Ihmiset

Kotiliesi kysyy: Miten pienentäisit hiilijalanjälkeäsi?

Mitä sinä olet valmis tekemään pienentääksesi hiilijalanjälkeäsi?

Kööpenhaminan ilmastokokouksessa 7.-18.12.2009 sovitaan kasvihuonekaasujen päästövähennyksistä. Suomi on mukana, joten sopimus tulee koskemaan meitä kaikkia.

Mitä sinä olet valmis tekemään, jotta ilmastonmuutos saataisiin hidastumaan?

Kommentteja voidaan käyttää Kotiliesi-lehdessä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotiliesi kysyy: Miten pienentäisit hiilijalanjälkeäsi?

Pieniä askelia

Meillä kotona lämpötila on 20 astetta tai sen alle. Villasukat jalassa pärjää hyvin. Sammuttelemme valoja ja kierrätämme jätteet. Naudanlihaa ostamme harvoin. Ruokavalio on nykyään kasvispainotteinen.

Blue Dragon

Kierrättämällä muovipullot ja sammuttelemalla valoja säästää sekä luontoa että rahaa. Meillä suositaan myös esimerkiksi puuron keittämistä mikrossa lieden sijaan, ja että ostetaan irtomakeisia kääreelliset makeiset korvaamaan. Myös suomalaisen elintarvikkeiden osto kannattaa!

Kotiliesi mökillä

Suositaan julkisia kulkuvälineitä, ei osteta lapsityövoimalla tehtyjä vaatteita.Tavarat kierrätetään joko ystävillä tai sukulaisilla, tai viedään kierrätyskeskuksiin.Ruokiissa vähän päästöä aiheuttavia, kasviksia ja perunoita.Jätteet lajitellaan.Kynttilän valoa ja tähtitaivaan katselua television sijaan.Lapsiperheissä ommeltavia kestovaippoja.

sylvi

En lennä lomalle Thaimaaseen tai muille kaukomaille. Lomailen etupäässä kotimaassa. En omista kesämökkiä. Käytän julkisia kulkuneuvoja työmatkoilla. Teen päivittäiset ruokaostokset lähikaupasta. Lajittelen jätteet. Kierrätän. Huonelämpötila on 20C.

sylvi

En lennä lomalle Thaimaaseen tai muille kaukomaille. Lomailen etupäässä kotimaassa. En omista kesämökkiä. Käytän julkisia kulkuneuvoja työmatkoilla. Teen päivittäiset ruokaostokset lähikaupasta. Lajittelen jätteet. Kierrätän. Huonelämpötila on 20C.

Miljöö

Elän niinkuin ennenkin, mitään en ole muuttanut enkä muuta 😉 Yksi hailee mitä tapahtuu paskaan me hukutaan kuitenkin. Se on nyt aivan sama lajittelenkö jätteet vai en, samaan kattopaikkaan ne jätteet kuitenkin menee, missä siis järki. Rahaa ei ole eristää taloa enempää, joten siinäkään en voi muuta sanoa kuin voi voi, lämmöt menee harakoille.

Tero

Emme osta kotimaisia vihanneksia kesä aikaa lukuunottamatta. Lopetimme mökkeilyn runsaan ajamisen takia. MInimoidaan ostamista esim. vaatteiden osalta.

Pötyäläinen

Asun työpaikallani, joten en aiheuta aamu- ja iltapäiväruuhkaa. Huonelämpö talvella +15-18 astetta ja hyvin tarkenee, eihän sitä läpi vuoden tarvitse pelkällä teepalla ja sortseilla sisälläkään tarkentua. Naapurin kanssa ajetaan vuorotellen poikiamme lähimmälle linja-autolle 15 km päähän, että pääsevät kouluun kauppalaan 60km päähän kotoa. Riistalihaa voin syödä surutta: ei navettaa lämmitettävänä eikä valaistavana,ei teuras- ja maitoautoliikennettä, ei eläinlääkärin ajoja, ei rehunajoa, ei paska-aumaa peiteltävänä! Ja riista on luomua jos mikä.

Ärsyttää

Miksi aina markettikansalta perätään ekologisia valintoja? Minä ainakin odotan, mitä Kööpenhaminassa päätetään ja mitä suomalaiset poliitikot sen jälkeen tekevät. Turha meidän on murehtia mökkeilystä, jos isoja kasvihuonekaasujen päästäjiä teollisuutta ja energiantuotantoa ei suitsita.

varis

Pienillä valinnoilla voi ihan marketissakin toteuttaa ekologisuutta. Itse yritän ostaa lähellä tuotettua murkinaa, jonka tuottamisesta ja säilyttämisestä ei aiheudu turhia päästöjä. Kasvisosastolta siis kotimaisia juureksia, sipulia ja kaalia -tuontihedelmät ym. ovat pannassa. C-vitamiinia saa kaalista sen mitä tarvii luonnosta kerättyjen marjojen ja sienten lisäksi. Monissa tuontihedelmissä on lisäksi paksu kuori, joka aiheuttaa turhaa painolastia kuljetukseen. Eläimiä en ole syönyt moneen vuoteen. Maitotuotteista en ole luopunut kokonaan, mutta minimoinut niidenkin käytön -kiinteä juusto on samalla viivalla lihan kanssa. En kuitenkaan näkisi maitotuotteiden korvaamista Suomessa esim. USA:ssa tuotetulla soijalla ekologisena. Kotimainen vastaava proteiinilähde on härkäpapu, ja myös herne ja lupiini ovat melko täyttä tavaraa. Riistan käyttöä en kieltäisi niiltä, jotka siihen pystyvät, koska edesauttaa myös riistakantojen aisoissa pysymistä.
Niin ja siis sinne markettiinkin poljen pyörällä tai kävelen.

varis

…viivalla lihan kanssa. En usko, että Suomessa maitotuotteiden korvaaminen ulkomailla tuotetulla soijalla olisi ekologista. Kotimainen vastine on härkäpapu, ja herne ja lupiini tulevat ihan perässä. Riistan käyttö on järkevässä mittakaavassa suositeltavaa, koska samalla riistakannat pysyvät aisoissa.
Ja, jos lähden markettiin, teen senkin kävellen tai pyörällä.

Osa-aika omaishoitaja

Kaiken ÄRSYTTÄVÄN jouluhömpötyksen keskellä jäi mieleen pikku
ristiriita eli samassa lehdessä myitte mustia keittiöitä ja tota carbon-
aatetta kilo juustoa jälki se ja se.Neuvoksi ostakaa tummat puukalusteet käytettynä ja sitten vaikka sata kiloa juustoa,jos mais–
tuu!
Protestanttinen angsti-moraali pääsee näissä aina kukoistukseensa!
Elä ja anna elää mutta kohtuus kaikenmaailman laskureihin paitsi
Joulukalenterin suklaaluukkuihin.

eilamarjatta

’Olen vaihtanut melkein kaikki kotimme lamput energiansäästölampuiksi. Valoteho on yhtä hyvä, ellei parempikin kuin tavallisten hehkulamppujen.
Muutimme asumaan mökillemme, joten turhat viikonloppuajelut jäivät pois.
Tällainen ratkaisu sopi myös töiden kannalta. Kaupunkiasuntomme vuokrasimme pojallemme. Matkailemme vain kotimaassa (pääasiassa kesäisin). Muutenkin yritämme välttää turhaa autolla ajelua ja muuta tuhlausta. Suosin kaikessa mahdollisessa luonto- ja energiaystävällisiä ratkaisuja (esim. pesuaineet).

milja

1,1,2010
emme matkustele lentokoneella, eikä muutenkaan matkustella kuin sukulaisten luonna. Näin vuoden pimeinpänä aikana pistää merkille miten paljon maailmassa poltetaan turhia valoja kuten valtatiet on kohta valaistu kaikki eikös autoissa ole sitävarten valot se on minusta turhaa. Kotona en vaihda lanppuja enerkiasäästölanpuiksi koska ne on ongelmajätettä. Rakettien anpumista emme harrasta

Ohhoh

Aika hassua´on kuvitella, että riistan käyttö jotain voittasi! Kysymys kuuluu; mitä riistaa ja mistä? Hirviä saa metsästää sykyllä määrätyn ajan, jäniksiä myös määräajoin. Taitaisi hiuka yllättää suurimman osan suomalaisista uusavottomista, jos pitäisi alkaa jänistä metsästää ja nylkeä! Olisi muuten kaupoissakin aika kallis tuote.On aika hömpötystä nuo hiilijalanjäljet!
Normaali ruoka, kohtuullinen liikkuminen ajoneuvoilla, katuvalot minimiin,ulkomaanreissut samoin, krääsä jätetään ostamatta…Kun ihminen kuluttaa kohtuudella, niin ei siinä luonto häiriinny.Jokainen voi käyttää tervettä järkeä valinnoissa. Hömpötys on asi erikseen.

katse peiliin

Kuljen työmatkani julkisilla kulkuvälineillä koska pääkaupunkiseudulla julkinen liikenne toimii hyvin. Syön sesonkiruokaa – uudet perunat juhannuksena, mansikat heinäkuussa, salaatit kesällä. Tomaatit ja kurkut kasvatan itse. Talvella on juuresten aika. Yritän olla ostamatta muotiturhakkeita, minulla ei ole koskaan ollut vesisänkyä eikä leipäkonetta.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.