Himahella

Viisastu viinistä

Viini on tuote, joka on vuosikymmeniä kääritty salamyhkäisyyden ja elitismin vaippaan. Loppupeleissä kyse on kuitenkin vain simppelistä maataloustuotteesta. Hauskinta viinissä on kuitenkin se, ettei sitä koskaan opi tuntemaan läpikotoisin. Vaikka kuinka yrittäisi.

Himahella_viini1


Mikä Viini! -tapahtuma järjestettiin Vanhalla ylioppilastalolla 17. – 18. syyskuuta 2014.

Viinistä puhutaan nykyään paljon ja kirjoitetaan vielä enemmän. Se on trendikästä, mutta kaikesta huolimatta viiniharrastus mielletään edelleenkin vähän elitistiseksi puuhailuksi.

Kun luon kliseistä mielikuvaa viinisnobista, verkkokalvoilleni piirtyy kuva henkilöstä, joka nenä lasissa puhuu viinitarhojen maaperästä, rinteiden ilmansuunnista tai sadonkorjuuajan sademääristä. Illallispöydässä pohditaan perusteellisesti synteettisen korkin vaikututusta viinin kehittymiseen.

Kiinnostavaa tietoa ehkä viiniammattilaiselle tai asialle omistautuneelle harrastajalle, mutta tavallinen viininjuoja haukottelee tässä vaiheessa lautasliinansa suojassa. Kyse on kuitenkin vain käyneestä rypälemehusta. Siksi rouheampi rappaus viiniharrastuksen parissa on lisääntymässä varsinkin nuoremman polven keskuudessa.

Luota omaan makuusi

Viiniharrastus voi olla myös rentoa, aistinvaraista maistelua. Viinimaailma aukeaa vähitellen kun suu ja nenä oppii erottamaan viinejä ja niiden tyylejä toisistaan. Ja kun viini yhdistetään onnistuneesti ruokaan, nautinto kohoaa potensseihin.

– Olkaa hiljaa, mä en kuule mitä tää viini sanoo mulle, huudahti ystävättäreni kun pidimme viinitastingia ruokapöydän ympärillä ja analysoimme yhteen ääneen lasiemme sisältöä. Viiniä pitääkin kuunnella kaikki aistit avoimina. Terminologia analyysissä saa olla omintakeista. Kissanpissaa karviaispensaassa on ihan korrekti analyysi vaikkapa sauvignon blanc -valkoviinistä puhuttaessa.

Absoluuttista totuutta ei ole olemassa ja jokainen voi ja saa luottaa omaan makuunsa. Jos viini maistuu omassa suussa hyvältä, hieno homma. Jos ei, siitä ei tarvitse pitää, sanoi sitten etiketti, hintalappu tai viinikirjoittaja mitä tahansa. Viineissä on paljon eroja, ja jotkut maut vain ovat omassa suussa parempia.

Halutessaan viinejä voi opiskella loputtomiin. Ja viini on siitä kiehtova tutkimuskohde, että juuri kun luulet tietäväsi jotakin, lasissasi onkin jokeriviini, joka nöyryyttää tietämyksesi täydellisesti. Vakava tai hurmoshenkinen viini-intoilu on loppujen lopuksi vain pienten piirien harrastus.

Himahella viini 2


Elsa Ricchi Marchesi de Frescobladilta, Gwenael Laroche Domeine Larochelta sekä Anne Trimbach Maison Trimbachilta toivat naisnäkökulmaa viinitapahtumaan.

Nuoret löytävät viinin

Viinin maistelu on levinnyt yhä laajempiin kansankerroksiin ja ikäluokkiin. Surffailessani netissä törmäsin nuoren viiniharrastajan avunpyyntöön viikonlopun lähestyessä: ”Mikä olisi kiva viini koti-illan nautiskeluun parin kaverin kesken, juttelun seuraksi? Mahdollisimman monen makuun sopiva, helppo ja hinnaltaan kohtuullinen vaihtoehto viiniharrastuksen aloittelijoille, jotka eivät kauheasti asioista tiedä. Tarkoitus ei ole vetää kännejä, vaan viettää mukava, rauhallinen ilta kuulumisia vaihdellen ja hyvästä seurasta nauttien. Kyseessä nuoret aikuiset, 20-25 vuotta. Mitä itse tarjoaisitte?”

Tädin korvaan tuo kysely kuulostaa vastuulliselta juomiselta. Siirtyisikö suomalainen humalahakuisuus muinaishistoriaan kun poika polvesta parantuu? Toivottavasti. Oma, 25-vuotias jälkikasvuni kuulemma käy Alkossa viinioppaan kanssa. Syy on konkreettinen panos-tuotos-suhde. Miksi ihmeessä ostaa kuraa, jos samalla euromäärällä saa parempaakin käymistuotetta? Tietoa viineistä kalastellaan niin netistä kuin erilaisista viinitapahtumista.

Vain maistamalla oppii

Suomessa järjestetään useita viinitapahtumia ja -messuja nyt syksyn aikana. Tällä viikolla viininystävät kokoontuivat Helsingissä Vanhalle ylioppilastalolle, jossa järjestettiin 12. Mikä Viini!-tapahtuma.

– Ensimmäisessä Mikä Viini -tapahtumassa syksyllä 2002 kävijöitä oli vajaa 2000 ja ikärakenne 40+ -osastoa. Reilussa kymmenessä vuodessa määrä on kasvanut 3000 kävijään eli viinikiinnostuksen kasvu on selkeästi havaittavissa. Ihmiset kyselevät yhä enemmän myös viinin ja ruoan yhdistämisestä, Anne Riski Viinimaasta kertoo.
– Kävijäkunnan ikärakenne on vuosien varrella vaihtunut keski-ikäisistä harrastajista nuoriin aikuisiin. Nyt suuri osa kävijöistä on 25-30 vuotiaita. Miehiä ja naisia kävijöissä on suunnilleen yhtä paljon. Sukupuolen suhteen en ole huomannut muutosta, viini kiinnostaa niin miehiä kuin naisiakin.

Mikä viini!-tapahtumassa oli tälläkin kertaa mahdollisuus tavata viinintekijöitä ja viinitalojen edustajia ympäri maailmaa. Päästä niin sanotusti viinin iholle tarinoiden ja taustojen kautta.

Tilaisuudessa oli mahdollisuus maistaa 200 erilaista viiniä samppanjoista portviineihin. Tapahtuma ei ole mikään viinisnobien kokoontumisajo, vaan se on suunnattu nimenomaan peruskuluttajille. Suurin osa maisteltavista viineistä kun löytyy Alkon valikoimasta.

Silmiinpistävää tädinkin silmiin on ollut, ettei nuoret aikuiset tule tilaisuuksiin humaltumaan, vaan oikeasti tutustumaan eri viineihin. Viinitapahtumat ovatkin viininystävän noutopöytä tai buffet, jossa on monenlaista herkkua tarjolla. Maistelulipukkeen hinnalla kun on mahdollisuus testailla laaja kattaus viinejä eri maista ja hintaluokista. Maistamisen jälkeen sitten tietää paremmin mihin kannattaa monopolin valikoimassa eurojansa panostaa.

himahella tiina 3


Anne Trimbach johdatti kuulijansa alsacelaisten viinien maailmaan kahdeksan viinin tasting-tilaisuudessa.

Opiskelumahdollisuuksia tarjolla

Viiniharrastus ei ole ainoastaan nippelitiedon pänttäämistä sillä kirjatieto ei korvaa kokemusta – viinimaku kehittyy vain ja ainoastaan maistelemalla. Tällaiset tilaisuudet palvelevat mitä parhaiten niin aloittelevaa kuin jo edistyneenpääkin viiniharrastajaa. Viinejä on mahdollista maistella myös syksyn tulevissa tapahtumissa:

* Mikä Viini! järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös Turussa Panimoravintola Koulussa 25. syyskuuta 2014.

* Turun Ruoka- ja Viinimessut tarjoilevat makuelämyksiä 3.-5.10.2014 Tarjolla on mm. ruokakirjailijoita, lähiruokaa, juustoja, suklaata, viiniä ja olutta. Teemana pohjoismainen ruoka!

* Helsingin Messukeskuksessa järjestettävä Viini, ruoka & hyvä elämä -tapahtuma on alansa suurin Suomessa. Se järjestetään samanaikaisesti Helsingin Kirjamessujen ja Musiikkimessujen kanssa 23.-26.10.2014.

Opettavaisia hetkiä viinilasillisen parissa toivottaa,
Himahellan Tiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Viisastu viinistä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *