Himahella

Syökää kalaa - Kansallinen kalakeittopäivä 9. helmikuuta

 

Kermainen lohikeitto on suomalainen klassikkoruoka. © Tiina Rantanen

Kansallista kalakeittopäivää vietetään helmikuun toisena tiistaina. Tänä vuonna päivä on helmikuun 9. ja teemana Kotikeittiön kalakeitto. Kalakeittopäivän tarkoitus on nostaa esiin kalaruoan merkitystä ja terveysvaikutuksia sekä kannustaa kaikkia suomalaisia syömään kalakeittoa. Ja tietysti sitä kalaa. Kalan pehmeät rasvathan ovat aivojen superruokaa. Siksi kalaa pitäisikin löytyä lautaselta se pari kertaa viikossa.

Kalakeitolla on pitkät perinteet. Tuhansien järvien maassa kalaa on kypsennetty liemessä jo historian alusta asti. Kalakeitosta löytyy erilaisia versioita jopa alueittain, aina saariston silakkasopasta kainuulaiseen muikkukeittoon.

Kalan pehmeät rasvathan ovat aivojen superruokaa. Siksi kalaa pitäisikin löytyä lautaselta se pari kertaa viikossa.

Himahellan kalasopat 

Kalasopan raaka-aineeksi soveltuu kala kuin kala. Keitto on arjen perusruokaa sekä sesonkiruokaa parhaimmillaan. Jokaiselle vuodenajalle on helppo löytää sopiva kalalaji: alkuvuodesta voi syödä madekeittoa, keväällä ahvensoppaa ja syksyllä vaikka silakkaseljankaa.

Kermainen lohikeitto

(kuva aloituksessa)

6 annosta

8 perunaa

2-3 porkkanaa

2 sipulia

1 1/2 l kalalientä tai vettä

1 1/2 tl suolaa

10-15 kokonaista maustepippuria

1 laakerinlehti

400-500g lohifileetä

2- 3,3 dl kuohukermaa

3/4 dl hienonnettua tilliä

  1. Mikäli sinulla on kokonaisen kalan perkeet, keitä niistä ensin liemi keittoa varten. Pane lohen ruodot, 1 1/2 l vettä ja 5-6 mustapippuria, lohkottu sipuli sekä 1 tl suolaa kattilaan. Keitä kalalientä hiljaa poristen 10 minuuttia, Jos käytät kalalientä, tarkista liemen suolaisuus ennen kuin lisää suolaa valmiiseen keittoon.
  2. Pese ja kuori kasvikset. Paloittele perunat, viipaloi porkkanat ja hienonna sipulit.
  3. Kuumenna kalaliemi tai vesi kiehuvaksi. Lisää mausteet, sipulit ja porkkanat. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla viisi minuuttia. Lisää perunakuutiot ja keitä 10 minuuttia.
  4. Poista lohifileestä nahka ja ruodot. Leikkaa kala reiluiksi kuutioiksi.
  5. Lisää keittoon kala, kerma ja suola. Älä lisää suolaa maistamatta, sillä kalaliemessä on suolaa. Kuumenna lohikeitto kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin viisi minuuttia. Mausta perinteinen lohikeitto vielä tillillä.
  6. Tarjoa ruisleivän kanssa.

Bourride eli provencelainen kalakeitto

noin 800 g  eri kalalajeja

½ dl oliiviöljyä

3-4 kiinteälajikkeista perunaa

1 keskikokoinen fenkoli

2 salottisipulia

1 purjo

1 solo-valkosipulinkynsi

2 dl valkoviiniä

8 dl vettä

2/3 dl hummerifondia

½ tuore, punainen chili

1 laakerinlehti

2 tl raastettua sitruunankuorta

1 rkl sokeria

½ dl silputtua basilikaa

½ dl silputtua lehtipersiljaa

suolaa

valkopippuria myllystä

Lisäksi

 sitruuna-aiolia

  1. Kuori perunat ja keitä ne lähes kypsiksi suolatussa vedessä. Kaada vesi pois, anna jäähtyä. Leikkaa perunat sentin paksuisiksi viipaleiksi.
  2. Silppua sipulit, valkosipulinkynsi, viipaloi purjo ja fenkoli. Pese sitruuna hyvin, raasta kuori. Paloittele kalat noin kolmen sentin paloiksi. Kuumenna tilkka öljyä pannulla ja ruskista kalapalat nopeasti.
  3. Kuullota oliiviöljyssä fenkolia, salottia ja purjoa. Alenna lämpöä ja lisää valkosipuli, laakerinlehti, hienonnettu chili ja sitruunankuori. Hauduta pari minuuttia.
  4. Lisää lämpöä ja kaada sekaan valkoviini. Keitä hetki. Lisää kalaliemi ja anna kiehua hiljaa 10 minuuttia.
  5. Lisää kalat ja perunat, ja anna hautua muutama minuutti niin, että kalat ja perunat kypsyvät. Ota kattila pois lämmöltä ja sekoita varovasti joukkoon silputtua basilikaa ja persiljaa. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla.
  6. Annostele keitto lautasille ja asettele päälle muutama aiolilla sivelty paahdettu patonkiviipale.

Helppo sitruuna-aioli

1 dl majoneesia

1 dl venäläistä jogurttia (17 % rasvaa) tai ranskankermaa

1 sitruunan raastettu kuori

½ sitruunan mehu

3-4 valkosipulinkynttä

2 tl karkeaa dijon-sinappia

ripaus suolaa

1 tl sokeria

  1. Sekoita majoneesi ja jogurtti. Mausta kastike sitruunankuoriraasteella, -mehulla, sinapilla ja ripauksella suolaa. Pyöristä maku sokerilla. Anna maustua jääkaapissa.

Perinteinen madekeitto

1 nyljetty made

1 sipuli

1 laakerinlehti

1/2 tl kokonaisia maustepippureita

2 porkkanaa

1/2 purjo

1 tl suolaa

yht. 2 l keitinlientä + vettä

8 perunaa

2 dl (kuohu)kermaa

25 g voita

1/2 dl tillisilppua

(suolaa)

  1. Nylje ja fileoi made. Voit myös pyytää kalakauppiastasi tekemään sen. Käytä perkeet liemen keittämiseen.
  2. Huuhtele maksa kylmällä juoksevalla vedellä ja keitä sitä noin 5 minuuttia väljässä, suolalla, laakerinlehdellä sekä pippureilla maustetussa vedessä. Säilytä keitinliemi.
  3. Paloittele madefileet suupalan kokoisiksi, mausta kevyesti suolalla.
  4. Mittaa maksan keitinlientä ja vettä kattilaan kahden litran verran. Paloittele ruoto ja poista kalan päästä kidukset.
  5. Pane kalanperkeet, lohkottu sipuli, laakerinlehti, pippurit, kuorittu ja paloiteltu porkkana ja puhdistettu, paloiteltu purjo liemeen. Keitä miedolla lämmöllä noin puoli tuntia. Siivilöi liemi.
  6. Kuori ja paloittele perunat, lisää palat liemeen. Keitä 10–12 minuuttia. Lisää kalapalat ja jatka keittämistä 2–3 minuuttia. Lisää kerma, paloiteltu maksa, voi ja tillisilppu. Kuumenna kiehuvaksi. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Nauti lämpimän ruisleivän kanssa.

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Syökää kalaa - Kansallinen kalakeittopäivä 9. helmikuuta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.