Joulukinkuntähteistä syntyy monenlaisia herkkuja tutun kinkkupiirakan, pizzan ja hernekeiton lisäksi. Tässä idea aamiaiselle, juhlapöytään ja iltapalaksi.
Joulubrunssille sopii vaikka Pohjois-Afrikasta kotoisin oleva aamiaisruoka, shaksuka, vaikka muslimit eivät siihen kinkkua käyttäisikään. Eikä ne juutalaisetkaan. Opin tämän ruoan nimittäin Israelissa, mutta sen kotimaaksi väitetään Tunisiaa. Ja jos kaappiin jäi kinkun asemesta kalkkunaa, sitä voi käyttää ihan samoihin ruokiin.
Kinkkushakshuka
4 annosta
250 g kinkkukuutioita
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 eriväristä paprikaa
1 rkl öljyä
1 rkl balsamiviinietikkaa
1 tl thaimaalaista chilikastiketta (Sriracha)
1/2-1 tl jauhettua juustokuminaa eli jeeraa
2 tl sokeria
3/4 tl suolaa
1 tlk säilyketomaatteja
1 dl vettä
4 kananmunaa
10-15 mustaa, kivetöntä oliivia
ripaus mustapippuria
1 rkl tuoretta lehtipersiljaa tai rucolaa
- Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet, viipaloi paprikat. Paloittele makkara.
- Kuumenna öljy isossa, uuninkestävässä paistinpannussa. Kuullota sipuli ja lisää hetken kuluttua paprika ja valkosipuli. Kypsennä viitisen minuuttia tai kunnes paprikat ovat pehmenneet. Lisää balsamiviinietikka ja anna kiehahtaa.
- Lisää pannulle kinkkukuutiot, mausteet, sokeri ja suola. Kääntele parin minuutin ajan. Lisää tomaattisäilyke ja vesi. Anna hautua miedolla lämmöllä15 minuuttia. Lisää tarvittaessa tilkka vettä.
- Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.Tee kastikeseokseen pinnalle pienet kuopat ja rikoniihin kananmunat. Mausta kananmunat ripauksella pippuria. Ripottele oliivit ruoan pinnalle. Nosta pannu uunin keskitasolle viideksi minuutiksi eli kunnes kananmunat ovat hyytyneet.
- Ripottele yrttejä valmiin pannun päälle. Tarjoa heti tuoreen leivän kanssa.
Quiche Lorraine eli kinkku-juustopiiras
400 g valmista Neljän viljan ruokapiirakkataikinaa
tai
125 g voita tai margariinia
125 g jauhoja ( esim. 1 1/2 dl- 2 dl vehnäjauhoja ja 1 dl sämpylä- tai spelttijauhoja)
3/4 dl kylmää vettä
Täyte
noin 300 g (2-4 kpl) purjoa
2 rkl öljyä
250-300 g (palvi) kinkkua ja/tai pekonia
3 kananmunaa
noin 2 dl kermaa
2 dl ranskankermaa
3 dl juustoraastetta
2 rkl silputtua tuoretta basilikaa
ripaus mustapippuria
ripaus muskottipähkinää
- Nypi rasva ja jauhot murumaiseksi. Lisää kylmää vettä ja sekoita ainekset nopeasti taikinaksi. Älä vaivaa taikinaa.
- Levitä taikina piirakkavuokaan (suorakaiteen muotoisen vuoan koko noin 23 x 25 cm tai pyöreän vuoan halkaisija noin 24 cm). Laita pohja jääkaappiin odottamaan.
- Pese, halkaise ja leikkaa purjo ohuiksi puolirenkaiksi. Kuumenna tilkka öljyä ja kääntele purjosilppua pannussa, kunnes se pehmenee ja maku mietonee. Mausta ja jäähdytä.
- Leikkaa kinkku ja juusto pieniksi kuutioiksi tai viipaleiksi ja levitä piirakkapohjalle purjon kanssa. Jos käytät pekonia, käristä pekoni pannulla ja paista purjo pekonirasvassa.
- Sekoita kananmunat, kerma ja ranskankerma ja mausteet. Kaada seos piirakan päälle.
- Paista 200 asteessa 35-40 minuuttia aluksi uunin alimmalla ritilätasolla, niin pohja kypsyy rapeaksi. Jos pinta ei saa tarpeeksi väriä, siirrä piirakka kypsymisen loppuvaiheessa ylemmälle ritilätasolle.
- Tarjoa lämpöisenä raikkaan salaatin kanssa.
Tapanintarjottavaa
Jos kinkkua on reippaasti, kinkku Wellingtonin tapaan on vielä juhlapöytään sopivaa tarjottavaa. Jos jääkaappiin jäi sienisalaattia, käyttäisin sen rippeet sienimuhennokseen ja piilottaisin voitaikinakuoren ja kinkun väliin. Ja jos kinkkua on enää vähän, samalla idealla voi tehdä annoskokoisia Wellingtoneja.
Joulukinkkua Wellingtonin tapaan
2. Taita kelmun päät pötkön päällä ja kääräise vielä uudestaan kelmuun, jotta jengat eivät aukea. Tee sama lopuille lihoille ja siirrä pötköt jääkaappiin.
5. Annajäähtyä 10 minuuttia, viipaloi ja tarjoile vaikkapa kirsikkakastikkeen kera.
Kommentit
Kommentoi juttua: Tuunaa kinkku uuteen uskoon