Ihmiset

Kotiliesi kysyy: Miten valvot lasten netinkäyttöä?

Tietokoneet ja internet ovat lapsille ja nuorille tuttuja välineitä, usein tutumpia kuin vanhemmilleen. Miten lasten internetin käyttöä voi valvoa?

Lapset ja nuoret käyttävät tietokoneita ja internetiä pelaamiseen ja kavereiden kanssa juttelemiseen. Netistä löytyy myös uusia kavereita, sellaisiakin, joiden kanssa ei koskaan tavata oikeasti. Kaikki keskustelijat eivät liiku virtuaaliyhteisöissä vain hyvässä tarkoituksessa, ja nimimerkin takaa on helppo heitellä millaisia kommentteja tahansa.

Vanhemmat tuntevat usein avuttomuutta lastensa netinkäytön suhteen. Miten valvoa pikku surffaajaa, kun ei itsekään pysy kaikkien yhteisöjen ja sivustojen perässä. Tämänvuotisen Tietoturvaviikon kohderyhmänä ovat vanhemmat. Heitä rohkaistaan kiinnostumaan lasten ja nuorten käyttämistä palveluista. Internet ei ole kauhistuttava mörkö, vaan kanssakäymisen väline, jonka kautta lapset ja nuoret tapaavat ystäviään ja tutustuvat uusiin ihmisiin. Vanhempien on tärkeää olla kiinnostunut siitä, mitä lapset netissä puuhaavat sekä muodostaa omat pelisäännöt perheen netinkäytölle.

Miten sinä valvot lapsesi internetin käyttöä? Millaisia pelisääntöjä teillä on tietokoneen ja kännykän käytöstä? Miten internetin vaaroja voisi välttää?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotiliesi kysyy: Miten valvot lasten netinkäyttöä?

Reettaisabella

Mielestäni ihan pienet lapset eivät vielä tarvitse tietokonetta, heidän aikansa kuuluisi kulua leikkien ja pelien parissa, mutta kouluikäisille tietokoneesta oikein käytettynä on hyötyä. Meillä lapsille selitettiin tietokoneen käytön vaarat ja he myös pitivät säännöistä kiinni, kun niistä sovittiin. Päivässä ei voinut tietenkään istua montaa tuntia koneen ääressä, vaan kotona oli muutakin tekemistä. Meidän vanhempien antama oma aika oli lapsille tärkeää, joten he eivät edes kaivanneet tietokonetta. Harrastukset kotona ja muualla ovat lapsille tärkeitä ja ihan vain syli ja keskustelu päivän tapahtumista. Neljästä lapsestani nuorimmalle oli tärkeää satujen lukeminen ja hän valitsi sen mieluummin kuin koneen ääressä istumisen. Kun vanhemmat antavat aikaansa lapsilleen, keskustelua, syliä ja läheisyyttä, lapset eivät kylmää konetta kaipaa.

kirsiterhikki

Omien lasteni kanssa olen tutustunut sivuihin, joilla usein surffailevat. Lapset ja nuoret ovat myös ihan auliisti kertoneet, mitä siellä tekevät ja mitkä asiat netissä yleensä kiinnostavat. Enemmän keskustelua onkin sitten käyty siitä, kauanko tietokoneen äärellä saisi päivittäin viettää aikaa. Yksiselitteistä yksimielisyyttä emme ole vielä saavuttaneet, vaan vähän päivä- ja tilannekohtaisesti koneen parissa vietetty aika ”elää”. Nuoret käyvät joskus jopa kauppaa lisäajan saamisesta. Silloin riittää kotitöillekin tekijöitä…

Nettiäiti

Aika mahdotonta valvoa. Luulin pitkään, että voin seurata sivuhistoriasta, missä lapset liikkuvat, kunnes selvisi, että sieltä voi poistaa yksittäisiä sivuja välistä. Nyt täytyy vain luottaa lasten sanaan ja kurkkia välillä olan yli.

Huiskula

Meillä saa peliaikaa iän mukaan, viikossa puoli tuntia ikävuotta kohti. Kone on suojattu salasanalla, jota lapsille ei anneta – eli pelaamaan pääsee vain vanhempien luvalla.
Nyt kun lapset ovat iltapäiviä itsekseen, olemme uskaltautuneet antamaan heille NetNannylla suojatun käyttöoikeuden – peliaikaa tunti, ja ennalta sovitut sallitut sivut. Tosin esim. sallitulla YLEllä on internetissä paljon asiaa, jota en halua lasteni näkevän, lapset ovat luvanneet pysytellä sovituissa ohjelmissa.
Monet tuntemani perheet eivät anna lasten lainkaan katsoa YouTubesta videoita.

Äiti

Meillä isoveli suojelee pikkuveljeä. Pojat pelaavat usein yhdessä kiekko.tk:ta, ja kun ruudun alareunan keskusteluissa alkaa vilistä kirosanoja, isoveli teippaa alareunan päälle paperin, ettei pikkuveli näe rumia puheita.

ellanhella

En ole kuullut yhtään järkevää tai kunnollista selitystä sille että lapsilla olisi oltava tietokoneaikaa! Piuhat pois ja piiloon taikka ei hankita koko mokomaa konetta! Sitten siitäkin riesasta päästään. Kakarat ulos vaan kavereitten kanssa leikkimään.

Ei vielä irccailla

Meillä tietokoneelle ei pääse, elleivät vanhemmat avaa sitä. Aika on rajattu silloinkin. Paikkakin on niin avoin, että aivan milloin vain voi mennä ja kurkistaa olan ylitse, millaisilla sivuilla tietokoneella olija liikkuu. Toisinaan kipinät lentävät, kun pakotamme koneen kiinni, mutta niin käy monessa muussakin asiassa. Vaikeinta on itse olla määrätietoinen, etenkin väsyneenä..

marleena

Lapset silloin pienempänä kun tietokoneen käyttöä aloittelivat, saivat sanoa sanansa siihen kuinka paljon viikossa he saavat olla koneella. He itse ehdottivat, että tunti joka toinen päivä! En lainkaan pistänyt vastaan. Iän myötä aika on pidentynyt, mutta olipa tyttö koko viikon koskematta koneeseen kun jotain kovasti halusi, niin sovittiin, että hän saa sen jos on viikon ilman konetta. Oli kuulemma jopa yllättävän helppoa ja jotkut kaveritkin olivat myötätunnosta mukana.( kohta 16v)

mahdotonta menoa

meillä, kaksitoistavuotias tyttö aivan koko ajan tietokoneella.
Näkökin on jo huonontunut ja lasit pitäis hankkia.
Olen aivan avuton tietokone pilannut lapseni,en tiedä mitä tehdä.
Koneet ( 3 kpl ) mukaan autoonko kun lähden töihin aamulla?
En voi sitä tehdä,koska tyttö on kuitenkin hyvä koulussa ja tuo koko
ajan hyviä numeroita.
Jotain olis kuitenkin nyt tehtävä ,mutta mitä.
Tyttö on koko ajan go supermodelissa ,se on sellainen malli jolle saa
vaatteita ym.

näin

Lapseni pelaavat joka on 14 vuotta tykkää pelata näitä ammuntapelejä.En kyllä tiädä mikäs niissä oikein kiehtoo niin paljon.Joskus pelaa jopa päivässä 4h-7h.Mutta en viitsi ottaa konetta pois kun koulu menee täydellisesti ja urheilee mielin määrin.Mutta saisi tuon pelaamisen kuriin niin kaikki olis täydellistä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.