Himahella

Terveisiä Kroatiasta – Dalmatialainen mustekalasalaatti

Lomamatkalla Kroatissa, Bracin saarella, ihastuin dalmatialaiseen keittiöön ja sen yksinkertaisesti herkullisiin antimiin. Kroatialainen ruoka on herkullinen sekoitus balkanilaista ja italialaista keittiötä. Dalmatian rannikon herkkuja ovat tuoreet merenelävät, äyriäissalaatit ja grillatut kalat. Makua niihin antavat oliiviöljy ja valkosipuli. Kaiken perusta on kuitenkin hyvät raaka-aineet.

Makumuistoksi kotiin tullut mustekalasalaattikin sisälsi vain marinoituja mustekaloja, keitettyjä perunakuutioita, punasipulia ja kastikkeena oli vinaigrette. Blondin keittiössä syntyi vähän tuunattu versio, mutta Kroatia ja sen merelliset maut olivat vahvasti mielessäni salaattia tehdessä. Mustekaloja olen löytynyt mm. etnisten liikkeiden pakastealtaista.

Dalmatialainen mustekalasalaatti

500 g pakastettuja mustekalanpoikasia (tai vaihtoehtoisesti mustekalan lonkeroita)
1 punainen chili
3 valkosipulinkynttä
½ dl oliiviöljyä
1 sitruuna
2 tl suolaa rouhittua mustapippuria
Lisäksi
6 perunaa (Rosamunda) oliiviöljyä, suolaa, pippuria, Provencen yrttejä
1 punasipuli 200 g pakastepapuja 2-3 rkl silputtua korianteria/lehtipersiljaa
1. Sulata mustekalat ja kuivaa talouspaperilla. Leikkaa mustekalat isohkoiksi suupaloiksi, ne kutistuvat hieman kypsentäessä. Huuhtele kylmällä vedellä.
2. Valmista marinadi halkaisemalla chili, poista siemenet, Kuumenna puolet oliiviöljystä ja lisää  hienonnetut valkosipulit sekä chili pannulle. Lisää hetken kuluttua öljyyn mustekalat. Paista mustekaloja muutama minuutti sekoitellen ja kumoa sitten tarjoilukulhoon.
3. Purista mustekalojen päälle yhden sitruuunan mehu ja rouhi päälle reilusti suolaa. Rouhi myös hieman mustapippuria ja lorauta päälle loput oliiviöljystä. Sekoita. 4. Pese ja lohko perunat veneiksi. Pyöräytä ne öljyn ja mausteiden sekoituksessa ja levitä leivinpaperilla vuoratulle uuninpannulle. Kypsennä 225-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.
5. Kuori ja suikaloi punasipuli.  Hienonna korianteri/persilja. Sekoita perunat, sipuli, sulatetut pavut ja yrttisilppu mustekalojen joukkoon.
6, Tarjoa lämpimänä tai vaihtoehtoisesti anna maustua vielä muutaman tunnin ajan ennen tarjoilua.

Juomavinkki:

Dalmatialaisen mustekalasalaatin seuraan sopii kreikkalainen, Assyritiko-rypäleestä tehty, kuiva, aromikas, hapokas ja mineraalinen valkoviini, Santorini Assyrtiko 2017, 
 Bracin saarella nautimme niin kauniista maisemista kuin dalmatialaisista herkuista

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Terveisiä Kroatiasta – Dalmatialainen mustekalasalaatti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *