Kodinhoito

Ikkunanpesun ammattilainen paljastaa, mikä kuivaa ikkunat parhaiten pesun jälkeen – voittaja löytyy autokaupasta

Ikkuna pesty ja käyty läpi kuivaimella mutta muutama vesipisara pitäisi vielä saada pois. Selvitimme, toimiiko siivousliina, talouspaperi vai sanomalehti parhaiten.

Ikkunan reunoihin ja lasiin jää yleensä vesirantuja pesun ja kuivaimen käytön jälkeen.

Ikkunanpesun ammattilainen Onni Cichoracki IkkunaOnni -kotisiivouspalvelusta kertoo, mikä kuivaa veden kätevimmin: siivousliina, talouspaperi vai sanomalehti.

Mikrokuituliina on ammattilaisen valinta

Cichoracki suosittelee käyttämään ikkunoiden kuivaamiseen täysin kuivaa mikrokuituliinaa.

”Mikrokuituliina on ehdottomasti paras vaihtoehto tähän tarkoitukseen”, hän painottaa.

Mikrokuituliinoissakin on eroja. Liian paksulla ja tuuhealla liinalla kuivaamisesta tulee suuremman kitkan vuoksi epämukavaa. Kovin ohut liina kastuu nopeasti, eikä sen kuivausteho ole paras mahdollinen.

”On tärkeää valita nukkaamaton liina, sillä muuten ikkunanpielet ja pinnat ovat äkkiä täynnä liinasta irtoavia hahtuvia”, hän tähdentää.

Uusi mikrokuituliina on hyvä pestä ennen käyttöä, Cichoracki muistuttaa. Tällöin mahdollinen valmistusnukka irtoaa ja imuteho paranee.

Katso videolta, miten ikkunanpielien kuivaaminen onnistuu:

Paras mikrokuituliina löytyy autokaupasta

Omassa työssään Cichoracki on havainnut, että vohvelikuvioiset mikrokuituliinat ovat mikrokuituliinojen ykkösluokkaa ikkunan kuivaamisessa.

Niiden kuivausteho on erinomainen, materiaali kuivuu nopeasti eikä nukkaa lainkaan.

Vohvelikuvioisten mikrokuituliinojen huono puoli on se, ettei niitä välttämättä löydy marketeista tai päivittäistavarakaupoista.

”Niitä myydään lähinnä autokaupoissa ja autopesuloissa, sillä niitä käytetään autojen ja autojen ikkunoiden kuivaamiseen. Koti-ikkunoiden kuivaamisessakin ne toimivat todella hyvin”, hän vinkkaa.

Lue myös: Lasiin jää aina pesun jälkeen rantuja ja 6 muuta ikkunanpesuun liittyvää väitettä, jotka eivät pidä paikkaansa – tiesitkö nämä?

Ikkunan kuivaaminen vaatii useamman liinan

Mikrokuituliinoja saa koti-ikkunanpesijällä olla käytössään noin liina per ikkuna. On tärkeää, että liina on täysin kuiva.

Cichoracki muistuttaa, että suurin osa kuivaimen käytön jälkeen ikkunaan jäävästä vedestä valuu alas ja ikkunalaudalle.

Hyvä keino säästää mikrokuituliinoja liialta kastumiselta on laittaa kylpypyyhe ikkunalaudalle tai ikkunan alle.

”Itse teen aina näin eli käytän mikrokuituliinaa muussa kuivauksessa ja annan veden valua kylpypyyhkeeseen. Lopuksi kuivaan alareunan ja lattian sillä.”

Ammattilainen suosii yhden sormen taktiikkaa

Mikrokuituliinalla kuivatessa yksi tekniikka on ammatti-ikkunanpesijän mukaan yli muiden.

”Liina laitetaan yhden sormen, tavallisimmin etusormen päähän ja vedetään reunoja myöten. Jos liinan vain ryttää mytyksi, se saattaa osua pintaan suurelta pinta-alalta, jolloin on riski jälkien jäämiseen ja ikkunan sottaantumiseen.”

Kun on vetänyt yhden karmin kuivaksi, vaihdetaan sormen päälle kuiva kohta mikrokuituliinasta. Voimaa ei Cichorackin mukaan tarvitse kuivauksessa käyttää, kevyt ote riittää.

Käytön jälkeen mikrokuituliinat pestään maksimissaan 60 asteessa ilman huuhteluainetta. Sen jälkeen kun liinat on ilmavasti kuivatettu, ne ovat valmiita uusiin ikkunanpesuihin.

Lue myös Anna.fi: Vältä turha työ ikkunanpesussa: näin peset ikkunat oikeaan aikaan ja oikeassa järjestyksessä – 5 vinkkiä

Talouspaperi ja sanomalehti kuivaavat, mutta muut ominaisuudet haittaavat

Vaikka mikrokuituliina on ykkönen, talouspaperi tai sanomalehtipaperi eivät ole Cichorackin mukaan aivan huonoja valintoja.

Niillä on kuitenkin huonot puolensa, joiden takia ammattilainen ei niitä käytä.

”Sanomalehtipaperi kuivaa ihan hyvin, mutta siitä lähtevä muste sotkee helposti sekä ikkunan että ikkunanpielet.”

”Talouspaperilla tulee kelpo jälkeä, mutta siitä saattaa irrota jonkin verran nöyhtää. Lisäksi sen käyttö on pidemmän päälle epäekologista ja kallista. Kodin ikkunoiden pesemiseen menee helposti kokonainen rulla kerrallaan, ellei enemmän.”

Ikkunoiden kuivaus talouspaperilla.
Talouspaperin kuivauskyvyssä ei ole varsinaista vikaa, sanoo ikkunanpesun ammattilainen. Epäekologisuus ja kalleus ovat sen huonoja puolia. © iStock

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ikkunanpesun ammattilainen paljastaa, mikä kuivaa ikkunat parhaiten pesun jälkeen – voittaja löytyy autokaupasta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.