Tarinat Tilaajille

Ulla, 81, lopettaisi vouhotuksen kuolinsiivouksesta: tärkeät tavarat kertovat suvun tarinaa

Ulla Welinin tuohtuu kuullessaan leuhkintaa: ”Kämpän voi pistää heti myyntiin, koska se oli äidin jäljiltä siisti”. Miksi kuolinsiivouskin pitäisi aikuisten lasten puolesta?

Ruotsalainen taiteilija Margareta Magnusson julkaisi nelisen vuotta sitten kirjan Mitä jälkeen jää – Taito tehdä kuolinsiivous. Kirja suomennettiin pian sen ilmestymisen jälkeen. Se nostatti paljon keskustelua myös Suomessa. Magnusson suosittelee tavaroiden tiukkaa karsimista ennen kuolemaa, ettei jälkipolvelle jää yletöntä vaivaa kaappien tyhjentämisessä.

Helsinkiläinen Ulla Welin, 81, on toista mieltä. Hän kirjoitti Facebook-sivulleen kipakan päivityksen, jossa kertoo kyllästyneensä kuolinsiivoukseen liittyvään vouhotukseen. Minkä takia mummon tai papan pitäisi luopua itselleen muistorikkaista ja rakkaista tavaroistaan, jotta perillisillä olisi helpompaa siivota pesä, Ulla kysyy.

”Kai sitä nyt muutaman päivän voi lapata mamman tavaroita roskalavalle, jos ne ovat seuraavalle polvelle arvottomia. Niissähän ei ole heidän muistojaan, joten se käy sukkelasti. Arabian astioita mummon ei tietenkään pidä ’kuolinsiivota’. Seuraava polvi tekee itsestään ja kiireistään turhan tärkeää, jos ei voi uhrata muutamaa päivää vanhempiensa jäämistön siivoamiseen ja samalla ikivanhojen muistojen tarkkailuun. Tavarat saattavat olla arvottomia ja turhia, mutta niihinkin liittyy muistoja, jopa jälkipolville. Lopettakaa hyvät ihmiset hössötys ja jälkipolven turha hemmottelu, jotta heillä muka olisi helpompaa. Minkä siunaaman takia?” Ulla kirjoitti.

Kertakäyttökulttuurissa tavara lentää roskiin heti, jos se ei miellytä 

Ullan kotona olohuoneessa on kaksi kirjahyllyä, joissa on lasien takana astioita ja muistoesineitä siistissä järjestyksessä. Sohvan vieressä lattialla on käsin maalattu arkku, jonka vanhat valokuvat täyttävät piri pintaan.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.