Ihmiset

Käyttäydy oikein joulukutsuilla

Jos sinut kutsutaan joulukutsuihin taloon, jossa et ennen ole käynyt, ja epäilet osaatko käyttäytyä ruokapöydässä oikein, nämä ohjeet ovat sinulle.

Ainakin jokunen kömmähdys jää silloin tekemättä, kun muistat säännöt.

1. Leipää ei leikata. Jos pöydässä tarjotaan sämpylöitä, älä ryhdy halkaisemaan leipääsi veitsellä, sitä ei pidetä sopivana tapana.

2. Sämpylä halkaistaan käsin. Älä myöskään haukkaa ison sämpylän kyljestä, vaan halkaise se käsin pohjan suuntaisesti tai poikittain. Sitten lohkaiset, edelleen käsin, leivästä aina suupalan. Käsittele leipää lautasen yläpuolella, niin ei pöytäliinalle tule ylen paljon murusia.

3. Veitsi oikeassa, haarukka vasemmassa kädessä leikkaat kinkusta aina suupalan kerrallaan ja viet sen haarukalla suuhusi. Huomaa kyynärpäiden pitäminen alhaalla, jotta et töni samoin veistä käyttelevää naapuriasi.

4. Jos lasiisi kaadetaan juotavaa, älä nosta lasiasi pöydältä, mutta jos tarjoajan on hyvin vaikeata ulottua, siirrä lasia hieman häntä lähemmäksi.

5. Kun olet lopettanut aterioimisen, laske veitsi ja haarukka sievästi ja äänettömästi rinnakkain lautasellesi. Älä siirrä lautastasi mihinkään päin.

Kotilieden Joulu, 24/1961

Kommentoi

Kommentoi juttua: Käyttäydy oikein joulukutsuilla

irma

Hyvät ohjeethan ne oli vuosien takaa. Näitä vähän täydentää niin hyvin pärjää
nykyäänkin.

Valmu

Haluaisin tietää, mikä on oikean etiketin mukaista tänä päivänä. Kutsutaanko syntympäpäivä juhliin, vai mennäänkö ilman kutsumatta? Itelläni on vaikea mennä kenenkään juhliin, jos minua ei ole kutsuttu. Jokainenhan voi tehdä kuten haluaa, mutta mikä on oikein, jos sitä nyt voi sanoa.50-vuotis päivät lähipiirissä lähestyvät ja haluaisin nevoja sitä varten.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.