Tarinat Tilaajille

Tavallinen tilanne työuran loppupuolella: Anu pitää kukkaron nyörit tiukalla, vaikka enää ei tarvitsisi

Omaa rahankäyttöään on yllättävän vaikea muuttaa, ja se johtuu siitä, että raha on tunneasia. Psykoterapeutti Maarit Lassander kertoo, miten muutos onnistuu.

Nuorena Anu Kärkkäinen naureskeli äitinsä säästäväisyydelle. Anun vanhemmat olivat Karjalan evakkoja, kertaalleen kaiken menettäneitä ihmisiä. Niinpä Anun lapsuudessa 1960–70-luvuilla kotona pidettiin tarkkaa taloutta.

Asenne periytyi Anulle, vaikka hän aikanaan hymähtelikin moiselle. Nykyisin hän taittelee itsekin lahjojen käärepaperit uudelleen käytettäväksi ja säilyttää vanhat lakanat matonkuteiksi siltä varalta, että ryhtyy joskus kutomaan kangaspuilla.

Anulle taloudellisesti tiukimpia aikoja ovat olleet ne vuodet 1990-luvulla, kun hän elätti yksinhuoltajana kahta lasta pienellä tutkijan palkalla.

Niinä vuosina Anu myös piti kirjaa tuloista ja menoista ja sai rahat venymään kaikkeen tarpeelliseen. Hän tuunasi vanhoista vaatteista uusia ja valmisti ruoat itse alusta asti. Samalla tavalla hän toimii edelleen.

Lue myösLähihoitaja Hanna osti oman asunnon 19-vuotiaana – yksinhuoltajaisä opetti rahankäyttöä jo nuorena

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.