Taneli Lehtonen on Suomen paras sommelier 2019

Taneli Lehtonen oli tuomarien mukaan selvä voittaja Suomen paras sommelier 2019 -kisassa. © Tiina Rantanen

Maantaina 13. toukokuuta olin seuraamassa, kun Taneli Lehtonen helsinkiläisestä Ravintola Murusta voitti Trophée Laroche The Best Sommelier of Finland 2019 -kilpailun Helsingin Wanhassa Satamassa. Monipuolista käytännön osaamista ja teoreettista tietoa vaatineessa finaalissa toiseksi sijoittui Markku Niemi Ravintola Pastis Helsingistä ja Juulia Eloranta Ravintola C:stä Tampereelta.

Ravintola Pastiksessa työskentelevä Markku Niemi oli finaalissa tulessa ensimmäisenä. © Tiina Rantanen

Kilpailutehtäviin kuuluivat  perinteiseen tapaan  viinien ja muiden erilaisten alkoholijuomien tunnistaminen ja jälleen Samuil Angelov oli järjestyt finaaliin omat jäynänsä. Valoviini oli Rkatsiteli-rypäleestä valmistettu viini Georgiasta ja punaviini Shiraz-rypäleestä tehty viini Etelä-Afrikasta. Kilpailijoiden ajatukset olivat lähinnä Vanhassa Maailmassa ja Ranskassa kummankin viinin suhteen. Roseeviiniä tarjoiltaessa ylläritehtävänä olikin Dry Martini -cocktailin valmistaminen ja tarjoilu kuuden minuutin ajassa. Neljäs finaalitehtävä oli juustolaatujen tunnistaminen ja niille sopivien juomien valinta sekä viidentenä viinikulttuuriin liittyviin kirjallisiin kysymyksiin vastaaminen. Vaikeita olivat tehtävät, joten kilpailijoiden tietämystä voi vain ihailla!

Ravintola C:n Juulia Eloranta teki vaikutuksen palvelunsa välittömyydellä ja hymyllään. © Tiina Rantanen

Lehtonen oli tyytyväinen kilpailusuoritukseensa.

”Finaali sujui mielestäni kaikkien tehtävien osalta oikein hyvin. Tiukassa semifinaalissa oli enemmän haasteellisia kohtia” Suomen vuoden sommelier 2019 totesi kilpailun kulusta.

Taneli Lehtonen edustaa Suomea syksyllä sommelierien Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa Tukholmassa. Valmistautuminen kilpailuun käynnistyy hyvissä ajoin.

”Käytän tulevasta kesälomastani kolme viikkoa alan opiskeluun ja lomailen viikon”, toteaa Lehtonen.

Ravintola Murussa työskentelevä Taneli Lehtonen on somellier-kisojen vanha kehäkettu. © Tiina Rantanen

SM-kilpailun tuomaristossa istuivat William Wouters, Nicolas Laffitte ja Heidi Mäkinen, jotka pitivät Lehtosen kokonaissuoritusta vakuuttavana ja erityistä kiitosta saivat hänen rento esiintymisensä sekä erinomainen asiakaspalveluasenteensa. Tulevien haasteiden osalta tuomaristo muistuttaa, että Pohjoismaiden mestaruuskilpailussa osallistujien osaamistaso on erittäin korkea ja kisassa pitää pystyä sopeutumaan yllättäviinkin kilpailutehtäviin.

Taneli Lehtonen:

  • Syntynyt 1985.
  • Sommelierien Suomen mestari 2019, 2017, 2016.
  • Vuoden tarjoilija 2016.
  • Työskentelee sommelierina helsinkiläisessä Ravintola Murussa.
  • Suorittanut alan tutkintoina muun muassa ASI Diploma, Court of Master Sommeliers Certified, Turku AI / WSET 3 Advance.

Suomen Sommelierit ry:n tavoite on kehittää ja ylläpitää sommelierien taitoja ja tietoja sekä nostaa esiin viinitarjoiluun liittyvää osaamista Suomessa kohti kansainvälisesti kilpailukykyistä tasoa. Yhdistyksen jäseniksi ovat tervetulleita kaikki ravintola-alan ammattilaiset. Tukijäseniksi yhdistys toivottaa tervetulleiksi alkoholi- ja ravintolaklusterin yrityksiä sekä niissä toimivia henkilöitä sekä viiniharrastajia.

Kommentit

Kommentoi juttua: Taneli Lehtonen on Suomen paras sommelier 2019

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X