Ihmiset

Kotiliesi kysyy: Huolestuttavatko irtisanomiset sinua?

Työpaikoilla eletään jälleen synkeitä aikoja.

Irtisanomisia ja yt-neuvotteluita käsittelevä lehdistökatsaus listaa kuluvalle vuodelle marraskuun loppuun mennessä jo yli 5500 irtisanottua, ja lisäksi yli 48 000 työntekijää on neuvottelujen alaisina.

Tutkimukset lamavuosien irtisanomisten vaikutuksista todistavat, että epävakaat ajat työelämässä lisäävät muun muassa uni- ja ahdistuneisuuslääkkeiden käyttöä ja työkyvyttömyyseläkkeitä.

Miltä työpaikoilla tuntuu, kun joululahjaksi jaellaan jatkuvaa epävarmuutta? Ovatko irtisanomiset tai lomauttamiset koskettaneet sinua tai lähipiiriäsi? Miten olet selvinnyt tilanteesta?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotiliesi kysyy: Huolestuttavatko irtisanomiset sinua?

Järkeä yritysjohtoon

Eivät irtisanomiset niinkään huolestuta, omasta alasta johtuen. Mutta mahdolliset lomautukset kyllä. Toisaalta jäisi sitten aikaa laittaa kotia kuntoon.

Irtisanottujen kohtaloa säälin. Yritysten pitäisi ja kannattaisi huolehtia työntekijöistään myös vaikeampina aikoina. Kohta tämä taantuma on kuitenkin ohi, ja sitten yritykset valittavat taas työvoimapulaa. Tilanne tulee monen yrityksen johdolle yllättäen kuin talvikelit autoilijalle.

reettaisabella

Itselläni ei ole pelkoa irtisanomisista eikä lomautuksista, koska olen sellaisella alalla. Mutta kun kuuntelen muiden alojen lomautusuhkia ja irtisanomisuutisia, tuntuu pahalta toisten puolesta. Välillä toivoisin olevani enkeli, jolla olisi voima palauttaa työt takaisin tekijöilleen tai ainakin joku toinen työ tilalle!

Omppumato

Ei huoleta, itseltäni loppui kunnon työt jo vuonna 1998 ja sen jälkeen ollut vaan ns. työllistämistöitä, rahaa ei ole koskaan. Kelan sairauspäiväraha on 392 euroa puhtaana kuussa. Yöt menee valvoen mistä taas viikoksi rahaa ruokaan kun on maksanut pakolliset maksut. Sininen lenkki ja perunapussi ovat jo tuttu näky ostoskorissani, siitä saa kahdeksi päiväksi perheelle ruokaa.

Elämä jatkuu

Kyllä uutisten kuuleminen yhä uusista irtisanomisista vaikuttaa. Vaikka oma työpaikka olisikin turvattu, huoli muista syvenee ja painaa mieltä. En silti mieti sitä päivittäin. Lähinnä uutisia katsellessa asiaa tulee ajateltua. Sekin vaikuttaa ihmisten yleiseen huolestumiseen, että lamaa ja talousahdinkoa toitotetaan joka suunnalta. Onko nyt jo ihan oikeasti syvä lama? Tosiasioista pitää kertoa, mutta välillä tuntuu, että lamalamailemalla tainnutetaan. Lomautus voi olla jollekulle jopa helpotus. Silloin saa hetken vetää henkeä.

laman lapsi

Kyllä huolestuttaa, mikään työpaikka ei ole satavarma. Ei edes kunnan tai valtion leivissä. Se on nähty. Yhden laman läpikäyneenä todella syvällä vielä, ei uskalla olla varma mistään. Vieläkin maksellaan edellisen laman aiheuttamia laskuja. Tiukoilla ollaan oltu n.15 vuotta, ensi vuonna pitäisi helpottaa hieman, mutta jos meistä jompi kumpi lomautetaan tai irtisanotaan, ei helpotusta tule vieläkään. Päinvastoin, syvälle mennään ja lujaa.

viivuska-vaavuska

Kyllä tässä eletään juuri sitä tosin en itse vaan mieheni on osittain lomautettuna, mutta itse olen työtön. Eipä paljon naurata ja joululahjoja ostella, kun jotain täytyy syödäkkin. Ei ole perheellisellä helppoa tässä tilanteessa, lainat ois maksettava ja itse sairastan aika paljon. Mutta on toivottava ettei mies joutuisi kokonaan työttömäksi.

suomen ruotsalainen

täällä ruotsissa on myös paljon irtisanottuja ..meidän on haettava töita koko maasta myos ulkomailta.pitää jättää asunnot ,sukulaiset ja pakata ja riskeerata taas tulla irtisanotuksi ja minne sitte. pitää kai laitta hevonen ja vaunut,kun ei ole ajokottia.. asunnot on tosi kalliita isommissa kaupungeissa. joulu terveiset suomeen.

huolestunut

Kyllä huolettaa. Maan hallitusta EI huoleta. Itse näin tulevan taantuman merkit jo vuosi sitten, mutta vielä kesällä EK ja hallitus halusivat tuoda työvoimaa ulkomailta kun oli niin suuri TYÖVOIMAPULA. Edellisen laman jäljiltä on vielä noin 200 000 työtöntä ja lisää on tulossa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.