Lomamatkalla Kroatissa, Bracin saarella, ihastuin dalmatialaiseen keittiöön ja sen yksinkertaisesti herkullisiin antimiin. Kroatialainen ruoka on herkullinen sekoitus balkanilaista ja italialaista keittiötä. Dalmatian rannikon herkkuja ovat tuoreet merenelävät, äyriäissalaatit ja grillatut kalat. Makua niihin antavat oliiviöljy ja valkosipuli. Kaiken perusta on kuitenkin hyvät raaka-aineet.
Makumuistoksi kotiin tullut mustekalasalaattikin sisälsi vain marinoituja mustekaloja, keitettyjä perunakuutioita, punasipulia ja kastikkeena oli vinaigrette. Blondin keittiössä syntyi vähän tuunattu versio, mutta Kroatia ja sen merelliset maut olivat vahvasti mielessäni salaattia tehdessä. Mustekaloja olen löytynyt mm. etnisten liikkeiden pakastealtaista.
Dalmatialainen mustekalasalaatti
500 g pakastettuja mustekalanpoikasia (tai vaihtoehtoisesti mustekalan lonkeroita)
1 punasipuli
200 g pakastepapuja
2-3 rkl silputtua korianteria/lehtipersiljaa
1. Sulata mustekalat ja kuivaa talouspaperilla. Leikkaa mustekalat isohkoiksi suupaloiksi, ne kutistuvat hieman kypsentäessä. Huuhtele kylmällä vedellä.
2. Valmista marinadi halkaisemalla chili, poista siemenet, Kuumenna puolet oliiviöljystä ja lisää hienonnetut valkosipulit sekä chili pannulle. Lisää hetken kuluttua öljyyn mustekalat. Paista mustekaloja muutama minuutti sekoitellen ja kumoa sitten tarjoilukulhoon.
3. Purista mustekalojen päälle yhden sitruuunan mehu ja rouhi päälle reilusti suolaa. Rouhi myös hieman mustapippuria ja lorauta päälle loput oliiviöljystä. Sekoita.
4. Peseja lohko perunat veneiksi. Pyöräytä ne öljyn ja mausteiden sekoituksessa ja levitä leivinpaperilla vuoratulle uuninpannulle. Kypsennä 225-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.
5. Kuori ja suikaloi punasipuli. Hienonna korianteri/persilja. Sekoita perunat, sipuli, sulatetut pavut ja yrttisilppu mustekalojen joukkoon.
6, Tarjoa lämpimänä tai vaihtoehtoisesti anna maustua vielä muutaman tunnin ajan ennen tarjoilua.
Juomavinkki:
Dalmatialaisen mustekalasalaatin seuraan sopii kreikkalainen, Assyritiko-rypäleestä tehty, kuiva, aromikas, hapokas ja mineraalinen valkoviini, Santorini Assyrtiko 2017,
Bracin saarella nautimme niin kauniista maisemista kuin dalmatialaisista herkuista
Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.
Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kirjautumiseen tarvitset henkilökohtaisen Otavamedia-tilin, jonka tunnuksilla pääset kirjautumaan palveluun. Otavamedia-tilin tunnuksilla voit käyttää kaikkia Otavamedian digipalveluita sekä tarkastella yhteys- ja tilaustietojasi
Otavamedia.fi:ssä. Näköislehtien sekä muun maksullisen sisällön käyttöön tarvitset lisäksi voimassa olevan tilauksen.
Kommentit
Kommentoi juttua: Terveisiä Kroatiasta – Dalmatialainen mustekalasalaatti