Himahella

Voi pasta!

Salvia-voipasta on pikaruoaka.
© Tiina Ratanen

Kun on kiire ja ruoka on nyhjättävä lähes tyhjästä, herkullinen pikapasta syntyy vain muutamasta hassusta aineksesta.

 

Omiin pastasuosikkeihini kuuluu muutama italialainen klassikkopasta, jotka syntyvät parista ainesosasta pastan kiehuessa. Nämä maistuvat myös silloin, kun budjetti on syystä tai toisesta tiukalla.

Jos pasta on lisäkkeenä, kuivapastaa varataan yleensä 75 g/ruokailija. Mutta koska näissä paistoissa ei juurikaan ole, keittäisin 500 g spagettia neljälle ruokailijalle.

Pastan keitinveden pitää olla suolaista, jotta ruoka on maukas. Katselin Italiassa silmät pyöreinä, kun piemontelaismamma heitti pari ruokalusikallista merisuolaa keitinveteen. Itse en ihan niin ronskilla kädellä suolaa, mutta isoon pastakattilaan minäkin ruokalusikallisen verran karkeaa merisuolaa mittaan. Kun keitinvesi on suolaista, muuta suolaa ei koko ruokaan tarvita.

salviavoipasta

Yrttejä ja ruskistettua voita

Ruskistetun voin ja salvian kielenvievän ihanuuden opin perunasta valmistettujen gnocchien kaverina. Ruoka palasi mieleeni kun illastin helsinkiläisessä Baskeri & Basso -ravintolassa. Siellä opin lisäämään salviavoin joukkoon myös raastettua sitruunankuorta. Seuraavan kerran ravintolassa vieraillessani listalla oli rosmariini-voipasta, joka valmistaan samalla tavalla. Mutta sitruunankuoren asemesta BasBasissa oli käytetty mausteena vain sitruunamehua.

Kun pasta kiehuu, voi ruskistetaan pannulla ja joukkoon heitetään silputut yrtit. Lopuksi mukaan lisätään se sitruunankuori tai -mehu. Valutettu pasta pyöräytetään pannulla voinkastikkeen kanssa sekaisin ja lopuksi pinnalle voi rouhaista vähän mustapippuria.

Samaa reseptiä voi noudattaa käyttämällä yrttien asemesta voin maustamiseen muutaman hienonnetun valkosipulinkynnen. Joukkoon heittää myös hieman chilihiutaleita, mikäli pitää tulisuudesta. Ja halutessa voin voi vaihtaa hyvään oliiviöljyyn. Ihan mikä kustakin hyvältä tuntuu.

Kielenvievä sitruunapasta

Pasta al Limone tai Pasta Limone on myös matkamuisto Italiasta, jossa se tunnetaan kaikkialla missä sitruunapuut kasvavat. Sen valmistan yleensä ihan perusspagetista. Terveellisemmän vaihtoehdon saa tietty kokojyväpastasta.

Kun pasta kiehuu, lorautan desin verran hyvää oliiviöljyä kulhon pohjalle. Sen joukkoon raastan 1 – 1 1/2 – 2 sitruunan kuoren ja puristan puolen sitruunan mehun. Tietysti olisi ihanteellista sitruunankuorta käytettäessä, että se olisi luomua, mutta muista ainakin pestä sitruuna hyvin ennen kuoren raastamista. Muutama rouhaus pippurimyllystä ja se olisi oikeastaan siinä. Viimeksi lisäsin teelusikallinen sokeria, sillä se leikkasi sopivasti sitruunan hapokkuutta.

Valutetun pastan kippaan maustetun öljyn joukkoon ja sekoitan. Jos kotona sattuu olemaan vielä rucolaa, heitän sitä pastan joukkoon kourallisen verran tässä vaiheessa väriä antamaan. Tietty myös muita yrttejä voi myös käyttää. Viimeksi kokeilin krassia ja hyvin pelitti.

Pasta kauhotaan syville lautasille ja päälle raastetaan parmesaania. Jos parmesaania ei ole, sen voi korvata lähes millä tahansa vahvan makuisella juustolla. Sain vinkin, että murenneltu feta toimii myös mainiosti sitruunapastan mausteena.

Ja sitten vain ääntä kohti!

Nopeita, mutta ah niin herkullisia, pastahetkiä toivottaa,

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Voi pasta!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *