Ihmiset

Kotiliesi kysyy: Mitä mieltä olet kuntaliitoksista?

Vuoden 2009 alussa toteutuu 32 kuntaliitosta. Miten se näkyy kuntalaisten arjessa?

Muutoksessa on mukana 99 kuntaa, ja liitosten seurauksena kuntien määrä vähenee 67:llä.

Yksi muutoksen läpikäyvistä kunnista on Hämeenlinna, jonka kaupunginvaltuuston puheenjohtajana toimii Iisakki Kiemunki (SDP).

Mitä hyötyä kuntaliitoksesta on hämeenlinnalaisille?

Liitoksen myötä kuntalaisten keskinäinen asema tasa-arvoistuu. Nyt pystymme formuloimaan palvelut yhteen muotiin. Voimme suunnitella taloudellisemmin ja ekologisemmin esimerkiksi joukkoliikenteen, kaavoituksen ja asumisen järjestämistä.

Seutuyhteistyötä tehdessämme olemme huomanneet, että kuntarajojen yli ei ole helppoa sopia asioista. Nyt hankaloittavat raja-aidat poistuivat, ainakin osaksi.

Kuntaliitokselle riitti myös vastustajia. Minkälaisia soraääniä esitettiin?

Vastustajat pelkäävät itsenäisyyden menettämistä. Pelot liittyvät varmasti myös oletettuun isomman itsekkyyteen. Ollaan huolissaan siitä, että liitoksen suurin taho rohmuaa itselleen kaikki edut, eikä pienemmille jää mitään.

Miten kuntaliitos näkyy sinun arjessasi? Ovatko kuntaliitokset mielestäsi järkeviä päätöksiä?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotiliesi kysyy: Mitä mieltä olet kuntaliitoksista?

.

Hei! Kannatan lämpimästi. On turha ylläpitää muutaman tuhannen asukkaan kunnassa koko organisaatiota. Meillä on pieniä kuntia, johon ei tahdo edes löytyä luottamusmiehiä.

Terveisiä Pöytyän Kilpisjärveltä

Hallinnon pyörittämisen kannalta varmasti on taloudellista yhdistää väkiluvultaan pieniä kuntia. Kuntaliitokksissa on vain se kurja puoli, että samalla saneerataan helposti myös palveluja kauemmas – rahaan vedoten sekin.
Itse tulen asumaan ensivuoden alusta todellisessa periferiakylässä:
tulevan kotikuntani oma lukio on 50 km päässä (naapurikuntien lukioihin on vain 30 ja 40km), kunnantalon palvelut saa jatkossa 40 km päästä (nyt vielä 15km), seurakunnat yhdistyvät ja papinkansliankin palvelut voivat siirtyä 40 km päähän.
Toivottavasti saamme pitää edes virka-aikaan avoinna olevan terveysaseman, päivystykset ovat jo nyt iltaisin 40 km päässä ja öisin 60 km päässä.

Luovuutta kehiin

Hyvä asia jos palvelut hoidetaan nykytasolla. Tarvitaan uutta ajattelua ja luovuutta jotta palvelutaso ei alenisi. Tämä koskee ensisijaisesti terveydenhoitoa, lasten- ja vanhustenhoitoa, opetustointa ja harrastusmahdollisuuksia kylissä. Suurista kauppakeskuksista ei ole niin väliksi kunhan sivukylillä asuvat voisivat netin kautta tilata ruokatarvikkeita joita esim. koulutaksit voisivat toimittaa perille syrjässä asuville. Sellaiset palvelut säästäisivät luontoakin autoilutarpeen vähetessä.

Aina Kulkevainen

Miinuspuolista tuli minullekin ensimmäiseksi mieleen tuo palvelujen keskittäminen – käytännössä huonontunut saatavuus. Postit, pankit, kaupat, terveyskeskukset, koulut…
Kaikilla ei ole autoa alla. Terveyskeskukseen ja kirjastoon jää sitten vain menemättä. Sekö on hyvä asia?

Eläkeläinen

Synnyin kuntani liitettiin lähikaupunkiin.Minulle se olisurullinen asia.
Koska kunta oli hyvin voiva,kaupunku ei.Ei siitä mitään iloa ollut synnyin kuntalaisille

Maijaliisa

Palokka on ja pysyy Palokkana,vaikka liityttäisiin Rovaniemeen!
Liitos on hyvä juttu,mutta Palokan lukio on säilytettävä !

Huutavan ääni korvessa

Luovuutta kehiin ehdottaa ihan hyvää ideaa: netin kautta toimivaa ruokakauppaa. Kaikkea muutahan sieltä jo pystyykin hankkimaan. Tilaus vain netin kautta ja liikkeen auto kiertää pari kertaa viikossa sivukylillä toimittamassa tilaukset ja maksu hoituu -tietenkin- verkkopankissa. Tälläisen kaupan tosin pitää erityisesti kiinnittää huomionsa ruokien laatuun ja parastaennen-päiväyksiin; asiakkaat kyllä lakkaa pian ostamasta, jos sitruunat on nahistuneita. leivät kuivahtaneita (ne saa kuivattua itsekin, jos kuivasta tykkää -minä haluan pehmeää ja tuoretta) ja päivämäärissä aikaa jäljellä liian vähän. Ajatelkaa miten kätevää näin pyhien alla tai vaikka heinäkuun helteillä tilata netistä: ei hikoilua edes maitokaupan jonossa!
Ja totisesti Palokka pysyy Palokkana ja Sipoo Sipoona ja kaikki muut kylät ja kirkonkylät myös omilla nimillään, vaikka koko Suomesta tehtäisiin yksintein yksi iso Hesa!

Siltojen molemmin puolin

Kyllä kuntaliitokset ovat oikeita asioita jos ne tehdään oikein ja ajatellaan koko-
naisuusksia. Jos pienemmän kunnan väestö käy suuremman kunnan puolel-
la töissä mutta asuu pienemmssä kunnassa ja verotulot tulevat vain pienemmän
kunnan tuloksi ja hyödyksi, niin parempi liittyä suurempaan. Kaikki muut palvelut ovat suuremmassa kunnassa ja he käyttävät niitä, niin pienen kunnan ei tarvitse
ylläpitää muuta kuin verojen kerääminen. Huom. ei kaikki tässä ole ainoita oikeita
asioita, mutta kuminkin.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.