Ihmiset

Kotiliesi kysyy: Mihin lämmitysjärjestelmään luotat?

Hallitus esittää energiaverojen tuntuvaa korotusta ensi vuodeksi. Verot nousisivat fossiilisilla energianlähteillä: kivihiilen ja öljyn vero kaksinkertaistuisi ja maakaasun viisinkertaistuisi nykytasosta, tosin maakaasulla on nyt puolitettu verotaso sen hiilidioksidipäästöihin nähden.

Jos eduskunta on samaa mieltä hallituksen kanssa, kivihiili- ja maakaasuvoimaloiden tuottaman kaukolämmön hinta nousee ja samalla kasvaa kotitalouksien lämmityslasku.

Samaan aikaan hallitus ehdottaa 55 miljoonan euron tukea uusiutuvan energian tuotannolle, eli esimerkiksi maalämmöllä talon lämmittämisestä tulee entistä houkuttelevampaa.

Suunnitteilla on siis myös tuki, jota myönnettäisiin asuinrakennusten lämmitystapamuutoksiin sähkö- ja öljylämmitteisiä taloja saneerattaessa. Tällöin juuri maa- ja ilmavesilämpöpumppuja sekä pelletti- ja muun puuperäisen polttoaineen käyttöä tuettaisiin.

Lisäksi tarkoitus on tukea erilaisia hybridiratkaisuja, joissa hyödynnetään useampia energiamuotoja kuten aurinko- ja tuulivoimaa.

Mitä mieltä olet energiaverojen linjauksesta? Onko lämmitysmarkkinoiden kehitys oikeansuuntaista? Aioitko siirtää talosi toiseen lämmitysmuotoon? Aiotko hakea tukea? Mihin lämmitysjärjestelmään itse luotat?

Kommentteja voidaan käyttää Kotiliesi-lehdessä.

Teksti: Susanna Niinivaara

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotiliesi kysyy: Mihin lämmitysjärjestelmään luotat?

polttopuu

Minusta on pelkkää markkinointikikkailua kehua, miten ilmalämpöpumppu säästää energiaa. Siinä saadaan kaupattua taas yksi sähkönsyöjä huusholliin lisää. Kondenssivedet ja -höyryt menevät seinärakenteisiin lahottamaan, huoltomiestä ja asentajaa tarvitaan sekä vielä puutavaraliikkeestä rimaakin, että saadaan maisemoitua rivo kapsäkki talon seinustalla koirankopin kokoisen säleikön sisään. Ja miten se ilmalämpöpumppu toimii sähkökatkon aikana?

Vanhassa on parempi vara

Eihän tässä enää tiedä mitä ja ketä uskoo, kun asiantuntijoittenkin mielipiteet menevät ristiin, kuten viime aikoina on julkisessa keskustelussa nähty. Muuten olen kyllä sitä mieltä, että vanhassa vara parempi, ja siis puulämmitys kunniaan. Siitä meillä on Suomessa vuosisatojen kokemus ja sitä luonnonvaraa meillä metsissä riittää. Ei ole loppusijoitusongelmia kuten ydinjätteessä eikä tarvitse miettiä, pistääkö naapuri hanat kiinni.

kysyn vain

Vaikea se on sanoa, mihin sitä voisi luottaa. Tuuli käy Arkdadianmäellä kuin Katajanokalla eikä sitä tiedä, minkä puolesta liputetaan seuraavaksi. Uudisrakentaja aion valita mahdollisimman itsenäisen lämmitysmuodon, eli tässä tapauksessa maalämmön. Kertainvestointi on hintava, mutta mahdollinen jälleenmyyntiarvokin on sähkölämmitteiseen verrattuna toista luokkaa.

omakotitaloasukki

En tiedä mihin luotan. Olen lukenut paljon kritiikkiä ilmalämpöpumpuistakin, onko niillä lopulta järkevä lämmittää tai jäähdyttää kotia. Mikä taho osaisi oikeasti neuvoa kuluttajaa?

Täytyykö vaihtaa?

Mihin voi luottaa? Kuluttajalle jää epäselväksi, mikä linja on pysyvä. Rakensin 10 vuotta sitten, jolloin nimenomaan kaukolämpöön kannatti satsasta sekä ekologisena että käyttäjäedullisena ja vaivattomana vaihtoehtona. Miksi linja on nyt muuttunut?

näin on

Uusiutuviin energiavaihtoehtoihin voi ainoastaan luottaa. Eihän tämä sen mutkikkaampaa matematiikkaa ole. Maa, tuuli, aurinko ja puu lämmittävät ja niitä riittää.

hekoeko

Maalämpö ja tuulivoima !

omakotimies

edullisin on keskuslämmitys joka toimii varaajan kautta.puulla lämmitäen lämminvesi menee esimerkiksi 1500 litran varaajaan ,josta se johtetaan patterehin.termostaatit pattereissa säätelevät huonelämmön.varaajan sisällä myös lämpövesikierukka mistä tulee lämminvesi.lisäksi varaajassa on myös sähkövastukset,joilla voitaan lämmittää esimerkiksi matkojen aikana.puilla lämmittäen vuorokauden lämmitysaika on noin 2 tuntia vurokaudessa.edullinen muoto jos vain pystyy puun hankkimaan edullisesti.

Homemaker

Olemme vastikään rakentaneet pienen ok-talon, jossa lämmönlähteenä on poistoilmalämpöpumppu. Siinä vaiheessa oli mahdollista ajatella systeemiä, jossa talteen otettavasta ilmasta menee energiaa veden lämmitykseen, ilmanvaihto toimii eikä sähkönkulutus ole mikään hyperkorkea.
Meillä on kolme tulipesää joissa on oman metsän puuta polttopuuna: varaava takka, puukiuas sekä saunan pata. Niinpä riippuu polttelijan ahkeruudesta paljonko puulämpö kompensoi sähkölämmitystä. Mutta ihan mutu-tiedolla voi todeta, että kahden hengen saunoessa ei synny turhaa sähkön kulutusta muuta kuin saunan ja pesuhuoneen valosta, sillä löyly ja lämmin vesi molemmat syntyvät puuenergialla. On sitä paitsi erittäin miellyttävää! Nostalgista ja ekotehokasta pestä vadissa ja heittää ämpäristä vettä päällensä. Onko vielä meidän laisia ihmisiä olemassa, vai olemmeko ainoita? Emme edes ottaneet sähkösaunan varausta.
Onpahan hiukan ”varajärjestelmiä” millä pärjäämme vaikka sähkökatkon tullen, mutta onhan moderni talous kuitenkin niin monella tavalla sähköstä riippuvainen muutenkin.

Pyykkäri

Rivi- tasi kerrostalossa asuva voi vain sivusta seurata keskustelua. uusiutuva energia tuntuu järkevältä – mutta ei ole aina mahdollinen. Hyvin hoidettu puulämmitys jonka ohessa on toinen, paikkaan sopiva systeemi – sen pitäisi toimia. Varaava takka/hella/uuni on hyvä, varsinkin hiukan syrjemmällä. Kun sähköt menevät pikki, on hyvä olla jotain turvaavaa. Ja sitä on myös syytä osata käyttää-. Monet kodit palavat kun niitä ei osata oikein lämmittää.

Maaläpö sotkee liikaa käytettynä phjavesien kulkua ja mitä tuhansien porausreikien poraaminen maahan voikaan aiheuttaa – kuka sitä tutkii?

minttuh

On se vaan niin vaikeata luottaa tässä maassa minkään lämmitysmuodon edullisuuteen. Tämä epäluottamus näyttää sisältyvän useiden edellä olevien lukijoiden kommentteihin. Jos me alamme käyttää jotain suositeltua ympäristöystävällistä lämmitysjärjestelmää, niin eikö ”verottaja” pian keksi, että siinäpä oiva paikka verotukselle. Aurinko- ja maalämpö vaikuttaisivat oivallisilta lisälämmitysmuodoilta. Paljastan tietämättömyyteni – en tiedä miten niitä verotetaan, jos vielä lainkaan. Pessimistisin ajatuksin uskon, että jos ei vielä veroteta, niin antaapa ajan kulua. – Pitkään suositeltiin esim. dieselautoja ympäristöystävällisempinä ja polttoaineeltaan edullisempana vaihtoehtona. Vaan eipä pidä sekään enää paikkaansa.

minttuh

Jäi edellisestä viestistä mainitsematta, miten salakavalasti energian hinnat nousee. Asumme omakotitalossa, meillä on sähkölämmitys (patterit ja joitakin lattialämmityksiä) sekä ilmalämpöpumppu. Valtaosin lämmitämme kuitenkin varaavia takkoja – eikä puukaan ole enää kovin edullista. Yllätys oli kuitenkin, kun saimme viimeisen sähkölaskun. Sähkölaskumme on noussut n. 30 euroa/kk. Se koostuu 1 % alv-in noususta sekä sähköveron noususta. Itse kulutus pysynee melko vakiintuneena.

Erika

Meillä on ollut kaukolämpö jo 25 vuotta ja olemme tyytyväisiä. Lisäksi talossa on sähköinen ilmanvaihtojärjestelmä, joka ottaa lämpimän ilman talteen ja kesäisin pitää huoneilman sopivan viileänä. Varsinkin viime kesänä huomasi sen tehokkuuden. Pesuhuoneessa on ihana lattialämmitys (sähkö), samoin ulkoportaat on varustettu sähkövastuksilla, joten ei tarvitse lunta ja jäätä kuurata talviaamuina portailta. Varaavassa takassa poltamme oman metsän puita jokaikinen talvipäivä. Laskuja en ole yhtään seurannut, maksoi mitä maksoi, jos kaikki toimii hyvin.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.