Ihmiset

Kotiliesi kysyy: Hyväksytkö lankapuhelinverkon lakkauttamisen?

Juhannusviikolla moni taajaman ulkopuolella asuva sai TeliaSoneralta postia. Lähes 50 000 kodin lankapuhelinverkko tullaan lakkauttamaan.

Laajakaista-asiakkaiden lankayhteys katkeaa vuoden 2010 alussa. Muutos koskee haja-asutusalueiden asiakkaita, joita on lähinnä Itä- ja Pohjois-Suomessa sekä Varsinais-Suomessa ja saaristossa.

Muutoksen syyksi TeliaSonera on kertonut vanhan lankaverkon kalleuden. Kiinteän puhelinverkon alasajo on tullut mahdolliseksi lakimuutoksen myötä.

Kokonaan lankaverkko ei Suomesta koskaan häviä. Taajaan asutuilla alueilla se säilyy huippuleveänä laajakaistana, jota pitkin kulkevat elokuvat ja tv-ohjelmat.

Pääperiaate on, että yhdellekään kansalaiselle ei saa aiheutua oikeuden menetyksiä tilanteessa. Alueilla, joilla kiinteä puhelinverkko voidaan korvata langattomalla, on matkapuhelimen kuuluttava yhtä hyvin kuin kiinteänkin.

Suurin osa suomalaista puhuu jo nyt langattomasti. Yli 96 prosentilla kotitalouksista on käytössä yksi tai useampia matkapuhelimia. Lankapuhelin on kuitenkin vielä joka kolmannessa kodissa.

Kaikki eivät ole silti siirtyneet kännykän käyttäjiksi. Haja-asutusalueilla asuu paljon ikäihmisiä, joista moni tarvitsee tuttua lankapuhelintaan. Pikkuista kännykkää voi olla kömpelö käyttää.

Teksti:  Johanna Westersund

Jäätkö sinä tai sukulaisesi pulaan ilman lankapuhelinta? Onko mielestäsi oikein, että pitää turvautua kännykkään?Joutuvatko haja-asutusalueiden asukkaat eriarvoiseen asemaan?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotiliesi kysyy: Hyväksytkö lankapuhelinverkon lakkauttamisen?

Huutavan ääni korvesta

KYLLÄ JOUTUVAT HAJA-ASUTUSALUEEN ASUKKAAT ERIARVOISEEN ASEMAAN! Eivätkä vain asukkaat vaan myös siellä olevat yritykset!
Kysymys ei ole pelkästä kännykkä vastaan lankaliittymä asettelusta. 80-vuotias äitinikin osaa soittaa kännykällänsä.
Mutta miten käy laajakaistojen ja faksien? Karjatilat joutuvat tekemään monia ilmoituksia EU:n taholle ja lomakkeet on verkossa. Myös kasvinviljelytiloilla käytetään esim. VIPU-palvelua viranomaisten kanssa asioitaessa. Pankit ovat kymmenienkin kilometrien päässä, mutta laskut on maksettava ajallaan. Myös nettiostaminen säästää monelta kaupunkimatkalta (huomaa, että silloin säästää myös autoilussa ja pakokaasupäästöissä). Maatilamatkailun mainontaa ja huonevarauksia hoidetaan verkon kautta. Lisäksi maaseudulla on arvaamaton määrä sahoja, mökkitalkkareita, urakoitsijoita, jne jotka hoitavat asioitaan faksilla, sähköpostilla jne.
Langaton verkko pitää rakentaa ensinnäkin kattavaksi; tällä hetkellä sen kattavuus on huono nimenomaan haja-asutusseuduilla. Langattoman verkon toimintavarmuus tietoturvan osalta ja eri sääolosuhteista riippumatta pitää ehdottomasti varmistaa ennen lankaverkon purkamista.
Kun oman kerrostalon kivijalasta löytyy pankkiautomaatti ja ruokakauppa ja lasten koulu on naapurikorttelissa, on vaikea kuvitella 40 km:n edestakaista koulu-, kauppa- ja pankkiasioimismatkaa (ja se on ajettava talvellakin). Älkää, kaupunkilaiset, ottako sivukyläläisiltä pois sitäkään vähää palvelua, mitä täällä vielä on. Ruuhkanne senkun kasvavat, jos meidänkin on muutettava sinne.

Toivottavasti silloin ei ole myöhäistä

Lankapuhelin nousee uuteen arvoon, jos/ kun uudet tutkimukset vahvistavat kännykkäsäteilyyn liittyvät terveysriskit.

Netissä

Ilman lankapuhelintakin pärjää, mutta sujuvat internet-yhteydet pitäisi nykyaikana olla kyllä kaikkien saatavilla. Tuntuu ihan hölmöltä ettei näin ole, teknologia-osaamisellaan ylpeilevässä Suomessa.

Anonyymi

Miksi ihmeessä pidetään kiinni lankapuhelimista? SAmat asiat saa hoidettua kännykälläkin. Ihmeellistä vanhojen aikjen ihannointia, ajat muuttuvat ja asiat tehdään toisella tavalla. Kännykkä tuo paljon enemmän turvallisuutta, kun sitä voi kantaa aina mukana.

Huutavan ääni korvestä

Anonyymi hyvä, huomaathan että pelkkää puhelinta tarvitseva tulee toimeen pelkällä kännykällä. Mutta jokainen, joka puhelimen lisäksi käyttää faksia ja nettiä, tietää ettei pelkällä kännykällä pötkitä pitkään. Ja niin kauan kuin uusi, uljas langaton verkko huojuu lapsen kengissään, eivät sivukyläläiset halua joutua maksamaan puhelinoperaattorien oppirahoja sivukylällä vielä toimimattoman langattomuuden pystyttämisestä! Täällä todellakin on muutakin elämää kuin villieläimiä.

Toinen huutava

Huutavan ääni korvesta puhuu täyttä asiaa!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.