Ihmiset

Anni Pitkäjärvi, 33, suunnittelee Hakolalle ja Ikealle ja asuu yhä opiskelija-asunnossa

Muotoilija Anni Pitkäjärvi asuu opiskelija-asunnossa ja rakastaa kirpputoreja. Anni Pitkäjärvi on suunnitellut tuotteita mm. Hakolalle ja Ikealle.

Muotoilija Anni Pitkäjärvi ehti Dekon haastatteluun kertomaan omasta kodistaan ja sisustusfilosofiastaan.

Anni Pitkäjärvi, mikä on parasta kodissanne?

Kun viisi vuotta sitten tulimme ensimmäistä kertaa tähän asuntoon, ihastuin heti näkymiin. Suuret puut talon takana laskeutuvassa laaksossa vaihtavat asuaan vuodenkierron mukaan, eikä vastassa ole karua kivitalomaisemaa.

Kodin suuret ikkunat tekivät minuun heti vaikutuksen. Valoa pitää olla paljon.

Lue myös: Muotoilijapariskunta Elina ja Klaus Aalto: Iittalan Vakka oli kerralla valmis tuote

Kuinka kotinne sisustus on syntynyt?

Tämä on ensimmäinen yhteinen asuntomme. Molemmat meistä ovat aika tarkkoja siitä, että kotiin ei haalittaisi mitään turhaa. Emme ole hankkineet uutena paljoakaan. Sisustuksemme koostuu perityistä ja kierrätetyistä kalusteista.

Millaisia asioita haet kirppiksiltä?

Valaisimet ovat heikkouteni. Niitä on meillä häkkivarastossakin useampi. Ja sitten kiinnostun erityisesti sellaisista tuotteista, joissa on jokin erityisen hyvä idea. Viimeisimpänä hankin kotiimme tarjoilupöydän, jonka kokoontaittuva mekanismi oli minusta kiinnostava. Onneksi tarvitsimme myös paikan viherkasveille ja kaluste tuli hankittua tarpeeseen.

Anni Pitkäjärvi kotonaan.
Annin kodissa kirppislöydot, saadut ja itse tehdyt kalusteet sopeutuvat kodikkaasti yhteen.

Onko tämä unelmienne koti?

Saimme tämän opiskelija-asuntosäätiön asunnon, kun me molemmat olimme vielä opiskelijoita. Tämä on ollut sopiva ja mieleinen koti, mutta ei kuitenkaan mikään toteutunut haave. Etsimme parhaillaan uutta kotia. Olisi ihanaa jäädä näille nurkille. Kumpulan vanhat talot ovat idyllisiä ja lähellä keskustaa. Haaveilen, että vielä joskus meillä olisi omakotitalo ja oma piha.

Ovatko vieraat tervetulleita teille?

Meillä on jo useamman vuoden toiminut kaveriporukan kesken Ruutukaappaus-niminen, hyvien ja huonojen leffojen kerho. Tuukka on erityisen kiinnostunut äänentoistosta ja siihen on kodissamme panostettu erityisen paljon. Siksi on luontevaa, että kokoonnumme ystäväporukalla meille elokuvailtaan. Useimmiten tarjottavat hoidetaan nyyttärimeiningillä. Meillä on Tuukan kanssa selvä työnjako keittiössä. Hän hoitaa ruoat, ja minä vastaan jälkkäreistä.

Miten päädyit opiskelemaan muotoilua?

Olen elänyt ja kasvanut Jyväskylässä. Siellä jo päiväkotiryhmät viedään Aalto-museoon. Lapsuudenkotini sisustuksessa on paljon Artekin klassikkokalusteita. Lapsena pidin niitä jollakin tavoin tylsinä, mutta en voi väittää etteikö tuo arkiestetiikka ja Aallon läsnäolo olisi ohjannut minua urilleni. Ensin haaveilin arkkitehdin opinnoista, mutta sitten vähän sattumankin kautta päädyin opiskelemaan muotoilua.

Työskenteletkö kotona?

Saimme juuri uuden työtilamme remontin kollegani kanssa valmiiksi ja tavoitteena on, että työskentelisimme säännöllisemmin siellä. Yhdessä työskentely on todella antoisaa. Tarvitsen selkeästi vuorovaikutteisen työparin. Pallottelemme ajatuksia suunnitelmistamme, ja yhdessä niistä jalostuu valmiita esityksiä asiakkaillemme.

Anni Pitkäjärvi pitkospuilla
Annin kävelyretket suuntaavaat usein läheisille Lammassaaren pitkospuille.

Mistä sinut löytää, jos et ole kotona tai töissä?

Harrastin koko nuoruuteni aktiivisesti kolmiloikkaa. Liikunta on aina ollut osa elämääni ja kuuluu vieläkin arkeeni. Se on hyvää vastapainoa työpöydän ääressä vietetyille tunneille. Kumpulasta on helppo huidella juoksulenkille. Yksi lempireiteistäni kulkee Vanhankaupungin kosken kautta Lammassaaren pitkospuille. Myös kuntosali kuuluu rutiineihini pari kertaa viikossa.

Mikä on viimeisin kuva kännykässäsi?

Kuvaan jatkuvasti. Taltioin milloin mitäkin silmiini sattuu. Kävimme eilen Espoon WeeGeessä Rut Brykin ja Tapio Wirkkalan näyttelyssä. Nappasin sieltä kuvia. Kuvaan näkymiä kaupungilta, kiinnostavia yksityiskohtia ja viehättäviä materiaaleja. Ammennan näkemästäni ideoita omaan työhöni. Kännykkä on kyllä todella tärkeä työkalu tietokoneen ja kynän rinnalla.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anni Pitkäjärvi, 33, suunnittelee Hakolalle ja Ikealle ja asuu yhä opiskelija-asunnossa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.