Terveisiä Kroatiasta – Dalmatialainen mustekalasalaatti

Lomamatkalla Kroatissa, Bracin saarella, ihastuin dalmatialaiseen keittiöön ja sen yksinkertaisesti herkullisiin antimiin. Kroatialainen ruoka on herkullinen sekoitus balkanilaista ja italialaista keittiötä. Dalmatian rannikon herkkuja ovat tuoreet merenelävät, äyriäissalaatit ja grillatut kalat. Makua niihi  antavat oliiviöljy ja valkosipuli. Kaiken perusta on kuitenkin hyvät raaka-aineet.

Makumuistoksi kotiin tullut mustekalasalaattikin sisälsi vain marinoituja mustekaloja, keitettyjä perunakuutioita, punasipulia ja kastikkeena oli vinaigrette. Blondin keittiössä syntyi vähän tuunattu versio, mutta Kroatia ja sen merelliset maut olivat vahvasti mielessäni salaattia tehdessä. Mustekaloja olen löytynyt mm. etnisten liikkeiden pakastealtaista.

Dalmatialainen mustekalasalaatti

500 g pakastettuja mustekalanpoikasia (tai vaihtoehtoisesti mustekalan lonkeroita)
1 punainen chili
3 valkosipulinkynttä
½ dl oliiviöljyä
1 sitruuna
2 tl suolaa rouhittua mustapippuria
Lisäksi
6 perunaa (Rosamunda)
oliiviöljyä, suolaa, pippuria, Provencen yrttejä
1 punasipuli
200 g pakastepapuja
2-3 rkl silputtua korianteria/lehtipersiljaa
1. Sulata mustekalat ja kuivaa talouspaperilla. Leikkaa mustekalat isohkoiksi suupaloiksi, ne kutistuvat hieman kypsentäessä. Huuhtele kylmällä vedellä.
2. Valmista marinadi halkaisemalla chili, poista siemenet, Kuumenna puolet oliiviöljystä ja lisää  hienonnetut valkosipulit sekä chili pannulle. Lisää hetken kuluttua öljyyn mustekalat. Paista mustekaloja muutama minuutti sekoitellen ja kumoa sitten tarjoilukulhoon.
3. Purista mustekalojen päälle yhden sitruuunan mehu ja rouhi päälle reilusti suolaa. Rouhi myös hieman mustapippuria ja lorauta päälle loput oliiviöljystä. Sekoita.
4. Pese ja lohko perunat veneiksi. Pyöräytä ne öljyn ja mausteiden sekoituksessa ja levitä leivinpaperilla vuoratulle uuninpannulle. Kypsennä 225-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.
5. Kuori ja suikaloi punasipuli.  Hienonna korianteri/persilja. Sekoita perunat, sipuli, sulatetut pavut ja yrttisilppu mustekalojen joukkoon.
6, Tarjoa lämpimänä tai vaihtoehtoisesti anna maustua vielä muutaman tunnin ajan ennen tarjoilua.

Juomavinkki:

Dalmatialaisen mustekalasalaatin seuraan sopii kreikkalainen, Assyritiko-rypäleestä tehty, kuiva, aromikas, hapokas ja mineraalinen valkoviini, Santorini Assyrtiko 2016, 
 Bracin saarella nautimme niin kauniista maisemista kuin dalmatialaisista herkuista
.

 

Instagram

  • Time to say goodbye to the sunny summer? Summer 2018 was long and hot. Loved it! #summer2018
  • Well done boys! Päivässä ykköseksi! Onnea! #mitämämalagas #gasellit #proudmama
  • Classicfood from Provence: Ratatouille #himahella #comingsoon #classicfood #vegeterian #yammy😋
  • Ei lisättävää! #duunissa #äidinreseptit #sesongissa
  • A sunny gift from the couple next door! #sunflower🌻 #summer #august
  • Blondikeitiön cordon bleu eli sveitsinleike pienellä twistillä. #classicfood #blonditestaa #swisscheese #herrasnellman #cordonbleu
  • Syksy ja sipulikeitto, itkettävän hyvää! #soupalaoignon #legruyereaop #swsscheese #winterfooodandheatwave #classicfood

blonditiina

Keskustelu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.