Ihmiset

Kotiliesi kysyy: Miten sait terveyttä ravitsemuksen avulla?

Omilla syömisvalinnoillaan voi vaikuttaa vastustuskykyyn. Onko tietynlainen ruokavalio tuonut sinulle terveyttä? Kerro meille kokemuksistasi!

Lue lisää aiheesta: Kotiliesi 17/2011.

Kuva: Mirva Kakko

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotiliesi kysyy: Miten sait terveyttä ravitsemuksen avulla?

Siipukka

Enpä tiedä, onko tuonut terveyttä, mutta muuten hyvän olon on ruokavalioni saanut aikaan.
Meillä syödään paljon vihanneksia, juureksia, hedelmiä ja marjoja.
Perunaa syömme päivittäin, samoin ruisleipää aamulla ja ruuan kanssa. Punaista lihaa jonkun verran. Kanaa ja kalaa sekä papuja ja joka päivä runsas salaatti. Mausteina yrtit ovat ykkösenä, sitten pippurit ja sormisuola.
Rahkat ja jugurtit kuuluvat leivonnaisiini useasti, samoin marjat. Leseitä jos jonkinmoisia löytyy kaapista ja niitä käytetään. Ruokajuomana rasvaton maito tai piimä.

Ihan tällaista tavallista ruokaa ja rasvoina pehmeitä rasvoja sekä oliivi öljyä.
Aamuni aloitan kahvilla ja ”voileipäherkulla”. Leipänä Vaasan ruispala tai Oululaisen jälkiuunipala, päälle runsaasti porkkanaraastetta ja loraus oliiviöljyä sekä kalkkunaa, lisäksi paprikaa, kurkkua ja tomaattia, joskus kananmuna. Lisäravinteena meillä syödään joka päivä D-vitamiini pilleri.
Vointi on reipas ja iloinen.

Taneli

Söin paljon vaaleaa leipää, join kolme mukillista kahvia päivässä, omenat, kurkku ja monet muut terveelliset ruoat närästivät, join päivittäin light-limsaa ja käytin muutenkin keinomakeutusainetta. Podin kolme kuukautta kovia ylävatsakipuja ja juoksin lääkärillä, kunnes selvisi, että minulla on ärtynyt suoli. Lopetin kahvin ja teen kokonaan, samoin kaikki keinotekoiset makeutusaineet, vaalean leivän, murot, myslit ja leivonnaiset lopetin myös, aloin syödä pelkkää ruisleipää. Syön päivittäin erilaisia rouheita ja siemeniä. Nyt voin huoletta syödä aiemmin närästystä aiheuttaneita ruokia, herkuttelen joskus kasvisrasvajäätelöllä ja omalla pullalla. Suolisto ei oireile ollenkaan ja olo on muutenkin aivan ihana. Kahvi oli vaikein lopetettava, kaipasin sitä kolme kuukautta joka päivä. Nyt koko kahvinjuonti tuntuu ihan hullulta huvilta. Ruoalla on valtava merkitys hyvinvoinnille.

Emppu

5 kuukautta sitten laitoin ruokavalioni remonttiin. Päivääni kuuluu lautasmallin mukaisesti (5 x päivässä) niin että puolet kaikesta syödystä on vihanneksia ja hedelmiä (yht. 600 g vihanneksia, n 300 g hedelmiä), kokojyväleipää/perunaa/riisiä tms. neljännes kaikesta, samoin neljännes proteiinia (vähärasvaista lihaa). 8-10 lasia vettä, 2-3 lasia piimää.

Olut jätetty minimiin, lasi tai kaksi viiniä silloin tällöin. Nyt on lähtenyt painoa 13 kg ja kolesteroli on laskenut lähes normaaliksi; nimenomaan huono kolesteroli laski 1 yksikön verran.

Jos joskus herkuttelen, koetan valita pullan tai muun vähärasvaisen leivonnaisen tai sitten otan vain pienen palan (ja jätän vastapainoksi yhden leivän syömättä). Kun syö tuon 5 kertaa päivässä, ei enää tule niin kovia makeanhimopuuskiakaan.

Viikottain liikuntaa 3 – 7 h (kävelyä, pyöräilyä, jumppaa, uintia, puutarhatöitä).

Tällä pitäisi jatkaa loppuelämä, niin paino ja terveys varmaan pysyisikin!

vanhanaikainen

Teen itse ruuat ja leivonnaiset, kotimaisista hyvistä raaka-aineista. Täysjyvää ja tummaa viljaa tai riisiä. Paljon kasviksia kypsennettynä. Sekä kotimaisia marjoja ja sieniä paljon.Toki jotakin tuonti tavaraakin on ostettava kun niitä ei suomessa kasva. Punaista lihaa vain muutaman kerran vuodessa luomuna.
Elikkäs vältän kaikkia väri, maku, säilöntäaineinta yms E-koodeja. Pyrin myös tarkistamaan päivittäisen sokerin , suolan ja rasvan määrän. Alkoholia sis. tuotteiden nauttiminen minimaalista (ei koskaan humalahakuista)! En koskaan syö itseäni ähkyyn, juon paljon vettä. Olen laihtunut (n.10kg) ja pysynyt terveenä jo tosi pitkään (yli 10v) kun tein tämän tankkaus päätöksen. Voikaa hyvin, kun katsotte mitä syötte.

reettaisabella

Puolitoista vuotta sitten aloitin lakto-ovo-vegetaristiruokavalion. Syön myös kalaa. Syön aina pieniä annoksia, mutta usein. Aamupala on runsas ja sisältää puuroa tai jogurttia hedelmien ja leseiden kanssa, leipää ja juustoa sekä aitoa tuoremehua. Käytän suomalaisia tuotteita, vältän liikaa suolaa ja rasvaa, syön paljon hedelmiä ja kasviksia ja kalaa. Teen perinteisiä suomalaisia ruokia, lihan tilalle vain kasviksia. Juomana vettä, tuoremehua ja kahvia sekä teetä. Olen voinut hyvin, olen pirteä ja tässä ajassa olen laihtunut 7 kg tasaisesti. Painoin viime kesänä 70 kg, nyt 63. Olen ihannemitassani, nukun hyvin enkä koskaan enää vaihda tätä ruokavaliota mihinkään muuhun. Herkuttelen pähkinöillä, kuivahedelmillä ja marjoilla, mutta suon itselleni omaa tekemääni piirakkaa tai kakkua silloin tällöin.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.