Ihmiset

Irtiottoja -- paras kotimainen tv-sarja ikinä?

Aku Louhimiehen ohjaama 12-osainen tv-sarja Irtiottoja pyörii parhaillaan Nelosella uusintana. Se on ehkä paras näkemäni kotimainen sarja, kaikessa synkkyydessään ja koomisuudessaan.

Sarjassa on kahdeksan kolmekymppistä päähenkilöä, jotka vuorottelevat eri jaksojen pääosissa. Kaikki ovat elämässään tienhaarassa. On pakko tehdä valintoja – tai irtiottoja.

Kotiäitiväsyy

Koskettavin henkilöistä on Hanna, Susanna Anteroisen esittämä kolmen lapsen kotiäiti. Hanna haaveilee etelänlomasta ja vapaudesta. Käytännössä vapautta on vain tunti viikossa, saunavuoro kahdestaan miehen kanssa anopin hoitaessa lapsia.

Eräänä päivänä Hanna lähtee, selittämättä, ja jättää taakseen ahtaan asunnon ja kolme lasta, joista pienin on vasta vauva. Äidin väsyminen puhutti jo ensimmäisellä esityskerralla 2003, eikä ole menettänyt tehoaan.

Hannan ja hänen taksikuskimiehensä Veli-Matin (Janne Virtanen) tarina irroitettiin sarjasta omaksi elokuvakseen. Valkoinen kaupunki sai ensi-iltansa marraskuussa 2006. Elokuvassa näkökulma on Veli-Matin. Huoltajuuskiistassa lasten äiti näyttäytyy itsekkäänä oman edun tavoittelijana, tv-sarjassa Hannan käyttäytyminen saa paremmat perustelut.

Haaveissalapsi

Toinen lempihenkilöni on surullisen hahmon ritari Otto, päiväkodissa työskentelevä lastenhoitaja, joka haaveilee omasta lapsesta. Pahaksi onneksi avovaimo, organisaatiosuunnittelija ja uratykki Emmi haaveilee jostain ihan muusta: työkomennuksesta New Yorkissa.

Otto on pehmomies, joka tekee kotitöitä ja haluaa, että kylpyhuonessa sampoopullojen korkit suljetaan. Sarjan myötä Oton empaattisuus kääntyy rasittavaksi jankuttamiseksi ja lopulta sekä Oton naiset että katsoja ovat tulla hulluiksi.

Uranhuipulla

”Töitä piisaa niin paljon kuin vain jaksaa tehdä. Mä oon urani huipulla, mutta mä oon tosi yksinäinen.” Samuli Edelmann esittää suosittua näyttelijää Eero Malmbergiä, jonka ympärillä pyörii naisia ja välillä viinankäyttö karkaa käsistä. (Sarjassa vilahtelee iltapäivälehtien lööppejä, joissa esiintyy oikea Samuli nuoruuden päivinään.) Eero ikävöi tytärtään, mutta ei osaa olla tälle isä.

Irtiotoissa käsitellään myös työnarkomaniaa, syömishäiriöitä, perheväkivaltaa, seksiongelmia ja päihteiden väärinkäyttöä. Kaikilla keskushenkilöillä tuntuu olevan edessään sama kysymys: kuinka pitkälle on mentävä huomatakseen olevansa elossa?

Sarjan ovat käsikirjoittaneet Paavo Westerberg ja Mikko Kouki.

Irtiottoja Nelosella keskiviikkoisin klo 22. Sarjan jaksot sekä elokuva Valkoinen kaupunki saatavana myös dvd:nä.

Teksti Outi Gyldén
Kuva: Nelonen 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Irtiottoja -- paras kotimainen tv-sarja ikinä?

Viivi -74

Koskettavin tarina Irtiottoja-sarjassa oli Veli-Matin kohtalo. Pienet, pieleen menneet ratkaisut tuhoavat vääjäämättömästi perheenisän elämän. Vaikka tunsinkin jonkinasteista sympatiaa Hannaa kohtaan, oli vaikeaa hyväksyä se epäreiluus, jolla hän miestään kohteli.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.