
Tuunaa kinkku uuteen uskoon

Quiche Lorraine eli kinkku-juustopiiras
400 g valmista Neljän viljan ruokapiirakkataikinaa
tai
125 g voita tai margariinia
125 g jauhoja ( esim. 1 1/2 dl- 2 dl vehnäjauhoja ja 1 dl sämpylä- tai spelttijauhoja)
3/4 dl kylmää vettä
Täyte
noin 300 g (2-4 kpl) purjoa
2 rkl öljyä
250-300 g (palvi) kinkkua ja/tai pekonia
3 kananmunaa
noin 2 dl kermaa
2 dl ranskankermaa
3 dl juustoraastetta
2 rkl silputtua tuoretta basilikaa
ripaus mustapippuria
ripaus muskottipähkinää
- Nypi rasva ja jauhot murumaiseksi. Lisää kylmää vettä ja sekoita ainekset nopeasti taikinaksi. Älä vaivaa taikinaa.
- Levitä taikina piirakkavuokaan (suorakaiteen muotoisen vuoan koko noin 23 x 25 cm tai pyöreän vuoan halkaisija noin 24 cm). Laita pohja jääkaappiin odottamaan.
- Pese, halkaise ja leikkaa purjo ohuiksi puolirenkaiksi. Kuumenna tilkka öljyä ja kääntele purjosilppua pannussa, kunnes se pehmenee ja maku mietonee. Mausta ja jäähdytä.
- Leikkaa kinkku ja juusto pieniksi kuutioiksi tai viipaleiksi ja levitä piirakkapohjalle purjon kanssa. Jos käytät pekonia, käristä pekoni pannulla ja paista purjo pekonirasvassa.
- Sekoita kananmunat, kerma ja ranskankerma ja mausteet. Kaada seos piirakan päälle.
- Paista 200 asteessa 35-40 minuuttia aluksi uunin alimmalla ritilätasolla, niin pohja kypsyy rapeaksi. Jos pinta ei saa tarpeeksi väriä, siirrä piirakka kypsymisen loppuvaiheessa ylemmälle ritilätasolle.
- Tarjoa lämpöisenä raikkaan salaatin kanssa.
Joulukinkkua Wellingtonin tapaan

Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Tuunaa kinkku uuteen uskoon