Ihmiset

Kotiliesi kysyy: Miten vanhempien juomiseen voi puuttua?

Alkoholinkäyttö on arkipäiväistynyt ja kulutus kasvanut. Yhä useampi lapsi kärsii vanhempiensa alkoholinkäytöstä, vaikka aikuiset itse eivät pitäisi juomistaan ongelmana.

Elämä päihdeongelmaisen aikuisen kanssa on monesti yksinäistä ja turvatonta. Sen jäljet voivat olla kauaskantoisia.

Yhteiskuntatieteiden tohtori Maritta Itäpuisto on tutkinut alkoholiongelmaisten vanhempien kanssa kasvaneiden lapsuudenkokemuksia. Hänen uusi kirjansa Pullon pohjimmat – Lapsi, perhe ja alkoholi (Kirjapaja) valottaa lasten kokemia haittoja ja selviytymisstrategioita.  

Itäpuiston mielestä alkoholiongelmaa ei pidä nähdä pelkästään perheen sisäisenä asiana, sillä ongelman ratkaisut ja vaikutukset lapsiin ovat laajempia, yhteisöllisiä ja yhteiskunnallisia kysymyksiä.

Miten vanhempien alkoholinkäyttöön voi puuttua? Onko vanhempien juominen perheen oma asia vai voiko ulkopuolinen puuttua siihen? Kerro omia kokemuksiasi.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotiliesi kysyy: Miten vanhempien juomiseen voi puuttua?

uusäiti

Suomessa yleinen kanta asioihin on, että yksityisyyttä tulee varjella kaikin keinoin. Se on hyvä asia, mutta joskus liian suojeleva tekijä, etenkin kun lapsista ollaan huolissaan. Huoli tulisi ottaa puheeksi. Jos esim. sisaren perheessä näkyy juomakulttuuri karkaavan käsistä, tulisi lasten ” tätinä/setätä/enona” olla ääneen huolissaan. Asiaa voi ihmetellä ääneen ja tuoda hätä sillä tavalla julki. Suora kysyminen on parempi, kuin kyräily. Usein ongelmaperheessä asiaa salaillaan ja jos muutkin läheiset alkavat salailemaan asiaa myös, ongelma vain laajenee – ja yhä useampi on siihen osallisena.
Läheisten kanssa on tunnesiteet, joten puheeksi ottaminen on hankalaa ja vaatii rohkeutta. Se kuitenkin kannattaa, koska tällä tavalla kierteen saa ainakin hetkeksi pysähtymään.
Lastensuojeluilmoituksen tekeminen on mahdollista kenelle tahansa. Jos tietää, että alkoholi on perheessä ongelma, sosiaalitoimi voi tulla perheen avuksi ja heidän kanssaan voi pohtia mahdollisia aputoimia ongelmaan. Lastensuojeluilmoitus ei ole yhtäkuin huostaanotto, päinvastoin se voi jopa estää sen, kun asiaan saadaan ammatillista näkökantaa ajoissa.

Eevamaija

Puuttuminen ei ole helppoa. Itsekin tuntee usein, ettei ole ihan priimavanhempi (vaikka alkoholi ei olekaan ongelmana) eikä ole helppoa mennä kyselemään toisten perheiden elämästä tai ongelmista. silti aina tuntuu pahalta lukea lehdestä, kun joku pikkuinen lapsi harhailee yöllä ulkona etsimässä vanhempiaan jotka ovat baarissa.

Ei kaikkea tarvitse sietää

Täytyy ajatella lapsen etua. Kumpi on tärkeämpää: se että aikuinen tuntee olonsa mukavaksi eikä puutu toisten asioihin vai se että lapsi joutuu kärsimään ja tulee laiminlyödyksi?

Huiskula

Moniuloitteinen asia. Jossakin on raja, jonka ylitetttyä vanhempien juominen ei ole perheen oma asia; kun lapset ovat pieniä ja tarvitsevat tolkkua aikuista ihan turvallisuussyistä tai jos isommankin lapsen vanhemmat ovat lähes jatkuvasti humalassa.
Sitten (reippaanlainen) alkoholin käyttö ja alakouluikäiset lapset ovat huono yhdistelmä, jonka henkilökohtaisesti tuomitsen mutta johon on vaikea tarttua.
JOKAISEN alkoholia käyttävän vanhemman kannattaisi kysyä lapsiltaan, miltä näistä tuntuu isän ja äidin humaltuminen. Vaikka se tapahtuisi vain harvoin eikä olisi kovin vahvassa humalassa. Oletteko keskustelleet lasten kanssa?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.