Tuunaa kinkku uuteen uskoon

Shaksuka on Lähi-idässä syötävä aamiaisruoka. © Tiina Rantanen

Joulukinkuntähteistä syntyy monenlaisia herkkuja tutun kinkkupiirakan, pizzan ja hernekeiton lisäksi. Tässä idea aamiaiselle, juhlapöytään ja iltapalaksi.

Joulubrunssille sopii vaikka Pohjois-Afrikasta kotoisin oleva aamiaisruoka, shaksuka, vaikka muslimit eivät siihen kinkkua käyttäisikään. Eikä ne juutalaisetkaan. Opin tämän ruoan nimittäin Israelissa, mutta sen kotimaaksi väitetään Tunisiaa. Ja jos kaappiin jäi kinkun asemesta kalkkunaa, sitä voi käyttää ihan samoihin ruokiin.

Kinkkushakshuka

4 annosta

250 g kinkkukuutioita

1 sipuli

3 valkosipulinkynttä

2 eriväristä paprikaa

1 rkl öljyä

1 rkl balsamiviinietikkaa

1 tl thaimaalaista chilikastiketta (Sriracha)

1/2-1 tl jauhettua juustokuminaa eli jeeraa

2 tl sokeria

3/4 tl suolaa

1 tlk säilyketomaatteja

1 dl vettä

4 kananmunaa

10-15 mustaa, kivetöntä oliivia

ripaus mustapippuria

1 rkl tuoretta lehtipersiljaa tai rucolaa

  1. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet, viipaloi paprikat. Paloittele makkara.
  2. Kuumenna öljy isossa, uuninkestävässä paistinpannussa. Kuullota sipuli ja lisää hetken kuluttua paprika ja valkosipuli. Kypsennä viitisen minuuttia tai kunnes paprikat ovat pehmenneet. Lisää balsamiviinietikka ja anna kiehahtaa.
  3. Lisää pannulle kinkkukuutiot, mausteet, sokeri ja suola. Kääntele parin minuutin ajan. Lisää tomaattisäilyke ja vesi. Anna hautua miedolla lämmöllä15 minuuttia. Lisää tarvittaessa tilkka vettä.
  4. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.Tee kastikeseokseen pinnalle pienet kuopat ja rikoniihin kananmunat. Mausta kananmunat ripauksella pippuria. Ripottele oliivit ruoan pinnalle. Nosta pannu uunin keskitasolle viideksi minuutiksi eli kunnes kananmunat ovat hyytyneet.
  5. Ripottele yrttejä valmiin pannun päälle. Tarjoa heti tuoreen leivän kanssa.

Ranskassa quicheja on tehty ainakin 1800-luvulta saakka. © Tiina Rantanen

Quiche Lorraine eli kinkku-juustopiiras

400 g valmista Neljän viljan ruokapiirakkataikinaa

tai

125 g voita tai margariinia

125 g  jauhoja ( esim. 1 1/2 dl- 2 dl vehnäjauhoja ja 1 dl sämpylä- tai spelttijauhoja)

3/4 dl kylmää vettä

Täyte

noin 300 g (2-4 kpl)  purjoa

2 rkl öljyä

250-300 g  (palvi) kinkkua ja/tai pekonia

3 kananmunaa

noin 2 dl  kermaa

2 dl ranskankermaa

3 dl juustoraastetta

2 rkl silputtua tuoretta basilikaa

 ripaus mustapippuria

 ripaus muskottipähkinää

  1. Nypi rasva ja jauhot murumaiseksi. Lisää kylmää vettä ja sekoita ainekset nopeasti taikinaksi. Älä vaivaa taikinaa.
  2. Levitä taikina piirakkavuokaan (suorakaiteen muotoisen vuoan koko noin 23 x 25 cm tai pyöreän vuoan halkaisija noin 24 cm). Laita pohja jääkaappiin odottamaan.
  3. Pese, halkaise ja leikkaa purjo ohuiksi puolirenkaiksi. Kuumenna tilkka öljyä ja kääntele purjosilppua pannussa, kunnes se pehmenee ja maku mietonee. Mausta ja jäähdytä.
  4. Leikkaa kinkku ja juusto pieniksi kuutioiksi tai viipaleiksi ja levitä piirakkapohjalle purjon kanssa. Jos käytät pekonia, käristä pekoni pannulla ja paista purjo pekonirasvassa.
  5. Sekoita kananmunat, kerma ja ranskankerma ja mausteet. Kaada seos piirakan päälle.
  6. Paista 200 asteessa 35-40 minuuttia aluksi uunin alimmalla ritilätasolla, niin pohja kypsyy rapeaksi. Jos pinta ei saa tarpeeksi väriä, siirrä piirakka kypsymisen loppuvaiheessa ylemmälle ritilätasolle.
  7. Tarjoa lämpöisenä raikkaan salaatin kanssa.

Tapanintarjottavaa

Jos kinkkua on reippaasti, kinkku Wellingtonin tapaan on vielä juhlapöytään sopivaa tarjottavaa.  Jos jääkaappiin jäi sienisalaattia, käyttäisin sen rippeet sienimuhennokseen ja piilottaisin voitaikinakuoren ja kinkun väliin. Ja jos kinkkua on enää vähän, samalla idealla voi tehdä annoskokoisia Wellingtoneja.

Kinkun tähteistä voi valmistaa kinkkurullan Wellingtonin tapaan. © Tiina Rantanen

Joulukinkkua Wellingtonin tapaan

1  kg lämmintä ja ylikypsää joulukinkkua
250 g herkkusieniä
250 g siitakesieniä
1 iso sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
2 tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
1 dl kuivaa valkoviiniä
½ dl hienonnettua timjamia
1 pkt (500 g) voitaikinalevyjä
2 kananmunankeltuaista
tuorekelmua
1. Revi tai leikkaa kinkku parin sormen paksuisiksi kimpaleiksi. Asettele puolet lihoista pitkän kelmupalan päälle ja kääri tiukaksi rullaksi. Kierrä vielä kelmun päät, jotta saat mahdollisimman tiukan ja tasapaksun pötkön.
2. Taita kelmun päät pötkön päällä ja kääräise vielä uudestaan kelmuun, jotta jengat eivät aukea. Tee sama lopuille lihoille ja siirrä pötköt jääkaappiin.
3. Ota voitaikinalevyt sulamaan. Hienonna veitsellä sienet, sipuli ja valkosipulinkynnet. Laita seos paistinpannulle suolan ja pippurin kanssa. Sekoittele kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut kokonaan. Kaada valkoviini pannulle ja anna senkin haihtua. Lisää joukkoon vielä timjami ja nosta seos jäähtymään.
4. Liimaa vedellä kaksi voitaikinalevyä päällekkäin ja kaulitse levy noin 1 cm paksuiseksi levyksi. Taikinalevyn tulee olla leveämpi kuin kinkkupötkö. Tee sama kahdelle muulle voitaikinalevylle ja säästä viides levy koristeluun. Jaa jäähtynyt sieniseos molemmille taikinalevyille, mutta jätä reunat vapaiksi. Poista jäähtyneet kinkut kelmuistaan,asettele ne taikinalevyjen päälle ja kääri tiukaksirullaksi.Asettele rullat leivinpaperille.Leikkaa viidennestä voitaikinalevystä ohuita nauhoja ja asettele ne ristikoiksi rullien pinnalle. Voitele rullat keltuaisella ja paista 225-asteisessa uunissa 12-15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.
5. Annajäähtyä 10 minuuttia, viipaloi ja tarjoile  vaikkapa kirsikkakastikkeen kera.
Hävikkiruokaterveisin
Blonditiina

Kommentit

Kommentoi juttua: Tuunaa kinkku uuteen uskoon

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X