MAINOS |
MAINOS |  Himahella

Swissburger -kesän herkullisin juustohampurilainen

Kaupallinen yhteistyö Le Gruyère AOP

Swissburgerin salaisuus on laadukas ja herkullinen Sveitsiläinen Le Gruyére AOP -juusto. © Tiina Rantanen

Kesän herkullisin cheeseburger koostuu laadukkaista raaka-aineista; hyvästä pihvistä,  kotitekoisesta hampurilaissämpylästä ja laadukkaasta juustosta – sveitsiläisestä Le Gruyere AOP-juustosta! Siksi sitä kutsutaankin swissburgeriksi.

 

Swissburger eli  sveitsiläinen juustohampurilainen

4  (swissburger) hampurilaissämpylää

4-8 hampurilaispihviä

4-8 viiplaletta  Le Gruyère AOP -juustoa

4 rkl yrttistä hampurilaiskastiketta, (curry)ketsuppia tai Siracha-kastikkeella maustettua majoneesia

4 salaatinlehteä

4-8 viipaletta rapeaksi paistettua pekonia

4 rkl Mummon hölskykurkkuja

  1. Valmista hampurilaispihvitaikina alla olevan ohjeen mukaan. Grillaa pihvit keskilämmöllä grillissä. Liha saa jäädä roseeksi sisältä.
  2. Kun pihvit ovat viittä vaille valmiita, laita niiden päälle Le Gruyére -juustosiivut. Laita grilli kiinni ja anna juuston sulaa pihvin päälle.
  3. Grillaa sämpylät nopeasti.
  4. Nosta pihvit sämpylälle, jonka päälle on laitettu yrttistä maustekastiketta tai ketsuppia, salaatinlehti sekä muita täytteitä. Viimeistele rapeaksi paistetulla pekonilla.  Nauti heti kuumana.
Cheeseburgerin sämpylät saavat koristeekseen juustoa. © Tiina Rantanen

Swissburgersämpylät

8 isoa tai 12 pientä sämpylää

2 1/2 dl vettä

1/2 dl maitoa

25 g tuore hiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa

2 rkl sokeria

1 1/2 tl suolaa

1 kananmuna

1/2 dl sulatettua voita

noin 9 dl erikoisvehnäjauhoja

Voiteluun

1 kananmuna

Koristelun

2 dl Le Gruyère AOP -juustoraastetta

  1. Murentele hiiva yleiskoneen kulhoon, lisää kädenlämpöiset nesteet ja sokeri. Jos käytät kuivahiivaa, käytä lämpimämpää (42 asteista) taikinanestettä. Anna seistä noin viisi minuuttia, kunnes seos alkaa kuplia.
  2. Sekoita keskenään jauhot ja suola. Lisää jauho-suola seos sekä kevyesti vatkattu kananmuna sekä voisula nesteen joukkoon. Vaivaa yleiskoneella pienellä nopeudella noin 10 minuutin ajan. Taikina on löysähköä. Ripottele taikinalle hieman jauhoja ja peitä kulho. Pane taikina kohoamaan jääkaappiin yön yli tai noin 8 tunniksi.
  3. Nosta taikina kulhosta jauhotetulle pöydälle ja jaa taikina 8-12 osaan. Pyöritä palat sämpylöiksi.
  4. Kohota vedottomassa paikassa liinan alla vielä reilun tunnin ajan.
  5. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja pistä laakea vesiastia uunin pohjalle.
  6. Voitele sämpylät munalla ja ripottele päälle juustoraastetta.
  7. Paista sämpylöitä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita.
Le Gruyéra AOP-juusto sulatettaan hampurilaispihvien päälle paistovaiheessa. © Tiina Rantanen

Jauhetusta lihasta tehty pihvi oli suosittua ruokaa Saksassa jo 1800-luvulla. Amerikkaan hampurilaispihvit toivat saksalaiset maahan muuttaneet teurastajat 1800-luvun loppupuolella. Hakatusta lihasta valmistettu pihvi sai uudessa kotimaassaan nimen ”Hamburger Steak” eli hampurilaisten pihvi.

 Hampurilaispihvit

800 g naudan (burgeri)jauhelihaa

1 1/2 tl suolaa

1/4 tl rouhittua mustapippuria

1.Sekoita suola jauhelihan joukkoon. Rouhi sekaan reilusti mustapippuria. Muotoile massasta 6-8 jauhelihapihviä.

2. Grillaa pihvit tai paista ne kuumalla pannulla rasvassa noin 6-8 minuuttia kummaltakin puolellta, välillä käännellen.  Sisälämpötilan tulisi olla 70 astetta.

3. Tarjoa pihvit itse tehtyjen hampurilaissämpylöiden ja muiden täytteiden kanssa.

Swissburgerin herkullisuuden salaisuus on laadukas juusto -Le Gruyére AOP. © Tiina Rantanen

Mummon kurkut

1 kasvihuonekurkku tai 3 avomaankurkkua

1 rkl väkiviinaetikkaa

2 rkl sokeria

3 rkl vettä

1/2 tl suolaa

runsaasti tuoretta tilliä

1. Kuori kurkku ja siivuta ohuiksi siivuiksi. Hienonna tilli. 2.  Laita kurkku ja mausteet rasiaan, jossa on tiivis kansi. Sulje kansi. 3.  Sekoita ravistamalla astiaa. Laita astia kylmään. Sekoita välillä kääntämällä astia ylösalaisin.

Vinkki!Korvaa tilli silputulla, tuoreella mintulla tai korianterilla ja ripsauta joukkoon vähän  (1/4 tl)  kuivattuja chilihiutaleita. Voit hienontaa joukkoon myös pari valkosipulinkynttä.

Yrttinen  hampurilaiskastike

1 tlk  (150 g) ranskankermaa

1 dl  sinappista kurkkusalaattia

1/2 dl silputtua, tuoretta basilikaa

  1. Sekoita ainekset keskenään.

Juomavinkki

Autenttisin juoma swissburgerin kaveriksi olisi tietty Coca-Cola, mutta hampurilainen viihtyy myös oluen seurassa. Valitse makusi mukaan lager, vehnä- tai ale-tyyppinen olut.

Swissburgerin seurana maistuu olut. © Tiina Rantanen

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Swissburger -kesän herkullisin juustohampurilainen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *