yrtteinä käytin vahvaa minttua ja korianteria. Tietty tuon valmissalaatin voi korvata yhdellä raastetulla porkkanalla ja millä tahansa iduilla. Olisin halunnut keittoon vielä thai-basilikaa, mutta se unohtui ostaa.

Pho-keiton valmistus onnistuu kotonakin

Kotikeittiössä pho-keitto sai sattumikseen liemessä kypsennettyjä lammaspullia.

Pöytämausteet antavat lisäpotkua

Pöydässä jokainen voi maustaa keittoa vielä makunsa mukaan. Tyypillisiä pöytämausteita ovat limetti- tai sitruunalohkot, tuore, silputtu chili, kalakastike, soijapapukastike ja tulisen makea sriracha-kastike. Kun liemi on maukas, lisämausteita tuskin edes kaipaa. Itse puristin pöydässä pho-keittooni vain tilkan limettimehua. Hapan kun olen.

Pho-keitto on ihana ja kevyt soppa, joka lämmittää ainakin koleita kevätpäiviä. Toisaalta kotimaassaan sitä syödään paahtavassa helteessäkin. Pho-keittoa varten lihalientä kannattaa keittää kerralla isompi satsi ja pakastaa. Jos liemi on valmiina, soppa on tosi nopea arkiruoka. Ja siitä jää hyvä maku suuhun!

Katso resepti pho-keittoon täältä.

Lämpimiä pho-keittohetkiä toivottaa Himahellan Tiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sano PHO, kun haluat hyvää keittoa!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *