Ihmiset

Kotiliesi kysyy: Miten tyttöjen itsetuntoa voi parantaa?

Tuoreiden tutkimusten mukaan tyttöjen itsetunto kohenisi, jos he olisivat kauniimpia ja laihempia.

Kesällä julkaistiin kaksi tutkimusta tyttöjen ja naisten itsetuntoon vaikuttavista asioista. Kosmetiikkamerkki Dovelle tehtyyn tutkimukseen vastasi vajaa tuhat 15-64-vuotiasta naista ja Demi-lehden tutkimukseen 3 000 tyttöä iältään 12-19 vuotta.

Edellinen tutkimus Dovelle tehtiin vuonna 2005. Siihen verrattuna 15-17-vuotiaat tytöt toivovat enemmän laihuutta ja kauneutta. He ovat myös sitä mieltä, että kauneusleikkauksiakin voisi harkita.

Doven tutkimuksessa yli puolet 15-17-vuotiaista tytöistä on ollut laihdutuskuurilla. Jopa 14 prosenttia vastanneista sanoo laihduttaneensa ensi kerran jo kymmenvuotiaana. Demi-lehden tutkimuksessa puolet normaalipainoisena itseään pitävät tytötkin ovat laihduttaneet.

Myös media luo enemmän ulkonäköpaineita aikaisempiin tuloksiin verrattuna. Nuoret haluaisivat nähdä julkisuudessa itsensä kaltaisia, erilaisia naisia.

Äideillä on huoli siitä, etteivät he välittäisi omaa huonoa itsetuntoaan tyttärilleen. Vastuu makaa kaikkien naisten hartioilla.

Millaisen naiskuvan annamme tytöille? Saako toisen ulkonäköä kommentoida? Miten voimme tukea tyttöjen itsetuntoa?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotiliesi kysyy: Miten tyttöjen itsetuntoa voi parantaa?

Pää pystyyn

Vastuu ei ole pelkästään naisten ja äitien, vaan koko yhteiskunnassa olisi tarkistettava arvoja ja toimintatapoja. On uskallettava kyseenalaistaa nykyinen pinnallisuutta, julkisuushakuisuutta ja ulkoista menestymistä korostava ajattelu. Myös naiseuden malleja tarvitaan enemmän ja ylipäätään ihmisyyden syvempää ja aidompaa ymmärtämistä. Tytöt ja pojat tarvitsevat aikuisten naisten ja miesten varauksetonta hyväksyntää ja kasvutukea.

Sanoivat koulussa kääpiöksi…

Isot muotihuoneet ottaa malleiksi vain jotain 185cm/ 40 kg-kokoisia anorektikkoja. Näiden kruiveloiden kuvia sitten levitellään muoti-, naisten- ja nuortenlehdissä. Kyllähän siinä väkisinkin alkaa pikkulikat ja vähän varttuneemmatkin kuvitella itsensä läskeiksi, vaikka olisivat itseasiassa sopusuhtaisia. Lehdet voisivat boikotoida tälläistä kuvamateriaalia. Tilalle voisi kuvata muotikuvia tavallisista Liisoista ja Päiveistä. Samalla voisi antaa vinkkejä notkoselkien, pömppämasujen, päärynäpyllyjen ja muiden sellaisten nättiin pukemiseen. Anorektikon päällä kaikki vaatteet istuu. Tavallisen naisen vartalossa on hyviä ja huonoja kohtia, joita joutuu korostamaan ja peittämään. Itse olen joutunut luopumaan farkuista notkoselän takia: farkkujen kaulus kiristää tosi pahasti vatsapuolelta etenkin istuessa ja selkäpuolella on samaan aikaan senttikaupalla tyhjää hotoa. Lisäksi olen alle 150-senttinen ja yli 70 kiloinen. Siinä tarvitaan yhdenlaista itsetuntoa, kun joutuu kerta toisensa jälkeen toteamaan ettei vaatekaupassa ollut taaskaan yhtään sopivaa vaatetta valmiina ja on yritettävä itse saada aikaiseksi jotain (ja valmiskaavatkin ovat sellaisenaan istumattomia, kun on erikoisen kokoinen).

kirsiterhikki

Kehuja tytöille molemmilta vanhemmilta, tekee varmasti hyvää itsetunnolle! On ollut aivan ihanaa huomata, kuinka omat tyttäret säteilevät kilpaa, kun isä heitä halaa ja kehuu isän kauniiksi prinsessoiksi…

T M J Rmki, 72v.

hyvä Pää pystyyn, nimimerkki mm.,kyllä Media on saanut liian suuren vallan itsetuntokin asiassa nuorille, muutkin nimimerkit asiallisesti huomioivia nuorten pyrkimisessä kohti itsenäisyyttä ja omaa minuutta, sisua, sipulia ja sokeroimatonta piimätuotetta ainakin tarvitseevat kohti tervettä vartaloa niin nuoret kuin vanhemmatkin.

Emmu 32v.

Tosiasiassa monet tytöt ovat aika lihavia ja osaksi tästäkin johtuen ei ulkonäössäkään ole kehumista. Miksi aina tutkimusten tuloksia kyseenalaistetaan, aivan kuin vastaajat olisivat väärässä?

Huiskula 36v.

Minä pelkään että kauniiksi ylistely johtaa ihan samaan lopputulokseen: ulkonäön ylikorostamiseen. Kyllä saa sanoa, että kivasti tukka tai nätit silmät sulla, mutta pääosa kehuista kannattaa suunnata sinne, mitä haluaa painottaa: olitpa reilu kaveri, kiva kun huolehdit läksyistäsi…

Äiti

Annetaan lapsille ja nuorille rakkautta ja välittämistä. Ollaan kiinnostuneita heidän asioistaan , neuvotaan.

(t)onnikeiju

Ei ylipaino automaattisesti tee kenestäkään rumaa tai vähemmän kaunista kuin hoikasta. Tiedän paljon todella säkenöivän kauniita ylipainoisia naisia ja tyttöjä. Kehuja heille ja pää pystyyn!

marleena

Jos äidit koko ajan laihduttavat ja siitä tohkaavat, malli annetaan myös silloin tyttärille ja varsinkin jos äaiti ei ole huomattavasti ylipainoinen vaan haluaa vain saada pari kiloa pois. Väärän mallin antaminen on ainakin yksi syy.
Kehuminen ja lähellä olo on tärkeää ja niin kauan kun tytär tulee halaamaan on kaikki hyvin!

Tilaajaäiti

Kasvatus oikeaan suuntaan lähtee jo kapaloikäisestä.
Oma lapseni ei ole koskaan sortunut rakennekynsiin, tatskoihin tai muihin muotihömppiin, koska hän on itse lahjakas ja tietää arvonsa.On tiennyt aina ilman vanhempien tai koulun ohjausta.Lahjakkaat lapset toimivat näin.
Ongelmia kai muunlaisilla lapsilla.Minun ei ole koskaan tarvinnut edes sanoa, että lue läksysi.
Varmaankin muotimaailmalle ja medialle hirviötapaus, kun raha ei kulje.

Millä keinoilla?

Niin, miten olet saanut kasvatettua ja tuettua tyttäreksi itsetuntoa? Raknnekynnet nyt tuskin ovat mikään itsetunnon mittari tai läksyjen luku aina itse. Mutta keinoja miten olet toiminut, olisi kiinnostava kuulla. Ainakin oma asenteeni on hieno ja itsetuntoinen. Se uhkuu varmuutta. Onko se opittu?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.