Ihmiset

Kotiliesi kysyy: Huolestuttaako talouskriisi?

Viime viikkoina uutisia on hallinnut maailman taloustilanne. Pelkäätkö talouskriisin vaikutusta omaan kotitalouteesi?

Yhdysvalloista liikkeelle lähtenyttä talouden heilahdusta on luonnehdittu muun muassa kriisiksi ja taantumaksi. Valtiojohtajat ovat kokoontuneet pohtimaan ratkaisua. Suomen hallitus on lähinnä pyrkinyt rauhoittelemaan kuohuntaa.

Pörssikurssit ovat jo liikkuneet ylöspäin, mutta samaan aikaan puhutaan globaalista työttömyyden uhasta. Suomessa esimerkiksi vilkkaasti pyörinyt rakentaminen hidastuu ja valtio varautuu turvaamaan pankkeja.

Mikä sinua huolestuttaa tämänhetkisessä Suomen taloustilanteessa? Miten se vaikuttaa kotitalouteesi? Siirrätkö hankintoja, sijoituksia vai vaivaavatko lainan korot?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotiliesi kysyy: Huolestuttaako talouskriisi?

Luna K.

Tämän hetken tilanteessa huolestuttavinta on epävarmuus! Takana on valtaisa ja tyyris remontti, jota piti jatkaa, vaan nyt siirrettiin. Tunen syyllisyyttä. koska aloitin juuri nyt ratsastuksen 30 vuoden tauon jälkeen, mutta tarvitsin sitä, koska äitini on koko vuoden sairastanut rankkaa syöpää ja minä olin hänen kanssaan niin, etten yötä päivästä erottanut. Lupasin, että jos hän selviää aloitan jotain kivaa, omaa. Tunnen syyllisyyttä myös hyvin kalliista ryppyvoiteesta, joka onneksi jo vetelee viimeisiään…Kaksi reissua on sovittu ja niitä ei peruta, koska takana jo niin paljon työtä niiden eteen.

Voi olla, että mitään ei tapahdu. Voi olla, että kaikki kaatuu. Yksi kova lama on jo koettu, mutta tiedän, että salama voi iskeä kahdesti samaan paikkaan. Postimieskin voi soittaa kahdesti…

Suomen lamasta osa on aina tullut puhumalla ja kulutusta vähentämällä, mutta minä en aio nyt kuluttaa itseäni kuoliaaksi vaikka ostaminen olisikin nyt taikaa taloudelle. Mutta en aio olla ihan elämättäkään, joten ratsastus jatkuu, pari lehteä on tilattu, joulua ei ole peruttu ja kaksi reissuakin toteutuu. Se, mistä aion tinkiä ovat vaatteet, kosmetiikka, sisustus ja ruoka.

Mutta: ”Tomorrow is another day…”

Kuluta, niin ei tule lamaa

Minä en usko, että tulee ainakaan samanlaista lamaa kuin viimeksi. Aion kuluttaa ja shoppailla kuten ennenkin. Tuskin se minun talouttani koskettaa.

Reilun Kaupan Tuotteita Suomesta eikä Vieraasta Maasta

Maanviljelijänä sitä tuumii, miksi enää kauaa viitsii ruokkia muita ihmisiä! Meillä on EU-tuet 24 000 €/v ja peltoviljelytuotteiden tulot 20 000 €/vuodessa, niistä menee pelkästään lannoiteisiin, polttoöljyyn, sähköön, siemeniin ja kasvinsuojeluaineisiin kevyesti 20 000 €. Lisäksi on koneiden korjauskuluja ja muita välttämättömiä menoja, että saa maatalouden pyörimään. Metsää joutuu kurittamaan, että saa maatalouden kulut peittoon, eikä metsänhoito ja -uudistaminen nekään ilmaisia ole. Tuotantopanosten hinnat ovat koko ajan nousussa, kun liikkeet vetoaa korotuspaineisiin. Viljelijä on sellainen yrittäjä, joka ei voi itse hinnoitella tilalta uloslähtevän tuotteen hintaa korotuspaineista huolimatta vaan vastaanottava kauppaliike sanoo hinnan maailmanmarkkinahintojen pohjalta. Jos maataloustuotteet (vilja, öljykasvit, maito, kananmunat, liha jne.) hinnoiteltaisiin tiloilla todellisten tuotantokulujen mukaan, niin loppukuluttaja ei paljoa pystyisi ruokaa ostamaan. Ja lopuksi haluaisin sanoa, että maanviljelijäkin on kuluttaja: omavaraistaloutta ei enää ole vaan maatilat ovat erikoistuneet tuottamaan kuka mitäkin (maitotilalta tulee maitoa, jonka munantuottaja käy kaupasta ostamassa ja broileritilalta broileria, jota ostaa viljanviljelijä jne.). Jos vielä joku kadehtii viljelijöiden saamia EU-tukiaisia, niin tiedoksi vaan, että tämä on vapaa maa yrittää ja tervetuloa vaan joukkoon tummaan kaikki rohkeat! Ei minustakaan EU-tuki hieno asia ole, mieluummin ottaisin rahani vastaan reilusti tuotteen hinnassa.

Mimmi maalta

No, kyllä menot ja tulot ovat syynissä.Laskelmia tehdään kuinka pärjätään tulevaisuudessa.Maataloustouhun olemme lopettamassa, mies on pääsemässä
eläkkeelle. Meillä on 3 alle 13vuotiasta lasta. Kasvimaata koetamme pitää ja se on
aivan mielenkiintoista puuhaa. Jos jollakin on vähänkin maata käytössään tai vaikka
parvekkeella mahdollisuus kasvattaa syötävää niin kehoittaisin kasvattamaan itselle
ainakin. Tiedä sitten minkälaisia aikoja on tulossa!

Onneksi ei ole sijoituksia

Aina, kun kuuntelen radiota ja sanotaan, että Aasian ja Yhdysvaltojen pörssit leikkaavat jyrkästi alamäkeen, alkaa hirvittää. Ymmärrän kuitenkin dowjoneseista ja nasdaqeista sen verran vähän, että en raukka edes tajua kunnolla, miten ne nyt meidän elämäämme heijastuvat. Mutta onneksi on viisaampia. Illalla kysyn mieheltä, onko hän huolissaan. Ei ole, joten en minäkään jaksa sitten olla. Ei meillä tukka putkella muutenkaan törsäillä. Jos pitäisi vaihtaa auto, vaihtaisin kyllä.

Anonyymi

Niin eipä hyvältä näytä Esko Ahon viime viikkoisen puheen jälkeen ei oo lehtitilaukset käyneet kaupaksi miltei lainkaan! ja siitä ne mein tulot tulis vaanenpä tiiä mitä muuta työtä enää ”täss” iäss enää saa joten kun pankista kaikki rahat haihtuu jonnekin niin.. ollaanpa sitten vain kerjäläisiä siis

kirsiterhikki

Lehtitilauksista en ole säästänyt, mutta joululahjoja olen pitkin syksyä ostanut ale-hinnalla. En tiedä, pitäisikö pelätä vai ei, laman tuloa? Edellinen on vielä hyvissä muistissa. Perheen perustaminen ja pyörittäminen lamavuosina ei niin vaan unohdu. Onneksi lapset ovat jo aika isoja. Siinä mielessä lama ei omasta puolesta niin ahdista, mutta kyllä muiden, varsinkin lapsiperheiden ja muiden tiukoilla olevien puolesta.

päivänkakkara

tulot ja menot omalta kohdalta hanskassa, enemmän pelottaa kuntien sosiaalisen talouden tilanne, että miten hoidetaan apua tarvitsevien ihmisten asiat, etenkin lasten ja vanhusten. He kun eivät osaa puolustaa itseään tai vaatia apua, vaikka kuinka tarvitsisivat.

uusäiti

Kyllä tilannetta tulee seurattua ja joitakin hankintoja on mietitty siirtää tai jättää kokonaan hankkimatta. Luotan kuitenkin Suomen tapaan hoitaa asioita, että sukanvarteen en ole rahojani hakemassa. Ne eivät ole talletettuna myöskään ulkomaalaisiin pankkeihin, vaan tuttuihin kotimaisiin.
Nykyinen uutisointi ja median käyttäytyminen on nopeaa ja räikeää. Pienestäkin asiasta saadaan suuri ja ihmisten uutisjano on suuri. Yhtään vähättelemättä maailmalla tapahtuvia katastrofeja ja pankkikriisejä, jätän jotkut asiat omaan, median ylilyönneistä johtuvaan arvoonsa.
Lama ei tule yhdessä yössä, nukun yöni rauhassa ja seuraan maltillisesti tapahtumia. Uskon, että vielä tälläkin hetkellä asiat ovat ” korkeemman käres”,

elänyt 40-luvulla

Ei huolestuta, päinvastoin toivon tiukkoja aikoja, koska tämän päivän ihmisten on hyvä opetella niukempaa elämistä. Sanon vaan, että pula-aika olisi nyt tervetullutta.

Huiskula

En halua enää juurikaan seurata uutisia, koska siellä puhutaan (meuhkataan) vain ja ainoastaan talousuutisista. Kyllähän maailmantalous meidänkin elämäämme vaikuttaa, mutta raha ja tavara ei ole ainoa asia maailmassa. Ei kiinnosta indeksit, eikä kiinnosta useimpia tuttavianikaan, joten en ymmärrä miksi niitä radiossakin päivät päästään lueskellaan (MUR)…
Olen edellisen kirjoittajan kanssa siinä samaa mieltä, että niukkuus elämässä olisi tarpeen, mutta toisaalta 90-luvun lama-ajan nähneenä muistan sen ahdistuksen, minkä työttömyys ja tarpeettomuus ihmisille toi. Lasten takia pelkään myös nälänhätää.

Tapsander

virheinen 50 euron seteli. Euroopan keskuspankki valehteli: virheet ovat syntyneet kulutuksen kovan käytön aikana, pyysivät vaihtamaan ”vaurioituneen” setelin uuteen jse jälkeen kehottivat jopa huutokauppaan myymään vaihdettua seteliä. Seuraavassa emeilissä EKP: voitte hyvin lahjoitta Euroopan alueen keskuspankeille. Taitaapa oll kysymyksessä erittäin harvinainen ja hyvin arvokas seteli, kun kerran iso Euroopan keskupankki sekoilee virheisen 50 euron kanssa.Tästä saaduista rahoista tulee kuuluisuutta Suomelle , minulle ja julkaisijalle-. Ajatelkaa ISO EKP JA MINÄ mikä asetelma

Ansku

Huolestuttaa, koska perheen pää, joka on ollut suurempituloinen perheessämme, on nyt yrittäjänä vailla tuloja. Ei vaan ole autoyrittäjälle keikkaa. Ja pitäisi lopettaa yritys, jotta saisi kelan päivärahaa. Ei sekään houkuta. Pelottaa, miten selvitään.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.