Tuunaa kinkku uuteen uskoon

Joulukinkuntähteistä syntyy monenlaisia herkkuja tutun kinkkupiirakan, pizzan ja hernekeiton lisäksi. Tässä idea aamiaiselle, juhlapöytään ja iltapalaksi. 
Brunssillesopii vaikka Pohjois-Afrikasta kotoisin oleva aamiaisruoka, shaksuka, vaikka muslimit eivät siihen kinkkuakäyttäisikään. Eikä ne juutalaisetkaan. Opin tämän ruoan nimittäin Israelissa, mutta sen kotimaaksi väitetään Tunisiaa.  Ja jos kaappiin jäi kinkun asemesta kalkkunaa, sitä voi käyttää ihan samoihin ruokiin.
Pohjois-Afrikasta kotoisin oleva shaksuka saa kinkusta ruokaisan lisän.

 

Kinkkushakshuka
4 annosta
250 g kinkkukuutioita
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 eriväristä paprikaa
1 rkl öljyä
1 rkl balsamiviinietikkaa
1 tl thaimaalaista chilikastiketta (Sriracha)
1/2-1 tl jauhettua juustokuminaa eli jeeraa
2 tl sokeria
3/4 tl suolaa
1 tlk säilyketomaatteja
1 dl vettä
4 kananmunaa
10-15 mustaa, kivetöntä oliivia
ripaus mustapippuria
1 rkl tuoretta lehtipersiljaa tai rucolaa
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet, viipaloi paprikat. Paloittele makkara.
Kuumenna öljy isossa, uuninkestävässä paistinpannussa. Kuullota sipuli ja lisää hetken kuluttua paprika ja valkosipuli. Kypsennä viitisen minuuttia tai kunnes paprikat ovat pehmenneet. Lisää balsamiviinietikka ja anna kiehahtaa.
Lisää pannulle kinkkukuutiot, mausteet, sokeri ja suola. Kääntele parin minuutin ajan. Lisää tomaattisäilyke ja vesi. Anna hautua miedolla lämmöllä15 minuuttia. Lisää tarvittaessa tilkka vettä.
Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.Tee kastikeseokseen pinnalle pienet kuopat ja rikoniihin kananmunat. Mausta kananmunat ripauksella pippuria. Ripottele oliivit ruoan pinnalle. Nosta pannu uunin keskitasolle viideksi minuutiksi eli kunnes kananmunat ovat hyytyneet.
Ripottele yrttejä valmiin pannun päälle. Tarjoa heti tuoreen leivän kanssa.
Kinkku tai kalkkuna käyvät quichen täytteeksi.
Quiche Lorraine
eli kinkku-juustopiirakka purjehti keittiööni 1980-luvulla eikä ole sieltä sen jälkeen häipynyt.
Klassikot kun ovat aina muodissa. Jos kaappiin jäi joulupöydästä vaikkapa savustettua kalkkunafileetä, sekin käy mainiosti quichen täytteeseen.
POHJA:
200 g
voita tai
margariinia
4 dl
vehnäjauhoja
noin 3 rkl
kylmää vettä
tai
valmis piirakkpohja
TÄYTE:
noin 300 g
purjoa
2 rkl
öljyä
250-300 g
(palvi)kinkkua
3
kananmunaa
noin 2 dl
kermt
2 dl
ranskankermaa
3 dl
juustoraastetta (voit käyttää osaksi sinihomejuustoa)
2 rkl
silputtua tuoretta
basilikaa
ripaus
mustapippuria
Nypi rasva ja jauhot murumaiseksi. Lisää kylmää vettä ja sekoita ainekset nopeasti
taikinaksi. Älä vaivaa taikinaa.
Levitä taikina piirakkavuokaan (suorakaiteen muotoisen vuoan koko noin 23 x 25 cm tai pyöreän vuoan halkaisija noin 24 cm). Laita pohja jääkaappiin odottamaan.
Pese, halkaise ja leikkaa purjo ohuiksi puolirenkaiksi. Kuumenna tilkka öljyä ja kääntele purjosilppua pannussa, kunnes se pehmenee ja maku mietonee. Mausta ja
jäähdytä.
Leikkaa kinkku ja juusto pieniksi kuutioiksi tai viipaleiksi ja levitä piirakkapohjalle purjon kanssa.
Sekoita kananmunat, kerma ja ranskankerma ja mausteet. Kaada seos piirakan päälle.
Paista 200 asteessa 35-40 minuuttia aluksi uunin alimmalla ritilätasolla, niin pohja kypsyy rapeaksi. Jos pinta ei saa tarpeeksi väriä, siirrä piirakka kypsymisen loppuvaiheessa ylemmälle ritilätasolle.
Tarjoa lämpimämä raikkaan salaatin kanssa.

Tapanintarjottavaa

Jos kinkkua on reippaasti, kinkku Wellingtonin tapaan on vielä juhlapöytään sopivaa tarjottavaa. Postasinjo ennen joulua HooKoon idean joulukinkun tähdekäytöstä eli Joulukinkkua Wellingtonin tapaan. Jos jääkaappiin jäi sienisalaattia, käyttäisin sen rippeet sienimuhennokseen ja piilottaisin voitaikinakuoren ja kinkun väliin. Ja jos kinkkua on enää vähän, samalla idealla voi tehdä annoskokoisia Wellingtoneja.

Wellingtonissa kinkun ja voitaikinan välissä on sienimuhennos.

 

Joulukinkkua
Wellingtonin tapaan à la HooKoo
1  kg lämmintä ja ylikypsää joulukinkkua
250 g herkkusieniä
250 g siitakesieniä
1 iso sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
2 tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
1 dl kuivaa valkoviiniä
½ dl hienonnettua timjamia
1 pkt (500 g) voitaikinalevyjä
2 kananmunankeltuaista
tuorekelmua
Revi tai leikkaa kinkku parin sormen paksuisiksi kimpaleiksi. Asettele puolet lihoista pitkän kelmupalan päälle ja kääri tiukaksi rullaksi. Kierrä vielä kelmun päät, jotta saat
mahdollisimman tiukan ja tasapaksun pötkön.
Taita kelmun päät pötkön päällä ja kääräise vielä uudestaan kelmuun, jotta jengat eivät aukea. Tee sama lopuille lihoille ja siirrä pötköt jääkaappiin.
Ota voitaikinalevyt sulamaan. Hienonna veitsellä sienet, sipuli ja valkosipulinkynnet. Laita seos paistinpannulle suolan ja pippurin kanssa. Sekoittele kunnes sienistä irtoava
neste on haihtunut kokonaan. Kaada valkoviini pannulle ja anna senkin haihtua. Lisää joukkoon vielä timjami ja nosta seos jäähtymään.
Liimaa vedellä kaksi voitaikinalevyä päällekkäin ja kaulitse levy noin 1 cm paksuiseksi levyksi. Taikinalevyn tulee olla leveämpi kuin kinkkupötkö. Tee sama kahdelle muulle
voitaikinalevylle ja säästä viides levy koristeluun. Jaa jäähtynyt sieniseos molemmille taikinalevyille, mutta jätä reunat vapaiksi. Poista jäähtyneet kinkut kelmuistaan,asettele ne taikinalevyjen päälle ja kääri tiukaksirullaksi.Asettele rullat leivinpaperille.Leikkaa viidennestä voitaikinalevystä ohuita nauhoja ja asettele ne ristikoiksi rullien pinnalle. Voitele rullat keltuaisella ja paista 225-asteisessa uunissa 12-15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.
Anna jäähtyä 10 minuuttia, viipaloi ja tarjoile  vaikkapa kirsikkakastikkeen kera.

Kommentit

Kommentoi juttua: Tuunaa kinkku uuteen uskoon

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Tänään tehdään lehtitöitä! #syystalkoot #omapiha❤ #autumnleaves #homesweethome #uusiluuri #blonditestaa
  • Home Sweet Home #mitämämalagas #sweethomealamalmi #blonditestaa #uusiluuri
  • Gasellit oli  tänään livenä  EVS-showssa! #gasellit #jänskättää #evslive #mitämämalagas
  • Pienen perheen jouluun sopivat tapakset. #hkjoulu #joulutapas
  • De.Buris debut at Valpolicella! #tasteoftime @de.buris #winetraveller #visititaly
  • Lazy sunday at Lake Garda!  #bellaitalia🇮🇹 #visitgardalake #foodtraveller #winetraveller #visititaly🇮🇹
  • One night at Verona! #visititaly🇮🇹 #foodtraveller#winetraveller #bellaitalia🇮🇹 #visitverona

blonditiina

X