Ihmiset

Kotiliesi kysyy: Mikä on Suomen rumin paikkakunta?

Yleisradion TV1-kanavalla alkaa kesäkuun alussa sarja, jossa esitellään ruminta Suomea.

Ruma Suomi -sarjassa vieraillaan muun muassa Kuopion torilla, Helsingin Pasilassa, Turussa ja Seinäjoella.

Ympäri Suomen kaupunkeja on puutaloja aikojen saatossa purettu ja tilalle rakennettu betonikortteleita. Kaupunkien keskustat toistavat samaa harmaata kaavaa ja halpahallit valtaavat paikkakuntia.

Mikä on sinun mielestäsi Suomen rumin paikkakunta?Miksi?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotiliesi kysyy: Mikä on Suomen rumin paikkakunta?

Betonia, lisää betonia

Kouvola. Tosin monia samanlaisia löytyy pitkin Suomea. Keskustan kolossaaliset betonivirastot ovat kuin suoraan entisestä Itä-Saksasta.

Tilaa olisi

Kauhavan ”keskusta”. Surullinen paikka. Torillinen parkkipaikkoja ja pari laatikkoa.

Perämeren p***reikä

Kyllä Kemi on rumin. Hands down.

Entinen kouvolalainen

Kouvola saa toisen äänen. Siellä on mm. valoilla korostettu seinä, josta laasti on pahasti rapautunut.

Suomea ristiin rastiin mennyt

Riihimäki, ei mitään kaunista muistikuvaa. Yövyin joskus lapsena k.o. paikkakunnalla retkeilymajassa

AMRI

EI SUOMESSA OLE RUMINTA, VAAN TOINEN TOISTAAN LUONNIKKAITA PAIKKOJA.

metsäläinen

Loimaan kauppalan keskusta on ruma, tai nykyäänhän se on kaupunki. Loimaa on kuin suoraan Maamme- laulusta: ei laaksoa, ei kukkulaa, ei vettä (muuta kuin savinen Loimijoki). Rautatieaseman ja viljavaraston välinen tienoo on täynnä rähjäisiä kivirakennuksia, joista ei oikein saa selvää mitä ne alunperin on olleet eikä oikein nykyisestäkään käytöstä voi olla varma. Kävin kerran Tallinnassa ja siellä oli kyllä yhtä kamalia näkymiä (paitsi vanha Tallinna kyllä on tsailikas).

tympääntynyt

Vesanto kokonaisuudessaan, siivotonta, tyylitöntä junttimaista Savoa

Kotiseutuylpeys hoi!

Hei kouvolalaiset, kemiläiset, kauhavalaiset ja loimaalaiset: nouskaa puolustamaan kotikulmianne! Vai oletteko itse samaa mieltä, että rumassa paikassa asutte eikä sille mitään voi?

Ei enää ikinä

Lohja! Nättiä maisemaa ympärillä mutta keskusta jotenkin niin ruma ja tyylitön ja piittamaton että silmiin sattuu.

nenee

Helsingin keskusta on aivan kamala. Aleksanterinkatu on kolkko, rautatieaseman ympäristö sotkuinen, uudisrakennukset hirviömäisiä…ja aina tuulee ikävästi…

Antontr

nyt on kyllä niin kamalat ajat että vallan Mun mielestä ihanampaa ois ollut kun olisin saanut Suomeni Kaikkein kauneimmaksi paikkakunnaksi olisin saanut ehdotta Laviaa
Sen vanhan syntymäkotikuntani kunnantalo valittiinkin just Satakunnan kauneimmaksi kunnantaloksi. Siitä jos päätoimittaja Leeni Peltonen kävisikin ottamassa tarkempaa selkoa kokko kunnasta. Vois vaikka aloittaa Paikallissanomien toimituksesta alkaen, mukavampaa paikkakunna(i)sta(an) kertovaa lehteä ei muualta löydykään.

T M J Rmki, 73v

Riihimäki komistuu aina vaan,Peltsikkaankin,slummiksikin morkattu alkuvaiheessa,tulee joskus ekolähiö,asuntoyhtiössä menossa loppukatselmus julkisivuremontin tuloksista,joten ei enää saa kukaan mollata niin ruma kuin Riihimäki,muista se,ei syntymäseutujakaan Kärkölää ja naapuria Mäntsälää voi pahalla tahdollakaan rumuudesta syyttää.

Waldemar

Tikkurila, toinen Vantaan ”keskuksista”. Sikin sokin rumia rakennuksia, niin että ne vanhat kauniitkaan, joita purkamatta jäänyt, eivät näytä miltään.

sandaali

Oikeastaan kaikki Helsingin ympäristökunnat ovat rumia, asuntoalueet epäviihtyisiä. Sääliksi käy ihmisiä, jotka työpaikkojen takia joutuvat asumaan Espoossa, Vantaalla, Kauniaisissa jne. Suur-Helsingissä voi asua vain Töölö-Kruununhaka-linjan eteläpuolella.

Hellu

Raisio. Keskustassa on vain kyhättyjä laatikkotaloja.

Luontoa olisi, mutta kotoisuus puuttuu!

Nykyisin Saloon kuuluva Kisko on mielestäni Suomen rumin kunta. Paikkakunnalla on kyllä kauniita rakennuksia, mutta ne on heitelty vähän sinne tänne ja laatikkorakentaminen on päässyt kunniaan Kiskossakin. Ns. keskusta näyttää hyvin sekavalta ja kylmältä. Kotoisuus puuttuu ja aivan kuin rakennuksia olisi ilman minkäänlaista suunnitelmaa rakenneltu tyhjille tonteille.

H.V.

”Kehittyvien maakuntien suomi” on kokonaisuudessaan saatettu rakennusliikkeiden liekanuorassa toimivan ”demokraattisen” hallinnon toimesta niin rumaksi ja epäviihtyisäksi paikaksi, että sen rumimman valitseminen rumien joukosta ei tee oikeutta edes rumuudelle vertauskohdan puuttumisen vuoksi. Silti oma ehdokkaani löytyy Eteläpohjanmaalta: Seinäjoki. Eivätkä sitä ympäröivät Lapua tai Kauhava paljon huonommalle jää. On hyvä, että Kotiliesi osoittaa mielenkiintoa tähän kauan vaiennettuun seikkaan. Suomi on ruma maa muutamaa asiallista kaavoitustoimintaa vielä ylläpitävää kaupunkia (esim. Helsinki) lukuunottamatta. Ikävä kyllä suomalaiset sen ovat ihan itse saaneet omin töin aikaan ja siihen määrään, että asia enää koskaan edes korjaantuu väestön kaikotessa siedettävimpiin ympäristöihin. Suuri, liian suuri, muutos tarvittaisiin asenteissa.

Kongari

Suurin osa Suomen kuntakeskuksista on rumia tai erittäin rumia. Laatikkoarkkitehtuuri, jota myös hienosti funkikseksi kutsutaan, ja mitättömän näköiset ja estetiikaltaan täysin piittamattomasti rakennetut talot ovat valitettavasti vallitseva arkkitehtuurisuuntaus oikeastaan koko Suomessa. Suomessa ei ole kuin pari hassua poikkeusta tähän rumien paikkakuntien jatkumoon:
Kaupungeista voisi mainita: Kristiinankaupungin ja vanhan Porvoon (mutta ei uutta osaa).
Jopa hienon Wanhan Rauman pilaa ne karmaisevat ympäristön tehtaat ja funkkismaailmat…
Pikkupaikoista voisi parhaimmistona pitää joitakin suht koskemattomina säilyneitä kuten esim. Öllölä, Naarva, Fiskars, Rääkkylä, yms.

Kuukkeli

Oman ääneni annan Seinäjoelle.

Joutseno. Mitäänsanomaton keskustaajama mäntykankaalla, väärällä puolella kuutostietä. Saimaan kauniit rannat on annettu teollisuuden käyttöön.

danaja

Kemi, joskus joku muuttanut pois ja palannut 60 vuoden päästä takas . ei oo kuulemma paikat muuttuneet.

Kyllästynyt

Siis kirkkonummi on siis mun mielest kamalin mitä voi olla, tää on ruma ja tääl ei osata hoitaa asioita kunnol, uutta rakennetaan mut vanhaa ei osata korjata…

Jartsa

Seinäjoki.

eilamarjatta

Olen eri mieltä nimim. Tilaa olis Kauhavan rumuudesta. Onhan siellä näitä laatikkotalojakin, mutta paljon myös muita taloja ja se on mielestäni suht. tavallinen paikkakunta (kaupunki). En asu Kauhavalla, mutta sen
lähistössä.

reettaisabella

Loimaan kaupunki on rumin. Keskusta on jätetty oman onnensa nojaan. Talojen maalit hilseilevät, keskusta on ankea ja väritön, useimmat rakennukset huonokuntoisia. Liikkeet sisältäkin ovat ankeita. Edes kesällä ei ole kaunista.

eilamarjatta

Ei se Seinäjokikaan niin ruma ole, tavallinen kaupunki. Käykää joskus tutustumassa. Olen muuttanut Pohjanmaalle muualta, mutta puolustan näin nykyistä kotiseutuani.

Jepulis

Kemijärvi

Anteeksi

rakas siilinjärvi 🙁

TSK

Seinäjoki on lattean ruma ja tylsä. Kouvolan rumuus on jylhempää ja komeampaa, siis jo mielenkiintoista.

Kirkkonummelainen

Kirkkonummi oli noin kymmenisen vuotta takaperin tosi ruma mutta nykyään vuonna 2017 Kirkkonummen keskusta on erittäin viihtyisä:) Ja Pohjois-Kirkkonummella sijaitseva Veikkola on myös tosi kiva paikka.

repeatso

Vanha kysely, mutta ehdottomasti rumin, haisevin ja saastaisin paikkakunta Suomessa on Harjavalta ja asukkaat puleja, eli juoppoja.

Qqqq

Pori

Välillä käyn

Taas nostetaan tällaista, mutta onhan Porissa sentään vanhempaa kivikeskustaa hallintorakennuksineen ja puistoineen. Monessa Suomen kaupungissa ei ole noitakaan.

(En asu Porissa)

Sinun täytyy kommentoidaksesi.