Ihmiset

Kotiliesi kysyy: Miksi kirkon piiristä on paljastunut lasten hyväksikäyttöä?

Kirkon ja lestadiolaisten piirissä on tullut esille lukuisia tapauksia, joissa lapsia on hyväksikäytetty seksuaalisesti.

Nyt hyväksikäytön uhreja pyydetään ottamamaan yhteyttä viranomaisiin.

Samalla mietitään, mitä asialle voitaisiin tehdä, voidaanko esimerkikisi rippisalaisuutta rikkoa, jos hyväksikäyttäjä tunnustaa tekonsa ripissä.

Miksi hyväksikäyttötapauksia on ilmennyt juuri kirkon piirissä? Mistä se kertoo? Miten tätä voitaisiin ehkäistä?

Kommentteja voidaan käyttää Kotiliesi-lehdessä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotiliesi kysyy: Miksi kirkon piiristä on paljastunut lasten hyväksikäyttöä?

Kaide

Jos olisin pedofiili…. minneköhän ”piiloutuisin” ? Kirkon suojiin ? Myös yleinen asenne että ”kaikkea saa tehdä kunhan pyttää Herralta anteeksi” on näiden uskontojen loistava suojakilpi.

Vapaa

Uskonnollisissa yhteisössä ajatellaan pahan tulevan yhteisön ulkopuolelta. Ollaan väärällä tavalla nöyriä, eikä uskalleta tuomita vääryyttä. Pedofiilien lisäksi uskonnolliset yhteisöt ovat oiva tanner myös narsistista persoonallisuushäiriötä poteville.

eilamarjatta

Olen samaa mieltä kuin nimim. Vapaa, pahan ajatellaan tulevan ulkopuolelta. Uskonnollisissakin yhteisöissä on paljon persoonallisuushäiriöistä kärsiviä.

jooo

Pedofilia on marginaali-ilmiö kirkon piirissä, etenkin Suomessa. Todellinen ongelma on hyväksikäytö kodeissa ja lähipiirissä.

Kuitenkin hienoa,että kirkko Suomessa on ottanut asian itse esille, sillä uskontojen tai luottamusasema(kuten opettaja, kerhon vetäjät jne) piirissä tulee olla nollatoleranssi.

Ei pidä yleistää

Tulin ostaneeksi lehden n:o 10. Tuli paha mieli, kun luin J. Heinimäen syvällä rintaäänellä suolletun tekstin. Kävi kyllä selväksi, ettei hän tiedä asiasta, mistä kirjoittaa. Silloinhan se tietysti on helpointa median mukaisesti leimata jokin ryhmä yleisesti omalakisiksi. Sinänsä jutun asia on vakava.

teologi

Lestadiolaisuus on osa kirkkoa. Valitettavasti kirkko ei ole synnistä vapaa, vaan kaikki elämän ilmiöt ovat osa myös kirkon elämää. Uskonnollinen instituutio/ liike on helppo nostaa jalustalle, koska sen katsotaan edustavan arvoja, joihin ei pedofilia – nimisen ilmiön pitäisi kuulua. Kaleva – lehden haastattelussa psykologi totesi, että esim. lestadiolaisten piirissä tuskin on sen enempää pedofiliaa, kuin yhteiskunnassa yleensäkään. Koko yhteiskuntamme on onneksi tullut avoimemmaksi – ja siksi nämä asiat nousevat nyt pintaan.

Se, jos kirkossa/ jossakin uskonnollisessa yhteisössä tai yhteiskunnassa yleensäkin peitellään tapahtunutta rikosta on toinen asia. Se on aina väärin.

”Jos demari ajaa ylinopeutta, ajavatko silloin kaikki demarit?”

propagandaa

Miten voi olla mahdollista, että tietokirjailija Heinimäki kirjoittaa Kotilieden nrossa 10 niin virheellistä ja perustelematonta tekstiä? Hän kirjoittaa vanhoillislestadiolaisten halveksivan yhteiskunnan lakeja ja tuomitsevansa omien lakien mukaan ja omissa tuomioistuimissa. Mihin ihmeeseen tämä tieto perustuu? Jos Heinimäki viittaa jollain kaukaisella tavalla tässä rippisalaisuuteen, on hän silti väärässä.

Vanhoillislestadiolaiset opettavat, kuten Raamatussa neuvotaan. Eli jos joku henkilö on tehnyt syntiä, joka on samalla rikos maallisen lain mukaan, rikos tulee sovittaa normaalisti lakien mukaan. Synninpäästö ei tarkoita rikoksen pois pyyhkimistä.

Pedofiliakeskustelussa on unohdettu kokonaan, mitä katumus todellisuudessa tarkoittaa. Se tarkoittaa, että henkilö on valmis tekemään mitä vain sovittaakseen rikoksen, hän toivoo, ettei koskaan olisi tehnyt edes sitä. Todellinen katumus ei ole sitä, että henkilö haluaa vain vapautuksen väärälle toiminnalleen. Jos vaikkapa joku lapsi on heittänyt kiven naapurin ikkunaan, ei vanhoillislestadiolaiset vanhemmat ainoastaan nuhtele lasta ja anna asiaa lapselle anteeksi, vaan yhdessä lapsen kanssa lähdetään kysymään naapurilta, miten asia voidaan korvata, eli tässä tapauksessa paljonko maksaa. Jos logiikkaa sovelletaan pedofiliaan, henkilö, joka tunnustaa rikoksen toiselle ja pyytää sitä anteeksi, on halukas myös maallisen lain edessä korvaamaan rikoksen, eli hän itse ehkäpä rippi-äidin/isän tukemana ilmoittaa asian poliisille. Ei sellainen katumus ole aito, joka yrittää välttää rikoksen sovittamisen maallisessa tuomioistuimessa. Se, jolle rikos paljastetaan (eli synti tunnustetaan), huolehtii, että rikos tulee ilmoitetuksi viranomaisille.

Heinimäen kolumnia voi tältä osin pitää suorastaan propagandana. Luulisi, että pappi, joka toimii tietokirjailijana, tietää asian oikean laidan.

huiskula

Uskovaisissa ihmisissä pedofiliaa on varmasti vähemmän kuin keskivertoväestössä, väitän. Tämä johtuu arvomaailmasta, siitä synnistä puhutaan ja sitä vastaan halutaan taistella. Uskovaisten yhteisössä ihmisiin luotetaan, mikä altistaa erilaisille hyväksikäytöille – pedofilian lisäksi uskonnolliset yhteisöt mahdollistivat esim. Wincapitan toiminnan.
Ei siinä sen suurempaa salaisuutta. Sielunvihollinen tekee työtä kaikkialla. Ja ihmisessä on aina mukana se turmeltunut osa. Kaikki uskovaisten yhteisössä mukana olevat eivät ole sydämeltään uskovaisia, puhuuhan Raamattukin susista lammasten vaatteissa.
Niin suuri synti kuin pedofilia on, senkin voi katuva saada anteeksi ja sovittaa lain edessä, kuten murhankin. Tai varkauden tai pettämisen tai pahoinpitelyn. Synti on syntiä, aina rikos Jumalaa ja omaatuntoa ja toista ihmistä vastaan.

Eeku

Hyväksikäyttö on liian lievä sana, aivan kuin kyse olisi vain jostain ”vähän niinku” -jutusta. Tosiasiassa pedofiliassa on kyse lapsen tai nuoren raiskauksesta, joka jättää häneen pysyvän jäljen. Raiskauksesta pitäisi myös langettaa kovemmat tuomiot, puoli vuotta ehdollista ei ole yhtään mikään rangaistus. Tämä maallisesta puolesta, Jumalalla on omat lakinsa.

nössöt

Mitä ihmettä, että katuva saa anteeksi?! Ei koskaan, sanon minä.
Ja että vaan kun katuu saisi lapseen sekaantumisen , ja jopa murhankin anteeksi. Jo on kieroa ajattelua! Ei anteeksiantoa, vaan kunnolla rangaistukset ja korvaukset, jotka joutuu itse maksamaan loppuikänsä.
Jos kirkko ajaa tuollaista katuvalle annetaan anteeksi- linjaa niin todella toivon ja alan itse ajamaan asiaa, että kirkot ja uskonnolliset yhteisöt poistettaisiin valtion rahoituksesta ja suojelusta.

Kokenut

Olen samaa mieltä kuin huiskula, että kirkon piirissä pedofiliaa todennäköisesti on vähemmän kuin muussa väestössä. Mutta ehkä ne harvat tapaukset on vain piilotettu ja lakaistu maton alle, josta ne nyt kaivetaan kaikki yhdellä kertaa esille.

Seksuaalisuuteen liittyviä väärinkäytöksiä tapahtuu myös uskovaisten piirissä. Luulisin, että syynä on seksuaalisuuteen liittyvä kontrolli, häpeä ja tukahduttaminen. Ne luovat ihmisille paineita, jotka sitten joissakin yksilöissä purkautuvat jopa rikollisina tekoina. Tai sitten lievempinä tekoina, kuten meillä kotona, jossa isä piiskasi tyttäriään, äidin pyynnöstä. 60-70 -luvuilla tätä pidettiin normaalina, tuskin enää.

Raamattu kehottaa kunnioittamaan vanhempiaan. Sen taakse on moni rikollinen saanut tekonsa piilotettua. Ja sen vuoksi moni asia on jätetty kertomatta ja tuomatta päivänvaloon.

reettaisabella

Onhan sanomattakin selvää, että kun ihmistä uskon varjolla kielletään luonnollisista tarpeista ja vieteistä, niin pahaa siitä seuraa. Ja ainahan se salassa on jännittävämpää. Ihminen on outo olento!

Eeva-Aatami

Samaa mieltä kuin reettaisabella!

Olisikohan katolisen kirkon papeilla pienempi tarve pedofiliaan, jos he saisivat mennä naimisiin ja purkaa lisääntymisviettiään vaimon sylissä kuten muutkin miehet tekevät? Ovathan hekin fyysisesti terveitä ja viriilejä miehiä; on luonnonvastaista kieltää niin iso ja ihmiseen sisäänrakennettu asia kuin seksuaalisuus, yhtä hyvin voisi sanoa että saatte syödä ruokaa mutta älkää kakatko!

Teresa

Kannatttaa muistaa, että mikään kristillinen yhteisö ei hyväksy lasten seksuaalista hyväksikäyttöä; se ei siis tapahdu uskonnon vuoksi, vaan siksi että tähän syyllistyvä ihminen on lakannut elämästä uskonsa mukaisesti. Suurin osa pedofiliatapauksista tapahtuu perheen sisällä – tuskinpa kukaan silti ajattelee, että perhe ja oma koti on lapsille haitallinen kasvuympäristö, koska ”omat vanhemmathan tekevät niin paljon tällaista”. Samalla tavoin luotamme suurimpaan osaan vanhustenhoitajista, vaikka lehdissä onkin kirjoiteltu paljon hoitajasta, joka murhasi potilaitaan; samalla tavoin tässä paha teko tuli sieltä, mistä sitä vähiten olisi osannut odottaa.

Äärimmäisen ikävää, että tällaista tapahtuu kirkon piirissä, juuri siellä, missä pitäisi kaiken olla turvallista ja kristillisen hengen mukaista. Kuitenkin vain hyvin pieni osa papeista on syyllistynyt pedofiliaan (koska katolinen kirkko on maailmalla suurin kirkko, ei pedofiliaan syyllistyneiden määrä ole prosentuaalisesti suuri, vaikka se tietysti hätkähdyttävä onkin). Suurin osa papeista ei tällaista ole tehnyt eikä ikinä tekisi. Uskon saman pätevän lestadiolais- ja muihin yhteisöihin.

Eeva-Aatami ottaa kantaa katolisten pappien naimattomuuteen eli selibaattilupaukseen. Ajatus selibaatista voi tuntua jyrkältä, mutta pappi joka olisi naimisissa olisi luonnollisesti ensisijaisesti perheensä käytettävissä ja perhe hänelle tärkein asia. Näin ei kirkoissamme olisi enää seurakunnalleen sydämestään omistautuneita pappeja. Toisekseen, katolinen pappi ei saa palkkaa työstään, vaan selibaattilupauksen lisäksi antaa myös köyhyyslupauksen. Näin ollen perheen lapset jäisivät joko yksin äitinsä tai vaihtoehtoisesti seurakunnan elätettäviksi. Ja koska puolisoiden tulot lasketaan yhteen, olisi vaimonkin sen vuoksi tehtävä köyhyyslupaus (jolloin lupauksesta osallisiksi joutuisivat lapsetkin) tai papin luovuttava omastaan, joka taas muuttaisi hänen vakaumustaan. Kolmanneksi pappeja sitoo vielä kuuliaisuuslupaus, jonka johdosta papin on oltava valmis siirtymään muihin työtehtäviin vaikka ulkomaille, jos niin päätetään; tämä ei varmastikaan olisi lasten edun mukaista. Sitä paitsi käsittääkseni pedofilia on mielisairautta, ei seurausta seksuaalisuudesta pidättäytymisestä; näin ollen normaali ihminen ei sekaannu lapsiin, vaikka eläisikin erossa seksistä.

Toivon, että esiintulleista pedofiliatapauksista huolimatta ihmiset jaksaisivat luottaa kirkkoon ja ennen kaikkea uskoa Jumalaan!

isä

Jumalalla ei ole mitään tekemistä kirkon kanssa! Kirkko instituutiona joutaa roskakoppaan. Pitäkäämme kirkkoja ja katedraaleja vain kauniina kulttuurikohteina, usko Jumalaan ei tarvitse tekopyhiä pappeja selittämään pyhiä kirjoituksia. Kaikki kirkkojen ihmisiltä nyhtämät rahat takaisin, vaikkapa terveydenhoitoon.

järkyttynyt

Olen samaa mieltä, että lapsiin kohdistunut hyväksikäyttö täytyy luokitella pahimman luokan raiskaukseksi. Tuomio sen mukainen jonka muistaa koko elämänsä.
En vain ymmärä kuinka isä voi raiskata lapsiaan ja äiti on muka tietämätön asiasta. Jos äiti ei ilmoita raiskaus tapausta, niin tuomittakoon myös äiti rikokseen syyllisenä.
Vanhemmathan voivat vaatia lapselta anteeksiannon uhkauksin ja pakottamalla esim. lapsen hylkäämisellä ja syyllistämällä.
Voiko aikuinen ihminen mennä niin alas, että aiheuttaa lapselle maanpäällisen helvetin?
Raiskajat täytyy tehdä kyvyttömäksi harjoittamaan sukupuoliyhteyttä.

Omena

Nössölle: Raamatun mukaan Jumala antaa katuvalle synnit anteeksi. Vaikka ne olisivat sysimustat Jeesuksen veri pesee ne lumivalkeaksi. Mutta katuvan pitää tietysti pyytää sitä vilpittömästi ja haluta luopua synnistä ettei se ole vaan automaatti millä vaiennetaan omatunto ja jatketaan saman synnin harjoittamista. Ja rikkomukset pitää korvata myös uhrille.
Itse asiassa tämähän on kristinuskon ydin; Jeesus sovitti meidän kaikkien synnit jo 2000 vuotta sitten!

Ihmettelijä

Jaakko Heinimäki-niminen ”tietokirjailija” ilmoittaa lestadiolaisten halveksivan yhteiskunnan lakeja ja olevan omalakinen liike. Olisikohan tälläisen henkisen hallusinaation vallassa elävän kirjailijan ja papin syytä istua tuolilla oikein päin ja kertailla hieman kahdeksannen käskyn sisältöä.Kirjoituksesta huokuu pöyhkeä farisealaisuus,joka ei ole kaukana rasismista ja kiihotuksesta kansanryhmää vastaan.
Niin lestadiolaisen nimeä kantavien saarnamiesten kuin muidenkin tekemät rikokset ja niistä saadut tuomiot ovat kokonaan eri asia.Jokainen hyväksikäyttötapaus on rikos ihmisyyttä vastaan.

Objektiivinen

Miten saa käyttöönsä ”tietokirjailija”-tittelin? Tämän nimikkeen ilmeisesti itse itselleen myöntänyt Jaakko Heinimäki kirjoitti kolumnissaan lestadiolaisuudesta tarkoitushakuisesti täydellistä soopaa.Onkohan tämän kaverin muukin hengentuote samaa tasoa?Teksti oli sairaaloisen vainoharhaista.Luuleekohan mies tällä törkeydellä luovansa mainetta itselleen?Sääliksi käy!

itsenäinen

Ne, jotka tietävät totuuden uskonnoista eivät käytä vain lapsia, vaan myös aikuisia häikäilemättä hyväkseen. Uskonto antaa papeille paljon valtaa ja näin tulee aina olemaan, kunnes enemmistö ihmisistä ymmärtää, että kristillisen kirkon luominen oli vain roomalaisen eliitin poliittinen juoni vallan ylläpitämiseksi.

On hyvin sinisilmäistä uskoa, etteivät pedofiilipapit tietäisi sitä tosiasiaa, ettei heitä kuoleman jälkeen odota helvetti tai taivaskaan. Te muut taas, jotka ette uskalla ottaa elämäänne omiin käsiinne ja hyväksyä sen rajallisuutta, joudutte valitettavasti elämään pelossa ja hyväksymään pappienne väärinkäytökset.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.