Ihmiset

Kotiliesi kysyy: Miksi isät eivät jää kotiin?

Isät ovat ottaneet innostuneesti vastaan perhevapaiden uudistukset. Silti monessa perheessä isä empii kotiin jäämistä. Taustalla vaikuttavat ennakkoluulot ja sitkeässä istuvat asenteet.

Vuoden 2007 alussa isälle tai äidille maksettavaa vanhempainrahaa korotettiin ja lisättiin joustoa vapaan ajankohdasta sopimiseen. Isät voivat pitää vapaansa milloin tahansa 14 kuukauden sisällä lapsen syntymästä.

Lisäksi isät saivat erityisen bonus-järjestelmän: jos isä käyttää vanhempainvapaasta vähintään kaksi viikkoa, hän saa kaksi viikkoa lisävapaata. Järjestelyä kutsutaan isäkuukaudeksi.

Tällä hetkellä yli 10 prosenttia isistä käyttää isäkuukautensa. Stakesin erikoistutkija Johanna Lammi-Taskula uskoo, että lukua voitaisiin tuntuvasti nostaa ottamalla käyttöön isäkiintiöt.

– Vanhempainvapaan jakaminen on perheiden sovittavissa. Tässä suomalainen bonus-järjestely eroaa muiden Pohjoismaiden järjestelyistä. Muualla tietty osuus vanhempainvapaasta on vain isän käytettävissä, äiti ei voi sitä hyödyntää.

Kun perheet voivat itse neuvotella vapaan jakamisesta, äidit jäävät helpommin kotiin piintyneiden roolimallien mukaan.

– Tämän päivän isillä on paljon halua ja valmiutta olla tasavertaisena vanhempana läsnä lapselleen, Johanna Lammi-Taskula sanoo.

Toisen vanhemman kotiin jääminen on aina myös taloudellinen ratkaisu. Tilannetta arvioidessa kannattaa laskea, miten verotus alenee vapaan aikana. Samoin työmatkoista ja työpaikkaruokailuista säästyvät eurot merkitsevät.

– Monelle tulee yllätyksenä, että vaikutus saattaa olla vain muutaman kymmenen euron kokoluokkaa, Johanna Lammi-Taskula huomauttaa.

Laskelmia perheen taloudellisen tilanteen muuttumisesta voi tehdä esimerkiksi Sosiaali- ja terveysministeriön sivustolla: www.isyys.net

Miten isät saataisiin jäämään kotiin hoitamaan lapsia? Miten teillä on jaettu vanhempainvapaat?

Kerro meille mielipiteesi ja kokemuksesi. Vastauksia saatetaan käyttää nimettöminä Kotiliesi-lehdessä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotiliesi kysyy: Miksi isät eivät jää kotiin?

vuosia tilannetta seurannut

Monessa nuoressa perheessä taloudellinen ahdinko on pahimmillaan. On ehkä opintovelkoja, oma koti haaveissa, ilman työkokemusta palkka pienimmillään jne. Muistelen omaa aikaani silloin kun perhettä perustettiin Olimme molemmat sosiaalialalla työssä. Ei olisi tullut kuuloonkaan, että toinen olisi voinut jäädä kotiin lasta hoitamaan. Jokainen penni tuli tarpeeseen. Korvauksen pitäisi olla vähintään sen suuruinen kuin vähemmän ansaitsevan puolison tulot. Ainakin silloin kun on hyvin pienituloisista henkilöistä kyse. Korvaus pitäisi olla porrastettu. Nykyisin näyttää olevan niin, että mitä korkeampi elintaso, sitä vähemmän siitä halutaan antaa lapsille.

Lapsen etu

Työelämä on kiristynyt noista ajoista. Moni pelkää putoavansa kärryiltä, jos on pitkään poissa. Siksi olisikin hyvä, jos sekä äiti että isä voisivat jäädä vuorotellen kotiin lapsen kanssa. Lapsi saisi olla kotihoidossa eikä kummankaan vanhemman työura kärsisi.

tiia

Isä ei ehkä jää kotiin, koska äiti haluaa olla kotona lapsen kanssa. Isällä on usein myös suuremmat tulot, jolloin perheen hyväksi niin päin, että äiti kotona.

tuleva koti-isä

Eikö isä sitten halua olla lapsensa kanssa? Kyllä ärsyttää tämä vanhanaikainen ajattelu, että vaibn äidit haluavat hoitaa lapsia. Itsellä on puolivuotias tytär ja odotan vain hetkeä kun vaimo lähtee töihin je me saamme tytön kanssa viettää päivät kahdestaan.

Kolmen lapsen isä.

Olin muutama vuosi sitten 7 kk hoitovapaalla nuorimman lapsemme kanssa. Se oli mahtavaa aikaa, jota voin enää vain muistella. Onneksi voin.

Kolmen lapsen äiti

Moni äiti haluaa olla kotona ainakin vanhempainrahakauden loppuun asti, lapsi on kuitenkin vielä pieni. Ja toisaalta ei läheskään kaikilla äideillä ole työpaikkaa mihin ”kesken” vanhempainvapaan palata. Mielestäni tulisikin enemmän miettiä sitä miten saataisiin isiä jäämään hoitovapaalle vanhempainrahakauden jälkeen! Omalta kohdaltani voin sanoa että mieheni on ollut paremmasta palkastaan huolimatta yhteensä kolme kertaa hoitovapaalla, pisimmillään lähes vuoden. Itse olen sosiaalialalla töissä ilman lisiä ja muita joten ei tätä ratkaisua ainakaan palkan takia ole tehty. Pärjätty kuitenkin on ja mieheni esimerkin (?) jälkeen samalta miesvaltaiselta työpaikalta on jäänyt muitakin isiä kotiin 🙂 Jokainen perhe tekee tietysti omat ratkaisunsa ja näinhän se pitää ollakin!

Äiti2009

En tiedä onko kaupunkikohtaista, mutta meillä päin varsinkin sosiaalitoimi ja neuvola, tuntuu olevan vieraantuneita siitä asiasta jos isä jää kotiin hoitamaan lapsia. Ilmeisesti heillä ei tunnu olevan tarpeeksi kokemusta koti-isistä. Meillä ainakin mun mies hoitaa lapsia kotona, kun mä käyn koulua. Koulupäivät on onneksi 8-14. Heti ollaan moittimassa kun isä hoitaa lapsia kotona, siitä minä en tykkää. Sen takia jotkut isät ei varmaan halua hoitaa lapsia kotona, kun heti ollaan epäilemässä hoitokykyjä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.