Ihmiset

Kotiliesi kysyy: Onko päivittäinen punkkisyyni tarpeen?

Ilmaston lämmetessä myös punkkien ja punkkitautien esiintyvyys laajenee maailmalla ja meillä Suomessa. Täällä borrelioosia alkaa esiintyä entistä pohjoisempana, myös puutiaisaivokuumealueita ilmaantuu joka vuosi lisää.

Ilmaston lämmetessä pitenee myös punkkien esiintymisaika luonnossa, ja jo nykyään ne viihtyvät huhtikuusta lokakuulle erityisesti kosteilla ja vehreillä alueilla.

Huolettaako punkkien leviäminen? Onko päivittäinen punkkisyyni mielestäsi tarpeen? Löytyykö lähipiiristäsi boreelioositapauksia? Miten varustaudut punkkeja vastaan? Millaista hoitoa olet saanut punkin purtua?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotiliesi kysyy: Onko päivittäinen punkkisyyni tarpeen?

reettaisabella

Punkkeja löytyi lapsena montakin kertaa kesässä, mutta en osannut pelätä silloin enkä osaa pelätä nytkään. Muutaman punkin olen nyppäissyt pois, oikealla tavalla. Liikun paljon luonnossa ja puen päälleni siten, kuin on neuvottu. Mitään hysteriaa en tunne punkkeja kohtaan, enkä ole sairastunut. Enkä tunne punkin puremaan sairastuneita ihmisiä. Varovainen täytyy tietenkin olla.

Varokaa toki!

Mielestäni kannattaisi ottaa varoitukset vakavasti, sillä tässä kohtaa ei ”ennen vanhaa” -faktat päde. Ehkä ne eivät muinoin kantaneet viruksia, mutta nykyään näin osin jo on.

Cook it

Pelkään todella ja olen menettänyt ilon luonnossa liikkumisesta. Tiedän suojautumisesta, teen punkkisyynit aina muistaessani, mutta silti…Tartuntakaan ei heti muutu sairaudeksi, vasta vuosien kuluttua puremasta voi puhjeta. Olen kohdannut muutamia sairastuneita, joilla elämä täysin muuttunue; mm toispuolinen kasvohalvaus ja kovat kivut, ainakin aikaajoin. Ja kaikki tämä normaalin elämän päättyminen vain pienen ötökän puremasta!

Äiti vm 1961

Punkkiasia kannattaa ottaa vakavasti. 15 vuotta sitten, kun asiasta alettiin jo mediassa puhua, lääkärit vielä vähättelivät. Silloin 8-vuotias poikani sai outoja oireita Ahvenanmaan-vierailunsa jälkeen. Pyysin lääkäriä ottamaan borrelioosikokeet, ja tuhahdellen hän suostui. Testi osoitti, että pojalla oli raju borreliatartunta, jonka hoitamiseksi tarvittiin monta antibioottikuuria. Onneksi pidin pääni – poika toipui täysin!

Näppy

Sain vuosia sitten käteeni näpyn, jonka ympärille tuli rengasmaisia kuvioita. Lääkäri määräsi antibioottia, muttei tehnyt mitään kokeita. Ei tullut kyllä muita oireita, paitsi tuo ihoreaktio, joka säilyi todella kauan. En silti pelkää punkkeja lainkaan. Huono tsägä, jos tulee tartuttava punkki kohdalle.

saappaat jalkaan

Ehdottomasti punkkeja kannattaa syynätä joka päivä, jos liikkuu heinikossa. Sain itse punkin käsivarteen muutama viikko sitten, kun olin kitkenyt rikkaruohoja maalla. Pieni musta piste aiheutti laajan punotuksen. Nyt kova antibioottikuuri sekoittaa vatsaa…
Varmasti tämän jälkeen punkkeihin suhtautuu vakavasti.

kerran kesässä

Ainakin kolmena kesänä on punkkipihdeillä ollut mökillä käyttöä. Viime kesänä tuli sitten käsivarteen parin kolmen viikon kuluttua punkin poistosta punoittava rengasmainen ihottuma ja lääkäri totesi borrelioosin. Syksyllä hoidettiin kuukauden kovalla antibioottikuurilla. Taas ollaan samoissa maisemissa, mutta entistä huolellisemmin suojaudutaan ja tarkastetaan. Apuna on myös apteekista saatava Punkki Stop.

nenna

On. Löysin itsestäni pienen punkin, ja sen jälkeen hain reseptin punkkirokotetta varten. Nopeutetulla ohjelmalla sain 4 vkon aikana rokotteen. Aika kallishan se oli n. 100 euroa, mutta kyllä kannatti.

Punkkikammoinen

Olen erittäin kauhuissani punkeista. Aivan karmaiseva ajatus, että oma terveys voi mennä yhden pienen ötökän takia!

Yksikään ei ole vielä päässyt puremaan perheenjäseniäni, mutta koirasta punkkeja löytyy miltei joka päivä. Heinäkuun helteillä niitä ei löytynyt koirastamme kovinkaan monia, mutta viime päivinä niitä on taas tepastellut koiramme päällä ja eilen omalla jalallanikin.

En enää uskalla mennä metsään ja emme voi päästää koiraparkaamme enää haistelemaan tienvierusheinikkoja. Omalla pihanurmikollakin pelottaa. Parivuotias lapseni kuitenkin haluaa mennä metsään syömään marjoja ja muutenkin tutkimaan luontoa, enkä voi sitä häneltä kieltää – olenhan itsekin luontoihminen.

Punkeilta suojautuminen tuntuu mahdottomalta, koska nehän voivat jäädä esim. takkiin ja tarttua siitä ihoon seuraavana päivänä. En ole koskaan ennen odottanut näin paljon talven pakkasia. Silloin voin jälleen rentoutua ulkona ja koirammekin voi taas nauttia lenkkeilystä. Toivottavasti tämä oli erityinen punkkivuosi, eikä punkkeja olisi enää näin paljoa ensi vuonna. Vai ovatko punkit tulleet jäädäkseen? Sitten alan kyllä harkitsemaan asumista kaupungissa.

Siipukka

Itselläni ei ole ollut punkkeja, mutta pienellä tipsu-koirallamme kylläkin. Kun ensi kerran huomasimme, tuli eläintohtori reissu. Sen jälkeen olen joka kevät laittanut punkkilääkettä koiraan ja jatkanut kuukausittain aina syyskuulle asti. Eipä ole enää punkit olleet riesana.
Joka ilta on pitänyt varoiksi tehdä kuitenkin punkkisyyni koiralle ja ihmisille. On se niin pieni ja pelottava mönkijä.

Milla 50

Muutama vuosi sitten punkki puri jalkaan…2 viikon kuluttua kuume kipusi 39 asteeseen..
Jalka oli todella sini/punainen pureman ympäriltä..
Sitten isovarvas tulehtui ja siinä oli tekemistä…
Antibioottia oikea hevoskuuri..(muistaakseni 1600 mg) pvä..ssä..
kuuma hellekesä…siinäpä oli yhdistelmä..
Nyt punkki puri taasen..
Poistettiin perjantaina..Iso paukama kutina ja päänsärky..
tuntuu ihan karmealta!
Hullulta tuntuu tässä tilanteessa se, ettei minulle annettu antibioottia? Päänsärky yltyvää..
Onko muilla samankaltaisia kokemuksia?

Iines 22

Minua on ainakin aina inhottanut punkit. Lukee tätäkin wikipedian artikkelia punkeista niin hyi että hyi hyi.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.