Ihmiset

Kotilieden vanha mainospuhe

Miksi entisajan perheenemännät vanhenivat varhain ja nuorina?

Heillä oli suuret perheet ja heidän mielestään oli ansiokkainta osata tehdä kaikkea itse ja tehdä kaikki itse. He tallettivat piilolokeron salaisuuksina perintöreseptejä ja työ”kikkoja”, jotta kukaan ei pääsisi niitä oppimaan heiltä, korkeintaan omat tyttäret.

Nykyajan viisas nainen ei yritä sulloa kaikkea omaan päähänsä, eikä tyttärensäkään päähän. Hän tietää, ettei kukaan voi olla spesialisti kaikilla kotitaloudenkaan aloilla. Ilman spesialistin tietoja ja taitoja hän taas ei selviydy tehtävistään. Mitä hän siis tekee?

Entisajan nainen itki miehensä kaulassa, kunnes sai luvan pestata itselleen pätevän keittäjän ja sisäkön, ehkä lastenhoitajankin. Mutta nämäkin olivat vain itseoppineista, ammattitaito monen valitusvirren aiheena. Nykyajan emäntä ei heitä voisi sijoittaakaan taloonsa, mutta ei myöskään tyytyisi heidän pätevyyteensä. Mistä hän hankkii apua?

Hän tilaa Kotilieden. Hän totuttautuu käyttämään asiantuntijan opastusta.

Vasta Kotilieden ruvettua ilmestymään ovat kotitalouden todelliset edistysaskeleet tulleet meilläkin kaikkien emäntien helposti saataviin. Joka toinen viikko Kotiliesi kerää kuin vesisäiliöön eri tahoilta parhaat kotitalouden tiedon ja taidon puroset.

Ei muuta kuin avaa lehden, siinä ne ovat valmiina käytettäviksi. Ei tarvitse itse kokeilla ja epäonnistua, ei muistella vanhoja ehkä virheellisiäkin ohjeita. Nykyajan parhaat asiantuntijat neuvovat emäntiä lehdessä kädestä pitäen. Emännän muistio on aina ajan tasalla.

Kotiliesi 1950

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotilieden vanha mainospuhe

Sinun täytyy kommentoidaksesi.