Ihmiset

Ahkeraliisa runkomaiseksi kasvatettuna

Ahkeraliisa, Malvastrum Capense.

Tämä kasvi on jo melkein hävinnyt ja unohdettu. Ennen vanhaanhan sitä viljeltiin paljonkin huonekasvina. Jo nimikin todistaa sen ahkerasta kukinnasta. Se on vaatimaton, mutta silti kaunis kasvi, joka viihtyy hieman varjoisassakin paikassa. Varsi on sillä ruohomainen, lehdet vaaleanvihreät ja kukat kirkkaanpunaiset.

Hoitokin on yksinkertaista ja vaatimatonta, siihen kuuluu nim. kastelu, myös lantavesikastelu voimakkaimmalla kasvukaudella, mullan kuohkeuttaminen ja kasvin puhtaana pitäminen.

Ahkeraliisa monistetaan keväällä pistokkaista, jotka asetetaan ruukkuun hiekansekaiseen lehtimultaan. Ruukun päälle pannaan lasilevy ja ruukku asetetaan ikkunalle, ei kuitenkaan varsin valoisaan paikkaan. Pistokkaat pidetään tasaisesti kosteina. Ne ovat kyllä vähän oikullisia juurtumaan, minkä vuoksi pistokkaita onkin pantava runsaasti.

Pensasmainen ahkeraliisa

Juurruttuaan pistokkaat istutetaan uudestaan suurempiin ruukkuihin samaan multaseokseen, johon on lisätty vähän palanutta lantaa. Kun ne jälleen ovat tässä juurtuneet, ne istutetaan taas uudelleen, nyt kukin omaan ruukkuunsa.

Joka kerta, kun taimet istutetaan uudestaan, poistetaan vanha multa tarkkaan juurista ja uutta multaa käytetään tarpeen mukaan.

Keväällä pistetty pistokas kukkii jo samana kesänä. Jos typistämme pari kolme kertaa latvoja, voimme saada erikoisen kaunismuotoisia pensasmaisia yksilöitä.

Ahkeraliisan tavallisin muoto on pensasmainen. Tällä on kuitenkin se haitta, että kun taimi tulee vanhemmaksi, lehdet putoavat varsien tyvestä ja kasvi tulee harvaksi. Kasvattamalla ahkeraliisalle noin 25 – 30 cm:n korkean rungon voimme saada erittäin koristeellisia yksilöitä.

Rungon kasvattaminen

Kun pistokas on pari kertaa istutettu uudestaan, tuetaan se noin 40 cm:n pituisella kepillä ja sidotaan siihen niinellä. Latvaverso saa kasvaa ja kaikki muut versot poistetaan mahdollisimman pieninä. Kun latvaverso on kasvanut n. 35 cm:n korkuiseksi, ei sivuversoja enää poisteta, vaan taimen annetaan kehittää niitä 6 – 7kpl., jonka jälkeen latvaverso katkaistaan. Nyt taimi saa vapaasti kasvaa.

Tällaista runkomaista ahkeraliisaa voi pitää useita vuosia, jolloin se tulee yhä sievemmäksi. Jotta sen muoto säilyisi kauniina, on syytä lisätä, että ahkeraliisa on hauras kasvutavaltaan. Kun se siis kesällä kannetaan hetkeksi pihalle leppoisaan sateeseen virkistymään, on varottava, ettei tuuli sitä vioita.

Kotiliesi 7/1935.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ahkeraliisa runkomaiseksi kasvatettuna

ammukka

tulipas hyvä vanhavinkki ahkeraliisasta kyllä on kokeiltava!!!!!!

mummukka

Tässä puhutaan huonemalvasta ei siitä kasvista, jota nykyään ahkeraliisaksi sanotaan.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.