Tiesitkö tämän Fazerin Sinisestä? 7 yllättävää faktaa kaikkien tuntemasta suklaasta

Fazerin Sininen on kaikille suomalaisille tuttu, mutta kuinka tuttu onkaan suklaan tarina? Lue seitsemän mielenkiintoista seikkaa maitosuklaan historiasta ja valmistuksesta.

1. Fazerin Sininen tuli markkinoille vuonna 1922. Suklaata valmistetaan edelleen samalla salaisella reseptillä.

2. Resepti tuli Fazerille ystävänpalveluksena. Karl Fazerin pojalla Svenillä oli englantilainen liiketuttava, jonka vävy sairasti vakavaa silmäsairautta. Sven Fazer sai vävyn suhteidensa avulla silmäsairauksiin erikoistuneelle lääkärille, joka paransi sairauden. Kiitokseksi liiketuttava lahjoitti Svenille hallussaan olleen sveitsiläisen suklaareseptin, josta syntyi Fazerin Sininen.

3. Kultainen nimikirjoitus ja sininen pakkaus ovat olleet maitosuklaan tunnus alusta alkaen. Vuonna 1922 Fazerin Sininen kääre näytti tältä:

Fazerin sininen maitosuklaa

Kuva: Fazer

4. Fazerin sininen väri on rekisteröity tavaramerkki. Sininen väri symboloi Karl Fazerille Suomen luontoa ja itsenäistä isänmaata.

5. Maitosuklaa valmistetaan Fazerin Vantaan tehtaalla. Silloin, kun Sininen on valmistuksessa, sitä valmistuu noin 12 500 levyä tunnissa.

6. Maitosuklaan valmistamiseen käytetään tuoretta maitoa ja Arriba-kaakaopapuja. Yhden 200 gramman suklaalevyn valmistamiseen tarvitaan kolme lasillista maitoa. Vuosittain tuoretta maitoa kuluu 20 miljoonaa litraa.

7. Fazerin Sininen on Suomen arvostetuin brändi.

Lähde: Fazer

Avainsanat

Keskustelu

IHANAAA SUKLAATA, IHAN PARASTA😋 CEISHA SUKLAA ON HUONOTUNUT HUOMATTAVASTI LAPSUUDESTA! LIIAN KOVAA NYKYÄÄN😣

Nyt olen hämilläni! Luulin jo vuosia sitten, että Fazerin sinisen valmistus siirrettiin jonnekin Etelä-Ruotsiin, Göteborgiin tai Helsinborgiin kenties? Sitten; jonkin ajan kuluttua olin varma että maistoin eron, reseptiä muutettiin Ruotsissa? Vähensin, tai oikeastaan lopetin lopulta ostamisen kokonaan. Export levyjä saatoin joskus ostaa, jos huomasin tarjolla. Nyt, vuosien ja vuosien jälkeen huomasin jossain levyjä, joissa oli tuo ihana paksuus, mikä niissäkin aikoinaan, ja ostin niitä kasan lahjaksi tyttärelleni ja lapsille. Mutta en vieläkään halunnut maistaa itse sitä ”ruotsalaiselle äklölle maistuvaa”, (en nyt mainitse tarkoittamani suklaan nimeä), jota nyt siis Fazeriksi kutsutaan. 😂 Olenko huijannut itseäni vuosikaudet luulotaudilla?

Valmistuspaikka/prosessi vaikuttaa myös makuun vaikka resepti olisi ihan sama. En tiedä Sinisen siirrosta, mutta Punaista on ainakin joskus yritetty siirtää Ruotsiin tiedä onnustuiko

Fatzer on hyvää, Panda paljon parempaa, nyt kun jättivät sen palmuöljynkin pois.

Fazer inte sininen 😍 olen joka vuosi Espanjassa jonkun ajan ja on pakko sielläkin ostaa sinistä.. 🥰

Fazerin sininen parasta ! Sen tiesin et välillä sinistä suklaata valmistettiin jonkin aikaa muualla en muista missä ,mut sit tuli takaisin ,onneksi.

En osta, on palmuöljyä ja kaakaota on vähennetty.Liikaa sokeria
Ostan Pandaa, tai Lindhin tummaa

”Sven Fazer sai vävyn suhteidensa avulla silmäsairauksiin erikoistuneelle lääkärille, joka paransi sairauden.”
Onko tässä lauseessa jotain outoa? Eikö se ollut liiketuttavan vävy joka sai apua ja Sven Fazer suklaareseptin?

Tuo ”vävyn” varmaan viittaa edeltävän virkkeen ”englantilaisen liiketuttavan vävyyn”. – Hyvä kumminkin, kun sai avun, niin me saamme vielä 2000-luvullakin hyvää.

Voipii olla sama resepti, mutta satavarmasti tuossa vuoden 2011 (plus miinus 2 vuotta) maissa jotaki muuttui. Se EI enää maistunut samalta vanhalta Fazerin siniseltä kuin lapsena. Siittä laimeni SE sinisen oma makuvivahde.

Se maistuu erilaiselta kuin muut, sen myönnän. Mutta jos vertaat nyt tämän vuoden sinistä suklaata siihen mitä minäkin lapsena -80 luvulla söin niin siinä on VISSI ERO. Ja tämä ei johdu mistään aika kultaa muistot-jutusta, koska olen aina syönyt vuosien varrella tätä suklaata.

Varmaan johtunee jostain että jokin raaka-aine on halvempi hankkia eri paikasta tai erilaisena, kaikkihan liittyy rahaan kun bisneksestä puhutaan. Ja bisnestähän tämä on.

Kommentoi juttua: Tiesitkö tämän Fazerin Sinisestä? 7 yllättävää faktaa kaikkien tuntemasta suklaasta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X